Στην φτώχεια 450.000 Ελληνόπουλα

Τα στοιχεία σταματούν στο 2006. Και λέμε «ευτυχώς που σταματούν» γιατί η τάση στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια σε ένα οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα ήταν αντίθετη από ό,τι συνέβαινε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όλο και περισσότερα Ελληνόπουλα ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας!

Η μελέτη που εκπόνησε ο κ. Θεόδωρος Μητράκος για λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος είναι αποκαλυπτική της έντασης του προ

Τα στοιχεία σταματούν στο 2006. Και λέμε «ευτυχώς που σταματούν» γιατί η τάση στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια σε ένα οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα ήταν αντίθετη από ό,τι συνέβαινε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όλο και περισσότερα Ελληνόπουλα ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας!

Η μελέτη που εκπόνησε ο κ. Θεόδωρος Μητράκος για λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος είναι αποκαλυπτική της έντασης του προβλήματος. Οι διαστάσεις του προβλήματος της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα μετά το 2002 διευρύνονται.

Αντίθετα μάλιστα με ό,τι συνέβη στις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ, το ποσοστό των παιδιών έως 15 ετών που ζουν κάτω από τη γραμμή φτώχειας στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά τρεις εκατοστιαίες μονάδες το 2006 φθάνοντας το 22%, από 19% το 2005.

«Αυτό σημαίνει ότι περίπου 380 χιλιάδες παιδιά ηλικίας έως 15 ετών ή περίπου 450 χιλιάδες παιδιά έως 17 ετών βρίσκονται στην Ελλάδα κάτω από το χρηματικό όριο της φτώχειας», είναι το συμπέρασμα – κόλαφος για την κοινωνία μας.

Και η φτώχεια έχει συγκεκριμένους στόχους, ακόμη κι όταν μιλάμε για αγνές, ευαίσθητες παιδικές ψυχές. Παιδιά που στερούνται της παρουσίας ενός από τους δύο γονείς σε όλες σχεδόν τις χώρες αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας από ό,τι το σύνολο του πληθυσμού.

Αλλά ειδικά στην Ελλάδα αποδεικνύεται ότι νεαρά ζευγάρια με παιδιά, προκειμένου να μην υποβαθμίσουν το βιοτικό επίπεδο των παιδιών και της οικογένειάς τους εξαιτίας του χαμηλού τους εισοδήματος, αναζητούν τρόπους (δανεισμό, εκποίηση περιουσιακών στοιχείων κ.ά.) ώστε να διατηρήσουν τη δαπάνη τους σε υψηλά επίπεδα.

Αν δηλαδή τα νεαρά ζευγάρια δεν έμπαιναν στην διαδικασία του δανεισμού ή και της πώλησης κάποιων ακινήτων, η φτώχεια στην παιδική ηλικία θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη στην χώρα μας.

Η μελέτη προσδιορίζει μια σειρά από παράγοντες που ενισχύουν την πιθανότητα ένα παιδί να βρεθεί κάτω από τη γραμμή φτώχειας στην Ελλάδα. Το χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, η διαμονή σε αγροτικές περιοχές ή σε ενοικιαζόμενη κατοικία και η συνύπαρξη πολλών παιδιών στο νοικοκυριό είναι κάποιοι από αυτούς.

Μέτρα με κριτήριο το εισόδημα

Επιπλέον, η πιθανότητα παιδικής φτώχειας αυξάνεται σημαντικά για τα νοικοκυριά των οικονομικών μεταναστών, για τους ανασφαλίστους ή τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ καθώς και για τους απασχολουμένους στα χειρωνακτικά επαγγέλματα, όπως οι  εργάτες και οι αγρότες.

Αλλά η μελέτη της Τραπέζης της Ελλάδος αναδεικνύει και ένα άλλο ζήτημα, αυτό της αναποτελεσματικότητας των όποιων μέτρων για την καταπολέμηση του προβλήματος.

Η συμβολή των δημοσιονομικών μέτρων και των κοινωνικών δαπανών στη μείωση της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένη σε σύγκριση με την πλειονότητα και τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ.

«Ενα σημαντικό μερίδιο των σχετικά περιορισμένων οικονομικών ενισχύσεων προς τις οικογένειες με παιδιά δεν κατευθύνεται προς τις φτωχότερες από αυτές, καθώς η παροχή τους είναι ανεξάρτητη από το εισόδημα της οικογένειας, όπως το επίδομα τρίτου παιδιού, το πρόσθετο αφορολόγητο ποσό για το τρίτο παιδί, το επίδομα πολυτέκνων κ.ά.» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην μελέτη.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τη μελέτη, η ενίσχυση και η βελτίωση της στόχευσης των κοινωνικών παροχών προς τις οικογένειες με παιδιά και με σχετικά μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη θα συμβάλει  στη μείωση της παιδικής φτώχειας στη χώρα μας.

Στη μελέτη επισημαίνεται ότι ανάλογα αποτελέσματα θα έχουν και μέτρα πολιτικής που  αποσκοπούν στη βελτίωση του εκπαιδευτικού επιπέδου των φτωχότερων τμημάτων του πληθυσμού, στον περιορισμό της ανασφάλιστης εργασίας, στην ταχύτερη ένταξη των οικονομικών μεταναστών στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, και κυρίως στη διευκόλυνση της πρόσβασης των νεαρών ζευγαριών με παιδιά στην απασχόληση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr