Το αιχμάλωτο ΧΑ έχει μερίσματα και ιδιωτικοποιήσεις

Ελπιδοφόρα «μηνύματα» εκπέμπει το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η χθεσινή άνοδος δεν οφειλόταν μόνο στους σορτάκηδες που έσπευσαν να κλείσουν τις θέσεις τους....

Ελπιδοφόρα «μηνύματα» εκπέμπει το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η χθεσινή άνοδος δεν οφειλόταν μόνο στους σορτάκηδες που έσπευσαν να κλείσουν τις θέσεις τους.

Δεν είναι τυχαίο λ.χ. ότι η αγορά έχει πραγματοποιήσει μια άνοδο 11,54% από τα χαμηλά επίπεδα ( 1351 μονάδες ) ενώ μέσα σε μια συνεδρίαση κέρδισε 64 μονάδες φθάνοντας χθες στις 1507 μονάδες.

Οι χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν την άνοδο στους εξής λόγους:

      
α) Παρά το μόνιμο «αγκάθι» των ομολόγων στις τράπεζες- και την μεγάλη επιβάρυνση που προκαλεί στο ΧΑ η πτώση των τραπεζών, οι υπόλοιπες  ελληνικές εταιρείες προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις – ακόμη και μετά την έκτακτη εισφορά ( ΟΠΑΠ, Μοτορ Οιλ ) ενώ μια σειρά άλλες θα ωφεληθούν από την μείωση των μερισμάτων ( ΟΤΕ, Coca- Cola, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ ).

Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές εταιρείες, παρά την κρίση χορηγούν μερίσματα, σε αντίθεση λ.χ. με την αμερικανική αγορά όπου με εξαίρεση τις 30-40 μεγάλες εταιρείες, οι υπόλοιπες έχουν να δώσουν μερίσματα εδώ και δεκαετίες.

Μπορεί λοιπόν να είναι «αιχμάλωτη» των ομολόγων η οδός Αθηνών – όπως και όλη η χώρα – ωστόσο μπορεί να δώσει αποδόσεις εφόσον συντρέξουν ορισμένες συνθήκες ομαλοποίησης.          

β) Οι τράπεζες πραγματοποιούν αυξήσεις κεφαλαίου, εξέλιξη που σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτούνται.

Η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και της Marfin Popular είναι σημαντικές γι αυτό και μια κάλυψη τους θα δώσει νέα ώθηση, όπως συνέβη με την Εθνική Τράπεζα.      

Αν λοιπόν οι τράπεζες  εξασφαλίσουν χρηματοδότηση και μειώσουν τις επιθετικές αυξήσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις τότε θα μπορούν να μειώσουν τα έξοδα τους και να δώσουν φθηνότερα δάνεια. Δηλαδή, με λίγα λόγια να πάρει μπρος η μηχανή.  

γ) H οδός Αθηνών θα είναι το μέσο το οποίο θα περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Καθόλου τυχαία δεν ήταν η άνοδος στις μετοχές των λιμανιών, όπου δεν υπάρχει καμία εμπορευσιμότητα. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι, στις εν λόγω εταιρίες ( λ. χ ΟΛΘ )  κουμάντο κάνει μια ιδιωτική τράπεζα η οποία έχει συγκεντρώσει σημαντικό ποσοστό, έτσι η άνοδος μπορεί να αποδειχθεί χωρίς βάθος.      

Η περίπτωση του ΟΠΑΠ, επίσης, είναι σημαντική καθώς εντός της κυβέρνησης κερδίζει πόντους το σενάριο της “προικοδότησης” της εταιρείας και της πώλησης ποσοστού.

Προς ιδιωτικοποίηση οδεύουν επίσης οι ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ ενώ δεν αποκλείεται να οδεύσουν και μονάδες της ΔΕΗ.           
                     
δ)  Και μόνο η φήμη ότι το ευρωπαϊκό ταμείο θα έπαιρνε ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα ήταν αρκετή να σκορπίσει τον φόβο και να κινητοποιήσει πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα.

Άλλωστε κάθε φορά που βγαίνει ένα σενάριο με το οποίο κανείς  δεν γνωρίζει τι θα πωλήσει και σε ποια τιμή, τότε οι διαχειριστές ξέρουν τον εύκολο δρόμο. Πωλούν, όπως αγοράζουν μαζικά όταν υπάρχει μια θετική εξέλιξη.

Έτσι το spread με τη φήμη για το ενέχυρο έφθασε χθες στις 866 μονάδες για να υποχωρήσει αργότερα στις 837 μονάδες όταν έγινε διάψευση από την κυβέρνηση. Ένα άλλο σενάριο που κυκλοφόρησαν  οι Γερμανοί ήταν να επιτραπεί στην Ελλάδα να επαναγοράσει ελληνικά ομόλογα χρησιμοποιώντας  κεφάλαια από τον μηχανισμό  στήριξης. Με άλλα λόγια να μην ζημιωθούν καθόλου οι πιστωτές με ένα ενδεχόμενο «κούρεμα».             


 

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr