Πόλεμο στους οίκους αξιολόγησης κήρυξε η Κομισιόν

Επίθεση στους οίκους αξιολόγησης που απειλούν με υποβάθμιση την Ελλάδα προήγγειλε ο ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ...

Επίθεση στους οίκους αξιολόγησης που απειλούν με υποβάθμιση την Ελλάδα και αλλά κράτη μελή της Ε.Ε. προήγγειλε ο ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ στη συνέντευξή τύπου, λίγο πριν αποχώρηση από τη χώρα μας.

Το σχέδιο δράσης που περιέγραψε, προβλέπει ότι τις επόμενες εβδομάδες η Κομισιόν θα φέρει ένα πλέγμα μέτρων και διατάξεων που θα βάλουν φραγμό στην ανεξέλεγκτη δράση των ξένων οίκων και θα ενισχύσει την διαφάνεια και την λειτουργία των διεθνών αγορών.

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν εκτός επιτήρησης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπαρνιέ, χαρακτήρισε εκτός χρόνου και μη ρεαλιστικά τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Όλα τα μετρά και οι πρωτοβουλίες που παίρνει η Ευρώπη δείχνουν την αλληλεγγύη και την βούληση της Ε.Ε. και θα ήταν λάθος τους να μην το λαμβάνουν υπόψιν οι αγορές», είπε. Τόνισε όμως, και ότι η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να επιμείνουν στην πολιτική λιτότητας και δημοσιονομικής εξυγίανσης.

«Τα χρέη και τα ελλείμματα δεν τα εφηύραν οι Βρυξέλες. Και αν δεν υπήρχε το ευρώ όλε οι χώρες θα έκαναν και πάλι το ίδιο. Η Ελλάδα βρέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έπραξε το σωστό. Οι θυσίες που κάνετε έχουν νόημα. Δεν είστε μόνοι σας στην προσπάθεια αυτή. Δεν μπορεί για το εφήμερο και για το σήμερα να θυσιάσουμε το μέλλον των παιδιών μας», είπε  χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υποστήριξε την ανάγκη δημιουργίας ευρομολόγου υποδομών (project bonds) στους τομείς όπως η ναυτιλία και η έρευνα.

Υπογράμμισε επίσης, ότι δεν αρκούν τα μέτρα λιτότητας και αναφέρθηκε σε 50 προτάσεις του για νέα μέτρα που θα μπορούσαν να  προσφέρουν από 2 έως 3% του ΑΕΠ, μεγαλύτερη ανάπτυξη στη οικονομία.

Δήλωσε ικανοποιημένος από την ποσότητα και την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων που υιοθετεί η κυβέρνηση στο τομέα της αγοράς, αλλά τόνισε πως χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή στην ποιότητα των μεταρρυθμίσεων, υπονοώντας ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμόζονται με το  τρόπο και την έκταση που θα έπρεπε.

Ο κ. Μπαρνιέ, τόνισε ακόμη πως οι ελληνικές τράπεζες είναι σε καλή κατάσταση και σημείωσε πως τα ίδια κεφάλαια τους δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες και πολλές θα τα ζήλευαν. Άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν οι τράπεζες σε συγχωνεύσεις «εάν και εφόσον οι ίδιες το θελήσουν και κρίνουν ότι αυτό θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητά τους».

Προϊδέασε, ωστόσο, και για την  δημιουργία ενός ειδικού ταμείου με κεφάλαια των τραπεζών ώστε  «να πληρώνουν οι τράπεζες και όχι οι φορολογούμενοι τα σπασμένα της χρηματοπιστωτικής κρίσης».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr