Bασιλική Τρουφάκου: Από το Κάτω Παρτάλι στην Λίμνη Βουλιαγμένης

...για να υποδυθεί την νεράιδα στην ομώνυμη παράσταση που σκηνοθετεί η Φρόσω Λύτρα

H Bασιλική Τρουφάκου αφήνει για λίγο το «εξωτικό» Κάτω Παρτάλι και μεταφέρεται στην Λίμνη Βουλιαγμένης για να υποδυθεί την νεράιδα στην ομώνυμη παράσταση που σκηνοθετεί η Φρόσω Λύτρα. Η Βασιλική με ακόμα πιο μακριά σγουρά μαλλιά βουτάει με άνεση στα νερά της μικρής λίμνης λίγο πριν ξεκινήσει η πρόβα, και τα πράσινα μάτια της γίνονται ακόμα πιο έντονα. Εκεί περιμένει τον ιππότης της Μάρκο Παπαδοκωνσταντάκη να έρθει να την συναντήσει. Και ευτυχώς δεν αργεί...

Σε αντίθεση με πολυκοσμία της μεγάλης Λίμνης, η μικρή αποτελεί ένα μυστικό παράδεισο, ένα τόπο με πεντακάθαρα νερά που στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί για VIP επισκέπτες και στον οποίο σε οδηγεί ένα στενό χωμάτινο μονοπάτι. Εκεί συνήθιζε να κάνει μπάνιο ο Ζολώτας, όπως μας πληροφορεί η Φρόσω, ενώ οι ηθοποιοί της παράστασης φορούν τα απολύτως απαραίτητα για την πρώτη βουτιά.



Όσοι ξέρουν τη Φρόσω Λύτρα και την ομάδα της γνωρίζουν από πρώτο χέρι την αγάπη της να ανεβάζει παραστάσεις στα πιο απίθανα σημεία. Την προηγούμενη φορά που την συνάντησα ήταν στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου λίγο πριν ανεβάσει την παράσταση «Καλώς ήρθατε ντετέκτιβ Πουαρό». Αυτή τη φορά, από τις 7 Ιουλίου και μετά, θα ανεβάσει την «Η Νεράιδα» βασισμένη στο έργο του Ζαν Ζιρωντού «Οντίν», ένα ονειρόδραμα το οποίο γράφτηκε το 1938 εν μέσω μιας κρίσιμης περιόδου για την Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο άνθρωπος αποκόπηκε από τη ποιητική και πνευματική του διάσταση. 

Η Φρόσω δεν έχει παίξει ποτέ σε κλασική θεατρική σκηνή. Θέλει πάντα ο τόπος να έχει σχέση με το έργο και θεωρεί ότι αυτό είναι ένας τρόπος να φέρεις πιο κοντά το έργο στον θεατή. Η πρώτη επαφή της σκηνοθέτιδας με το συγκεκριμένο έργο έγινε πριν από δέκα χρόνια, όταν το 2004 το σκηνοθέτησε για το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας σε διασκευή Μαρίας Κυριάκη. Επειτα από μία δεκαετία, η ίδια, μαζί με την ομάδα naan, επιχειρεί να ανεβάσει το έργο με διαφορετική οπτική, τοποθετώντας τη δράση στον οικείο τόπο του, σε ένα φυσικό τοπίο, στο ονειρικό περιβάλλον της λίμνης. Η καινούργια διασκευή του κειμένου είναι της Ζέτης Φίτσιου και είναι βασισμένη στο κείμενο της Μαρίας Κυριάκη.



«Η πρώτη παρουσίαση του έργου έγινε σε έναν παλιό κινηματογράφο στον οποίο είχα στήσει μια τεχνητή λίμνη. Η παράσταση βρήκε θερμή ανταπόκριση, αλλά πάντα ονειρευόμουν να την κάνω σε φυσικό περιβάλλον. Από όταν δημιουργήθηκε η ομάδα naan, που ταξιδεύει σε μουσεία, αποθήκες και χώρους που μας επιτρέπουν να φέρουμε το έργο σε ένα φυσικό τοπίο με ένα φυσικό τρόπο, ψάχναμε το κατάλληλο περιβάλλον και βρέθηκε αυτό εδώ της μικρής Λίμνης της Βουλιαγμένης, ένα μνημείο της φύσης όπου πιστεύουμε ότι δένει πολύ ωραία με ένα άλλο μνημείο του πνεύματος». 

Οσο για την Βασιλική, η ηρωίδα που υποδύεται: «Είναι ένα πρόσωπο που είναι ικανό για πολύ μεγάλη αγάπη, έχει αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, αλλά αγαπάει έναν άνθρωπο πολύ διαφορετικό σε σχέση με εκείνη». Και αυτή η διαφορετικότητα είναι που κάνει τα πράγματα ακόμα πιο ενδιαφέρονται καθώς: «Βλέπουμε την πορεία της σχέσης τους, τι γίνεται μετά από το 'ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα'. Τι γίνεται μετά από αυτό το πρώτο φιλί που ενώνει τους ανθρώπους».










Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr