Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Διευρύνονται οι δικαιούχοι - Δείτε τι ισχύει

1.500 – 3.000 ευρώ και άνω για 200.000 μικροεπαγγελματίες, ταξί και λιανοπωλητές  - 129.624 επιχειρήσεις «θύματα της κρίσης» ζητούν Επιστρεπτέα Προκαταβολή 


Μετά τα 800 και τα 534 ευρώ που δόθηκαν στις πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ, όλο και περισσότερες ατομικές επιχειρήσεις και μικροεπαγγελματίες ανακαλύπτουν τώρα ότι δικαιούνται να ζητήσουν να λάβουν τα τουλάχιστον 1.500 ή 2.000 ευρώ (ή και πολύ περισσότερα) από τα προνομιακά δάνεια που δίνει το κράτος, με επιτόκιο μόλις 2,5%-3%, που θα τα ξεκινήσουν να τα εξοφλούν από το 2021 και σε 40 δόσεις, μέχρι το 2025.

Ο λόγος για την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙ» για τα δάνεια των 1,4 δισ. στην οποία εντάσσονται πλέον και τα μικρά καταστήματα της γειτονιάς, οι εκμεταλλευτές ΤΑΞΙ ή και πωλητές λαϊκών αγορών. Ακόμα και μετά την ανακοίνωση πάντως, χθες το απόγευμα, για παράταση μέχρι Παρασκευή 26 Ιουνίου στην υποβολή αιτημάτων συμμετοχής, αμείωτη συνεχίζεται η εντυπωσιακή συμμετοχή επαγγελματιών και επιχειρήσεων στην φάση των αιτήσεων.

Πριν την παράταση, στις 12 το μεσημέρι είχαν υποβάλει οριστικά αιτήσεις στο MyBusinessSupport 90.000 υποψήφιοι. Στις 6 το απόγευμα που δόθηκε η παράταση, είχαν φτάσει τις 103.000 αλλά ως τα μεσάνυκτα είχαν περαστεί και άλλες 10.000 αιτήσεις για την «Επιστρεπτέα ΙΙ».

130.000 «φωνές» αγωνίας

Τότε ακριβώς θα έληγε η συμμετοχή και ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων θα είχε σταματήσει στους 113.881, αν δεν είχε ανακοινωθεί από τις 6μμ η παράταση.

Όσο όμως αυξάνονταν οι αιτήσεις σχεδόν κατά 10.000 κάθε 6 ώρες, άλλο τόσο και ακόμα περισσότερο αυξάνονταν οι δηλώσεις στην ίδια πλατφόρμα της ΑΑΔΕ από επιχειρήσεις με τα στοιχεία για την πτώση του τζίρου τους, τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, είχαν φτάσει στις 129.624 οι επιχειρήσεις που έσπευσαν να δηλώσουν πόση ζημιά υπέστησαν. Ασχέτως ΚΑΔ, οι επιχειρήσεις αυτές καταγράφουν τις πληγές τους και διεκδικούν την κρατική βοήθεια. Δηλαδή πάνω από 15.000 αιτήσεις θα έμεναν στα κρύα του λουτρού, έχοντας κάνει το πρώτο βήμα για να ζητήσουν βοήθεια, αλλά χωρίς να προλάβουν να κάνουν αίτηση για την «Επιστρεπτέα ΙΙ».

Δικαιούνται αλλά… δεν το ξέρουν

Τα στατιστικά στοιχεία αποκαλύπτουν όμως και ένα στοιχείο - "έκπληξη" για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις! Κλάδοι και φορείς που έχουν ενταχθεί στους δικαιούχους αλλά εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά συμμετοχής, διαμαρτύρονται γιατί αποκλείστηκαν από την α΄ φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής τον Μάιο. Και αυτό δείχνει ότι ακόμα δεν γνωρίζουν πως έχουν ήδη ενταχθεί στην β΄φάση που τελειώνει την ερχόμενη Παρασκευή!

Σε αντίθεση με την «Επιστρεπτέα Ι» στην οποία περίπου 55.000 επιχειρήσεις μοιράστηκαν βάσει ΚΑΔ 600 εκατ. ευρώ, στην «Επιστρεπτέα ΙΙ» ο αριθμός των εν δυνάμει δικαιούχων ξεπερνά ίσως και τις 200.000, γιατί πλέον δεν αποκλείονται αλλά δικαιούνται να κάνουν αιτήσεις:

- Επιχειρήσεις ασχέτως ΚΑΔ, με βάση στοιχεία που να δηλώνουν πτώση των εσόδων τους

- Προβληματικές επιχειρήσεις που πάντα εξαιρούνται από τέτοιες κρατικές ενισχύσεις

- Απλές μικρές ατομικές ή οικογενειακές επιχειρήσεις και μικροεπαγγελματίες που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο!

Ο γενικός κανόνας είναι ότι αρκεί οι επιχειρήσεις να διαθέτουν ταμειακή μηχανή (δηλαδή συναλλαγές με το κοινό). Ωστόσο υπάρχουν πάνω από 100.000 τέτοιες επιχειρήσεις που, ενώ βρίσκονται στην ίδια μοίρα με άλλους δικαιοὐχους του Προγράμματος, δεν έκαναν αιτήσεις όπως άλλοι, αγνοώντας πιθανότατα ότι η νέα Επιστρεπτέα Προκαταβολή μοιράζει υπερδιπλάσια ποσά (1,4 δισ. που θα λάβουν πάνω από 1.500 ή 2.000 ευρώ κατ’ελάχιστον ο καθένας) και για πολλαπλάσιους από τους αρχικούς δικαιούχους.

Για παράδειγμα, νέοι δικαιούχοι της παροχής αυτής είναι και ατομικές επιχειρήσεις, με προσωπική εργασία και χωρίς κανένα υπάλληλο, που πριν αποκλείονταν, όπως:

τα συνοικιακά καταστήματα ρούχων και υπόδησης, εποχικά κλπ

• ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ

• κουρεία

• πωλητές λαϊκών αγορών

• ψιλικατζίδικα – μίνι μάρκετ

• περίπτερα

• μικρά καφέ και μπαρ χωρίς εργαζόμενους

• καντίνες, κυλικεία

• καταστήματα με είδη δώρων, λαμπάδες κλπ

• παντοπωλεία

• φαρμακεία

• αρτοποιεία

• ανθοπωλεία

• ζαχαροπλαστεία

Και επιπλέον εντάσσονται και όσες επιχειρήσεις χαρακτηρίζονταν ως προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου. Δηλαδή αν έχουν απωλέσει πχ πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών ή αν εντάσσονται σε πτωχευτική διαδικασία ή έχουν πάει ενίσχυση διάσωσης κλπ.

Ειδήσεις σήμερα:

Η αλήθεια για την έρευνα της ΕΥΠ για διαφθορά στην αστυνομία


Συνομιλία Μιωνή-Παππά: Χωρίς απάντηση οι αποκαλύψεις για μεθόδους παρακράτους επί ΣΥΡΙΖΑ

Στη φυλακή ο ψευτογιατρός: Έρευνα για το πως μπαινόβγαινε σε ιατρικά κέντρα, ζητούν γονείς παιδιών που χάθηκαν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr