Θετικά σχόλια του ξένου Τύπου για την έκδοση του 10ετους ομολόγου

«Μεγάλη η ζήτηση για το δεκαετές ελληνικό ομόλογο», τονίζει η Handelsblatt, ενώ το Associated Press χαρακτηρίζει σαν «ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρα την επιτυχής έξοδος στις αγορές»

Με κολακευτικά σχόλια υποδέχτηκε ο διεθνής Τύπος την έκδοση 10ετους ομολόγου από την Ελλάδα και τις προοπτικές που ανοίγονται, πλέον, για την ελληνική οικονομία.

Η γερμανική Handelsblatt κυκλοφορεί άρθρο με τίτλο «Μεγάλη η ζήτηση για το δεκαετές ελληνικό ομόλογο», στο οποίο αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ για την πανδημία του κορωνοϊού έχει δώσει ώθηση στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα».

Στο ρεπορτάζ του ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδας, Gerd Höhler αναφέρεται πως «η Ελλάδα προμηθεύεται φρέσκο χρήμα. Ο ΟΔΔΗΧ δανείστηκε 3 δισ. ευρώ από τις αγορές την Τρίτη με ένα δεκαετές ομόλογο. Η απόδοση του ομολόγου ανέρχεται στο 1,55% σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς. Η ζήτηση -που ανήλθε στα 15,75 δισ. ευρώ- ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών.


Η ΕΚΤ έδωσε ώθηση στη έκδοση, καθώς την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε να προσθέσει 600 δισ. ευρώ επιπλέον στο πρόγραμμα αντιμετώπισης του κορωνοϊού ύψους 750 δισ. (PEPP) και να το επεκτείνει για έξι μήνες ακόμη, μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Με αυτό τον τρόπο η ΕΚΤ σχεδιάζει να μειώσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού και να προλάβει αύξηση των πρίμιουμ κινδύνου στην ευρωζώνη.

Η Ελλάδα επωφελείται ιδιαίτερα από την ενέργεια αυτή. Τα ελληνικά ομόλογα λόγω της κακής αξιολόγησής τους δεν περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα δανεισμού της ΕΚΤ, αλλά συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοϊό.

Με την επέκταση της αγοράς ομολόγων, η ΕΚΤ θα μπορούσε τώρα να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους γύρω στα 27 δισ. ευρώ, έναντι 16 δισ. ευρώ που προέβλεπε το αρχικό πρόγραμμα. Η απόφαση της ΕΚΤ είχε ως αποτέλεσμα τα κέρδη για τα ελληνικά ομόλογα. Ενδεικτικά, η απόδοση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκε στο 1,35% την περασμένη Παρασκευή. Για πρώτη φορά, μειώθηκε περισσότερο από τα ιταλικά ομόλογα, τα οποία έχουν απόδοση 1,42%. Ο Jakob Suwalski, αναλυτής για θέματα Ελλάδας στον γερμανικό οίκο αξιολόγησης Scope θεωρεί «κατανοητό το γεγονός ότι η Αθήνα θέλει να εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές ευκαιρίες στην αγορά».

Επίσης, είναι σημαντικό για την οικονομία, «η Ελλάδα να συνεχίσει να καθιερώνεται στις αγορές και με αυτό τον τρόπο να προωθήσει την περαιτέρω εμπιστοσύνη σε πραγματικές επενδύσεις», όπως δήλωσε. Ουσιαστικά, η νέα έκδοση ομολόγων θα συμβάλει στη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων από τις αγορές με ομόλογα με περισσότερο συμφέροντες όρους.

Η Ελλάδα διαθέτει χρηματοδότηση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2022 χάρη στο μαξιλάρι ρευστότητας, αλλά τακτικά κάνει δοκιμές στις αγορές. Πρόκειται για την τρίτη έκδοση αυτή τη χρονιά. Στο τέλος Ιανουαρίου, η Αθήνα δανείστηκε 2,5 δισ. ευρώ με 15ετές ομόλογο και στα μέσα Απριλίου 2 δισ. ευρώ με ένα 7ετές ομόλογο.

Συνολικά, η Ελλάδα σχεδιάζει να δανειστεί από τις αγορές 8 δισ. ευρώ για φέτος. Συνεπώς, παρατηρητές της αγοράς αναμένουν νέες εκδόσεις ομολόγων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Associated Press: Ψήφος εμπιστοσύνης για τη χώρα η επιτυχής έξοδος στις αγορές

Θέμα και στo Associated Press έγινε η έκδοση του 10ετους ομολόγου, με το πρακτορείο να αναφέρει πως «η Ελλάδα συγκέντρωσε 3 δισ. ευρώ την Τρίτη, κατά την τρίτη για φέτος έκδοση ομολόγου, κατορθώνοντας να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών δανεισμού της πριν από το τέλος του χρόνου, αναφέρεται στη σχετική με τη χθεσινή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ανταπόκριση του πρακτορείου.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι η επιτυχής έξοδος στις αγορές αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» των διεθνών αγορών προς την Ελλάδα, με τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να σχολιαζει χαρακτηριστικά: «Για δεύτερη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας και παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η χώρα μας απευθύνθηκε με επιτυχία στις αγορές».

Με τα οικονομικά της διορθωμένα και τους προϋπολογισμούς της ισοσκελισμένους, η Ελλάδα είναι πλέον σε θέση να δανείζεται από τις αγορές – παρά το γεγονός ότι η πιστοληπτική της ικανότητα βαθμολογείται αρκετές μονάδες πιο κάτω από την κατάλληλη για επενδύσεις – εν μέρει γιατί οι επενδυτές έλκονται από τις σχετικά καλές αποδόσεις των ομολόγων της, σε μια περίοδο χαμηλών επιτοκίων παγκοσμίως».

Ειδήσεις σήμερα: 

Θεσσαλονίκη: Η φοιτήτρια, το πάρτι και ο συναγερμός για κρούσματα κορωνοϊού

Ζάκυνθος: Συνεχίζονται οι μετασεισμοί στις Στροφάδες

«Ψάρευαν»... κέρματα από το παγκάρι εκκλησίας στην Κατερίνη!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr