Κοινός δανεισμός χωρίς ευρωομόλογα: Τι προτείνουν Μέρκελ και Μακρόν για το Ταμείο Ανάκαμψης

Κοινός δανεισμός χωρίς ευρωομόλογα: Τι προτείνουν Μέρκελ και Μακρόν για το Ταμείο Ανάκαμψης

Τι προβλέπει ο γαλλογερμανικός συμβιβασμός για το Ταμείο Ανάκαμψης των 500 δισ. ευρώ - Ζητούμενο η στάση που θα τηρήσουν οι «σκληροί» του Βορρά

merkel-macron-main
Σε μία προσπάθεια να εμφανίσουν ένα κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο στο θέμα της αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασαν σήμερα την πρότασή τους για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 500 δισ. ευρώ.

Η εικόνα της ενότητας που θέλησαν να προσδώσουν οι δύο ηγέτες ενισχύονταν ακόμα και από την εικονική κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν: Ένα μήνυμα ότι είναι μαζί, ακόμα και όταν είναι πολύ μακριά. «Θα πρέπει να δράσουμε ως Ευρωπαίοι για να βγούμε πιο δυνατοί από αυτήν την κρίση» δήλωσε χαρακτηριστικά η Μέρκελ.

merkel-makron

Κλείσιμο
Δεν πάει πολύς καιρός που η Γαλλία ηγείτο της πρωτοβουλίας στην οποία συμμετείχαν οι περισσότερες χώρες του Νότου, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, για την έκδοση ενός ευρωπαϊκού ομολόγου προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια ανάκαμψης. Η Γερμανία, από την άλλη πλευρά, ήταν σταθερά αντίθετη. Στο πλευρό της, οι πιο συντηρητικές οικονομικά χώρες του Βορρά, όπως η Δανία και η Ολλανδία.

Η σημερινή γαλλογερμανική πρόταση ακολουθεί την «ευρωπαϊκή» οδό: αποτελεί προϊόν συμβιβασμού. Δεν κάνει λόγο για τα λεγόμενα κορωνο-ομόλογα, αλλά προτείνει ευρωπαϊκό δανεισμό από υπάρχοντες θεσμούς, στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μένει να φανεί η αντίδραση των «σκληρών» του Βορρά ακόμα και στην πρόταση αυτή. Η έγκριση του σχεδίου απαιτεί ομοφωνία από τους «27», έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια -και την Bundestag- καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ζητούμενο είναι να τα βρουν χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία που πιέζουν για περισσότερες επιχορηγήσεις και κοινό δανεισμό, με εκείνες που δεν θέλουν να ακούσουν καν ότι πρόκειται να πληρώσουν το λογαριασμό, όπως η Ολλανδία, η Σουηδία και η Δανία.

Το σχέδιο προβλέπει να δανειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις αγορές και να παράσχει «στοχευμένα» στα πληττόμενα κράτη και κλάδους, με βάση τις ανάγκες τους, τα κονδύλια υπό τη μορφή επιχορηγήσεων και όχι δανείων. Το Ταμείο Ανάκαμψης που θα λειτουργεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ και η αποπληρωμή θα συνδέεται με τα ποσά που καταβάλλουν στα ταμεία του μπλοκ τα κράτη-μέλη.

Όπως όλα δείχνουν το Ταμείο των 500 δισ. ευρώ θα λειτουργήσει επιπλέον του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της της ΕΕ και των δανείων ύψους 540 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναλύοντας την γερμανογαλλική πρωτοβουλία, επισημαίνει τις «μετακινήσεις» που επέτρεψαν τον γαλλογερμανικό συμβιβασμό.

H Γερμανία ήταν για πολύ καιρό επιφυλακτική στο να δοθούν ως επιχορήγηση τέτοια χρήματα, τα οποία θα προέρχονταν από δανεισμό, διότι με αυτόν τον τρόπο τα ευρωπαϊκά χρέη δεν θα έπρεπε να αποπληρωθούν από το κράτος που εισπράττει, αλλά από κοινού.

Η Γαλλία από τη δική της πλευρά έκανε την υποχώρηση να δεχτεί αυτοί οι πόροι να μοιραστούν μέσω του προϋπολογισμού. Ισχύουν πλέον, βάσει αυτού του σχεδίου, οι κανόνες του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και θα χρηματοδοτούνται μόνο προγράμματα και όχι ο κρατικός προϋπολογισμός μεμονωμένων κρατών-μελών.

«Μια περαιτέρω διαφορά σε σχέση με τα κορωνο-ομόλογα είναι ότι η κοινή ανάληψη κινδύνου για αυτά τα χρέη είναι περιορισμένη στον όγκο των εγγυήσεων στον προϋπολογισμό», εξηγεί η εφημερίδα.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε για την «εποικοδομητική πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας» εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Χαιρετίζω τις προσπάθειες της Γερμανίας και της Γαλλίας να βρουν κοινό έδαφος για το ταμείο ανάκαμψης. Αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, θα πρέπει να συμμετάσχουν όλα τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ» έγραψε στο στο Twitter o Σαρλ Μισέλ

Στην κατεύθυνση αυτή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με δεύτερη ανάρτησή του καλεί και τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ να εργαστούν με πνεύμα συμβιβασμού μόλις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάλει μια πρόταση. «Η επανεκκίνηση και ο μετασχηματισμός των οικονομιών μας που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού είναι καίριας σημασίας» σημειώνει.

Τη συμφωνία χαιρέτησε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Σασόλι χαρακτήρισε την γαλλογερμανική πρόταση ως ένα θετικό σημείο εκκίνησης και προτρέπει για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου που συστήνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ειδήσεις σήμερα:

Βρετανική κυβέρνηση: Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό για μήνες ή και χρόνια

Κρεσέντο τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο: Πάνω από 50 παραβιάσεις και μπαράζ υπερπτήσεων

Καιρός: Σκόνη και μικρή υποχώρηση της ζέστης την Τρίτη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης