Η μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου ΕFSF κρύβει παγίδες

Η «μεγάλη ευκαιρία» δεν θα είναι φθηνή για την έξοδο από την κρίση. Με αυτόν τίτλο ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics κ. Jonathan Jones υποστηρίζει ότι υπάρχουν αυξημένες  προσδοκίες πως οι πολιτικοί της Ευρώζωνης...

Η «μεγάλη ευκαιρία» δεν θα είναι φθηνή για την έξοδο από την κρίση. Με αυτόν τίτλο ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics κ. Jonathan Jones υποστηρίζει ότι υπάρχουν αυξημένες  προσδοκίες πως οι πολιτικοί της Ευρώζωνης θα συμφωνήσουν σύντομα σε μια σειρά από μέτρα- τα οποία συλλογικά αποκαλούνται ως μεγάλη ευκαιρία- τα οποία θα υποστηρίξουν  τις ήδη υπάρχουσες πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

«Αλλά αυτά τα μέτρα θα έλθουν με αυξημένες συνθήκες για πιο αδύνατες οικονομίες», λέει ο αναλυτής υπονοώντας ότι τα μέτρα θα σημάνουν λιτότητα στις χώρες και θα έχουν αυξημένο κόστος. Μερικά από τα μέτρα θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή, αλλιώς θα πραγματοποιηθεί μια ειδική σύνοδος στις 24 – 25 Μαρτίου. Άλλωστε μια κίνηση η οποία φαντάζει σίγουρη να περιληφθεί είναι η αύξηση της δανειακής δυνατότητας του EFSF.

Παρά το ενδεικτικό ποσό των 440 δισ. ευρώ, η δυνατότητα δανεισμού του Ταμείου είναι μόνο 250 δισ. ευρώ επειδή οι εγγυήσεις και τα μετρητά αξιολογήθηκαν με ΑΑΑ. Το ποσό μπορεί να αυξηθεί κατά 200 δισ. ευρώ για να «συναντήσει» τις ανάγκες που θα χρειαστούν όχι μόνο η Πορτογαλία, αλλά και μεγαλύτερες οικονομίες, όπως η Ισπανία.

Η Capital Economics αναφέρει επίσης ότι έχει προταθεί η επιμήκυνση των δανείων για Ιρλανδία- Ελλάδα με άλλο επιτόκιο ή η αγορά περιφερειακών ομολόγων, είτε από την αγορά, είτε με ιδιωτικές τοποθετήσεις. Όλες αυτές οι προτάσεις, όμως, δεν έχουν υπογραφεί, ούτε «σφραγιστεί», κατά την Capital. Eν τω μεταξύ αυξημένα πρόστιμα για αποτυχίες στους στόχους των ελλειμμάτων και γερμανικού τύπου «φρένα» για το χρέος είναι πολύ  πιθανά. 

Επίσης, η Γερμανία και η Γαλλία θα πιέσουν για μεγαλύτερη οικονομική ένωση, η οποία ίσως θα περιλάβει εναρμόνιση της φορολογικής  και συνταξιοδοτικής πολιτικής και άλλα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας για τις αδύνατες χώρες.  Όλα αυτά τα μέτρα, κατά την εταιρεία ,είναι ένας καθαρός κίνδυνος για τις οικονομίες που θα τις σπρώξουν πίσω – η και θα τις φέρουν σε μεγαλύτερη ύφεση. «Για μερικές χώρες τουλάχιστον , η μεγάλη ευκαιρία θα έλθει με υψηλό κόστος» καταλήγει η Capitaleconomics.   

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr