«Κόντρα στον έρωτα» στο θέατρο Άλμα

Τις σκοτεινές πλευρές του ερωτικού πάθους στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον της ανθρωπότητας, εξερευνά με χιουμοριστικό τρόπο η παράσταση «Κόντρα στον έρωτα» του Ισπανού συγγραφέα Εστέβ Σολέρ

Τις σκοτεινές πλευρές του ερωτικού πάθους στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον της ανθρωπότητας, εξερευνά με χιουμοριστικό τρόπο η παράσταση «Κόντρα στον έρωτα» του Ισπανού συγγραφέα Εστέβ Σολέρ σε σκηνοθεσία Γιώργου Καραμίχου, που ανεβαίνει στο θέατρο Άλμα.

Το «Κόντρα στον έρωτα» είναι ένα έργο με αρκετές ιστορίες, που έχουν κοινή θεματική τον έρωτα, αλλά με σκοπό να τον διακωμωδίσουν. Αυτές οι ιστορίες ταξιδεύουν σε διάφορες εποχές και σε διάφορα στυλ θεάτρου: από το ακραίο και αιμοσταγές μπαρόκ, μέχρι την εποχή μας, αλλά και το μέλλον με έναν επίσης σκληρό αντιουτοπισμό, που αναφέρεται στο μέλλον με ζοφερά χρώματα, αλλά πάντα σατυρική διάθεση. Πρωταγωνιστές είναι διάφορα, πολύ διαφορετικά πρόσωπα:  Πορνοστάρ που κρύβουν το επάγγελμά τους, διαστημάνθρωποι χαμένοι σε μακρινούς πλανήτες, γυναίκες «κυριευμένες» από τον πρώην τους, ζευγάρια που καυγαδίζουν, εγκλήματα πάθους, βασίλισσες που ζητάνε τα πιο ακραία πράγματα από αυτόν που θέλει να τις παντρευτεί ή τοξικομανείς των χαπιών του έρωτα. 

Ο ταλαντούχος Εστέβ Σολέρ χρησιμοποιεί μία ευρεία γκάμα αφηγηματικών τεχνικών, για να πει τις ιστορίες του. Είτε πρόκειται για διαλόγους, είτε για αφηγηματικό μονόλογο, που απευθύνεται στους θεατές, είτε μονόλογο που απευθύνεται σε κάποιο πρόσωπο. Παράλληλα, στις ιστορίες του υπάρχει εντονότατη η επιρροή του σουρεαλισμού.

Οι άνθρωποι στο έργο του είναι παράφορα ερωτευμένοι και ικανοί να κάνουν τα πάντα για τον έρωτα, αλλά αυτά είναι κυρίως ηλιθιότητες. Ταυτόχρονα, ο ερωτικός ιδεαλισμός συνδυάζεται (για να αποδομηθεί) με την πιο χυδαία σεξουαλική έκφραση, με την πιο παράλογη εμμονή, με την εμπορευματοποίηση του πάθους και με φονικά ένστικτα. 

Βέβαια, σε αρκετά σημεία οι ιστορίες κόβονται κάπως γρήγορα, ενώ είναι υπερβολικά ίσως εμφανής η πρόθεση της διακωμώδησης. Η κοινωνική κριτική που ασκείται δεν είναι τόσο δυνατή, όσο θα επέτρεπε η φαντασία του συγγραφέα, ούτε τόσο πλούσια, όσο η γκάμα των αφηγηματικών τεχνικών που χρησιμοποιεί.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr