Πέντε “λύσεις” για χρέος και αναδιάρθρωση

Με τίτλο «Τώρα έρχεται το δύσκολο κομμάτι» η Societe Generale διαπιστώνει ότι καμία από τις πέντε λύσεις που διαθέτει η Ευρώπη για το χρέος δεν είναι πανάκεια, αν και όπως φαίνεται η τελική λύση θα είναι υπέρ  των πιστωτών..

Με τίτλο «Τώρα έρχεται το δύσκολο κομμάτι» η Societe Generale διαπιστώνει ότι καμία από τις πέντε λύσεις που διαθέτει η Ευρώπη για το χρέος δεν είναι πανάκεια, αν και όπως φαίνεται η τελική λύση θα είναι υπέρ  των πιστωτών..

Συγκεκριμένα, σε έκθεση με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου η Societe Generale εκτιμά ότι η κρίση χρέους θα σταματήσει όταν επανακτηθεί η εμπιστοσύνη.  

Για να συμβεί αυτό χρειάζεται:   


α) αξιόπιστο μάνατζμεντ κρίσης
β) αξιόπιστη κυβερνητική διακυβέρνηση
γ) σαφήνεια στο πως θα μειωθούν τα τεράστια κρατικά χρέη.

Η γαλλική τράπεζα επισημαίνει ότι ο τύπος υπογραμμίζει ότι οι πολιτικοί ψάχνουν τρόπους να ξεπεράσουν τις αγορές και να βρεθούν ένα βήμα μπροστά από αυτές, αλλά αυτό είναι μια πολιτική διαδικασία, ενώ η Γερμανία φαίνεται ότι έχει μικρή  όρεξη για περισσότερο… bailout.

Όμως, η γαλλική τράπεζα αναφέρει ότι υπάρχουν έξι λύσεις οι οποίες δεν αποτελούν… πανάκεια:

α) Να αυξηθεί το μέγεθος του ταμείου EFSF, δηλαδή να αυξηθεί η δυνατότητα αποτελεσματικής δανειοδότησης. Επειδή το ταμείο δεν έχει την δυνατότητα να παίρνει ενέχυρο ομόλογα ΑΑΑ αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κατέχει μετρητά.

β) Μείωση επιτοκίων στα δάνεια. Η επόμενη εύκολη λύση είναι να μειωθεί το περιθώριο κέρδους από το ταμείο.

γ) Αγορά κυβερνητικών ομολόγων. Μια τρίτη λύση είναι το ταμείο να αντικαταστήσει την ΕΚΤ στην αγορά κυβερνητικών ομολόγων από την δευτερογενή αγορά. Αυτή η λύση όμως απαιτεί προχρηματοδότηση διότι το ταμείο μπορεί να γράψει ζημιές..   

δ ) Προσφορά βραχυπρόθεσμων δανείων. Το ταμείο θα μπορούσε να προσφέρει βραχυπρόθεσμες γραμμές χρηματοδότησης.              

 ε) Απόσυρση κυβερνητικού χρέους. Προτείνεται απόσυρση  έως 14% του κυβερνητικού χρέους, αλλά αυτό δεν λύνει το θέμα, καθώς ένα χρέος όπως της Ελλάδος από το 150% ( χρέος/ΑΕΠ ) θα έφθανε μόλις στο 129%.  

Όπως συμπεραίνει η Societe Generale, καμία από τις πέντε λύσεις δεν αποτελεί πανάκεια, έτσι το ρίσκο  της αναδιάρθρωσης υπάρχει πάντοτε που σημαίνει ότι χώρες όπως η Ιρλανδία –Ελλάδα θα έμεναν γα χρόνια εκτός αγορών.                                                      
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr