Με αλλαγές ο νέος αναπτυξιακός νόμος

Τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής, με στόχο την ενίσχυση των επιχειρήσεων, επέφερε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στο νέο αναπτυξιακό κόσμο, που εισήχθη στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.

Με αλλαγές της τελευταίας στιγμής, που στόχο έχουν την περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρήσεων, έφτασε στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσοχοΐδης εισηγείται το διπλασιασμό -σε σχέση με το αρχικό νομοσχέδιο- των ενισχύσεων που μπορεί να δοθούν σε επίπεδο τετραετίας. Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να μην ακυρωθούν επενδύσεις, οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί με βάση τον προηγούμενο νόμο, αλλά δεν πληρούν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας, υπό τον όρο βεβαίως ότι θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως ο νέος νόμος αναμένεται να εφαρμοστεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Ειδικότερα, στο άρθρο 5 παράγραφος 8 του νομοσχεδίου, προβλεπόταν ότι οι παρεχόμενες σε κάθε φορέα ενισχύσεις δεν μπορούν να υπερβούν σωρευτικά κατά τη διάρκεια μιας τετραετίας το όριο των 10.000.000 ευρώ για μεμονωμένη επιχείρηση και των 15.000.000 ευρώ για το σύνολο των συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων και για επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται εντός της ίδιας περιφέρειας.

Με τη χθεσινή προσθήκη, τα παραπάνω ποσά για τα επενδυτικά σχέδια γενικής επιχειρηματικότητας διπλασιάζονται σε 20.000.000 και 30.000.000 ευρώ, αντιστοίχως. Εκτός από τις νομοτεχνικές βελτιώσεις, τις οποίες κατέθεσε την Τρίτη στη Βουλή ο κ. Χρυσοχοΐδης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μελετά και άλλες αλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται ο χρόνος διάρκειας των φοροαπαλλαγών να αυξηθεί στα 8 χρόνια (από 6 που προβλέπεται στο αρχικό νομοσχέδιο) για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις και στα 10 χρόνια (από 8) στις νέες επιχειρήσεις.

Επιπλέον, το υπουργείο προσέθεσε μία ακόμη δραστηριότητα σε αυτές που δεν μπορούν να υπαχθούν στον αναπτυξιακό νόμο. Συγκεκριμένα, εξαιρούνται πλέον και οι επενδύσεις μετατροπής παραδοσιακών ή διατηρητέων κτισμάτων σε ξενοδοχειακές μονάδες τουλάχιστον 3 αστέρων.

Μια ακόμη αλλαγή που μελετάται είναι να χορηγηθεί μπόνους 5%-10% στις φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις εκείνες που θα εγκατασταθούν σε επιχειρηματικά πάρκα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr