9+1 μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους, ανέργους και γονείς

9+1 μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους, ανέργους και γονείς

Παράταση αναστολών, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, επιδομάτων ανεργίας - Πώς θα αναπληρώνεται η προληπτική καραντίνα - Πώς θα υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων 2020

9+1 μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους, ανέργους και γονείς
Tην παράταση των μέτρων στήριξης, νέες διατάξεις για άνεργους, γονείς και εργαζόμενους που τέθηκαν σε προληπτική καραντίνα καθώς και τον τρόπο υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων 2020 περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ, στη Βουλή.

Ανάμεσα στις διατάξεις που εμφανίζονται «βελτιωμένες» στο κείμενο είναι η μίνι διευθέτηση του χρόνου εργασίας που επιχειρήθηκε λόγω της προληπτικής καραντίνας.

Υπενθυμίζουμε ότι η επίμαχη διάταξη ανέφερε ότι επιστρέφοντας από την προληπτική καραντίνα των 7 ή 14 ημερών, ο εργαζόμενος θα πρέπει να αναπληρώσει με υπερωρίες έως 3 ώρες ημερησίως τις εργάσιμες ημέρες της καραντίνας εφόσον δεν είναι εφικτή η λύση της τηλεργασίας.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των εργατολόγων που έκαναν λόγο για αυθαιρεσία και αντιεργατική εμμονή η διάταξη άλλαξε προς όφελος των εργαζόμενων οι οποίοι υποχρεώνονται να αναπληρώσουν την καραντίνα με υπερωρία έως μία ώρα ημερησίως.

Θετική θεωρείται επίσης η μείωση του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων από 100 σε 50 για το επίδομα ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές του κλάδου, πολλοί θα βρεθούν εκτός επιδόματος αφού ούτε τα 50 ένσημα δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν.

Επίσης, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, το κράτος αναλαμβάνει να καταβάλλει το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας. Ωστόσο η βάση υπολογισμού για το ποσό που θα καταβάλει το κράτος δεν θα είναι ο αρχικός μισθός αλλά το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δηλαδή τα 534 ευρώ ανά μήνα.

Με βάση τον ιδιόμορφο φετινό υπολογισμό κερδισμένοι βγαίνουν οι χαμηλόμισθοι και ειδικά όσοι δουλεύουν με μερική απασχόληση και πάντως δεν εισπράττουν περισσότερα από τον κατώτατο μισθό. Αντίθετα μεγάλες απώλειες θα έχουν οι υψηλόμισθοι που βγήκαν σε αναστολή.

Ακόμη ορίζεται ότι η διαδικασία για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2020 και θα ολοκληρωθεί εντός του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Μαρτίου 2021.

Παράλληλα θεσπίζεται ειδική άδεια 14 ημερών ή και περισσότερων, με πλήρεις αποδοχές σε γονείς με παιδιά ασθενείς από κορωνοϊό.

Κλείσιμο
- Παράταση της επιδότησης μισθού 60% μέσα από το πρόγραμμα «Συνεργασία» ως και το τέλος Δεκεμβρίου.

- Αναστολές συμβάσεων εργασίας τον Οκτώβριο για όλες τις επιχειρήσεις και απαγόρευση απολύσεων ως και Νοέμβριο.

Σε μια προσπάθεια να συγκρατηθούν οι απολύσεις μετά το πρόωρο τέλος της τουριστικής σεζόν, το πακέτο του φθινοπώρου αναλυτικά προβλέπει:

1. Επέκταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας και της ειδικής αποζημίωσης των έως 534 ευρώ για τους εργαζόμενους στους κλάδους επισιτισμού, αεροπορικών, ακτοπλοϊκών και χερσαίων μεταφορών, τουρισμού, εποχικής ή μη λειτουργίας (συμπεριλαμβάνονται και τα 12μηνης διάρκειας ξενοδοχεία και τα εποχικά) αθλητισμού, πολιτισμού καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά, όπως αυτοί ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και για τον Οκτώβριο. Όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε αναστολή ολόκληρο τον Οκτώβριο θα δικαιούνται 534 ευρώ. Διαφορετικά θα λάβουν 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

Οι εν λόγω εργοδότες μπορούν να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή και να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και την δημοσίευση του νομοσχεδίου σε ΦΕΚ. Η αναστολή μπορεί να διαρκέσει κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα έως 30 ημέρες και πάντως όχι πέραν της 31ης Οκτωβρίου 2020.

Οι συμβάσεις εργασίας που είχαν τεθεί σε αναστολή και έχει ανακληθεί οριστικά η αναστολή τους, δύνανται να τίθενται εκ νέου σε αναστολή και πάντως όχι πέραν της 31ης Οκτωβρίου 2020.

2. Καλλιτέχνες - ξεναγοί στα 534 ευρώ για 2 μήνες

Στην ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ ανά μήνα μπαίνουν για δυο μήνες και ειδικότερα για το διάστημα από 1.9.2020 έως 31.10.2020:

Καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού που είναι εγγεγραμμένοι έως την 15η Οκτωβρίου 2020 στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Τα πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του ξεναγού και είναι υπόχρεα καταβολής εισφορών στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

3. Παράταση της επιδότησης μισθού 60% μέσα από το πρόγραμμα «Συνεργασία» ως και το τέλος Δεκεμβρίου. Το πρόγραμμα προβλέπει κάλυψη της απώλειας μισθού ως 60% σε περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης δουλεύουν τις μισές από τις κανονικές ώρες εργασίας, και παράλληλα για το διάστημα της μειωμένης τους απασχόλησης οι εισφορές τους πληρώνονται από το κράτος.

4. Αναπλήρωση της προληπτικής καραντίνας. Εργαζόμενος που τίθεται σε προληπτική καραντίνα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα υποχρεούται να αναπληρώνει μετά την επιστροφή στην εργασία του τις μισές εργάσιμες ημέρες και ώρες κατά τις οποίες έμεινε εκτός, με υπερεργασία μιας ώρας ανά ημέρα εκτός του συμβατικού του ωραρίου κι εφόσον δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί τηλεργασία. Η αναπλήρωση των ωρών που χάθηκαν κατά την διάρκεια της προληπτικής καραντίνας των 7 ή 14 ημερών, η οποία θα αμείβεται και θα ασφαλίζεται κανονικά, θα μπορεί να πραγματοποιηθεί και μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

5. Νέα ειδική άδεια για εργαζόμενους γονείς παιδιών που θα νοσήσουν από τον κορωνοϊό. Το μέτρο προβλέπει πως οι γονείς δικαιούνται να κάνουν χρήσης ειδικής άδειας για την ασθένεια των παιδιών για 14 ημέρες ή και για μεγαλύτερο διάστημα σε περίπτωση που με ιατρική γνωμάτευση κρίνεται απαραίτητο ή σε περίπτωση νοσηλείας του παιδιού.

Η νέα άδεια αφορά εργαζόμενους γονείς βρεφών και παιδιών, προσχολικής και σχολικής ηλικίας, που θα νοσήσουν από τον κορωνοϊό Covid-19 και χορηγείται επιπρόσθετα από άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στην νοσηλεία των παιδιών. Αν και δεν θα νοσούν κατ αρχήν οι ίδιοι, δεν θα μπορούν για λόγους πρόληψης να πάνε στη δουλειά τους, όποτε θα δικαιούνται την νέα ειδική άδεια.

Η νέα ειδική άδεια θα είναι συγχρηματοδοτούμενη από τον εργοδότη και το κράτος. Ειδικότερα οι γονείς θα λαμβάνουν τον μισθό τους κατά τα δύο τρίτα από τον εργοδότη και κατά το ένα τρίτο από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Ειδικότερα η διάταξη αναφέρει:

Οι γονείς εργαζόμενοι σε περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό COVID-19, των τέκνων τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τέκνων που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, δικαιούνται να κάνουν χρήσης ειδικής άδειας για την ασθένεια των τέκνων για 14 ημέρες ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε περίπτωση που αυτό κρίνεται απαραίτητο με ιατρική γνωμάτευση ή σε περίπτωση νοσηλείας τέκνου. Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων.

Οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας λόγω νόσησης των τέκνων τους, λαμβάνουν αποδοχές: κατά τα δύο τρίτα (2/3) από τον εργοδότη και κατά το ένα τρίτο (1/3) από τον τακτικό προϋπολογισμό, μετά από διασταύρωση με τα στοιχεία των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών, ο τρόπος της οποίας ορίζεται σε κοινή απόφαση των αρμοδίων Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Εσωτερικών. Ειδικότερα για τους εργαζομένους του ευρύτερου δημοσίου τομέα η ανωτέρω άδεια καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον εργοδότη.

Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσους εργαζομένους τους κάνουν χρήση της άδειας, καθώς και τη διάρκεια αυτής.

6. Επίδομα ανεργίας εποχικά εργαζομένων

Κατ’ εξαίρεση, ειδικά για το έτος 2020, για τους εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα και για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας αρκούν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ, προκειμένου αυτοί να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας.

Μειώνεται, δηλαδή, ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης από 100 σε 50 για το επίδομα ανεργίας των εποχιακά εργαζόμενων σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα. Με την ρύθμιση αυτή χιλιάδες εποχικοί που φέτος εργάστηκαν σε μια «κουτσή» σεζόν θα διασώσουν το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται για τον χειμώνα, δηλαδή 399 ευρώ ανά μήνα για 3 μήνες και 5 ημέρες.

7. Μετατίθεται για το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους η θεσμοθέτηση από πλευράς του υπουργείου Εργασίας, του νέου κατώτατου μισθού. Οι διαδικασίες με την πρόσκληση από την Επιτροπή Συντονισμού Διαβούλευσης θα ξεκινήσει στο τέλος Νοεμβρίου.

8. Παρατείνεται μέχρι τέλος του 2020 το νέο έκτακτο πλαίσιο της τηλεργασίας που προβλέπει την δυνατότητα του εργοδότη να επιβάλλει μονομερώς εξ αποστάσεως απασχόληση χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του εργαζόμενου.

9. Καθορίζονται οι προϋποθέσεις και τον τρόπο υπολογισμού του Δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους με συμβάσεις που τέθηκαν σε αναστολή. Το Δώρο πρέπει να πληρωθεί κανονικά από τις επιχειρήσεις, χωρίς αναβολή – όπως για παράδειγμα έγινε με το Δώρο Πάσχα έως τις 21 Δεκεμβρίου. Το κράτος θα πληρώνει το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας, ώστε ο να μην χάσει χρόνο ο μισθωτός από τον υπολογισμό του επιδόματος. Βάση υπολογισμού για το ποσό που θα καταβάλλει το κράτος θα είναι το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δηλαδή τα 534 ευρώ ανά μήνα και όχι ο ονομαστικός μισθός του κάθε εργαζόμενου.

10. Επεκτείνεται έως το τέλος του έτους η δυνατότητα των επιχειρήσεων για υπέρβαση του ανώτατου ορίου υπερωριών χωρίς έγκριση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ). Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι θα τις πληρώνονται με τις νόμιμες προσαυξήσεις επί του μισθού τους.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η δαπάνη που προκαλείται για τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας είναι:

576 εκατ. ευρώ περίπου, από την επέκταση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων και στους τομείς του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού καθώς και σε κάθε άλλο κλάδο που πλήττεται σημαντικά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

611,45 εκατ. ευρώ περίπου από την καταβολή επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2020, που αναλογεί στα διαστήματα των αναστολών των συμβάσεων εργασίας (420 εκατ. ευρώ περίπου για την αποζημίωση των εργαζομένων για το Δώρο Χριστουγέννων και 105 εκατ. ευρώ περίπου για τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές)

180,5 εκατ. ευρώ περίπου από την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού και την παροχή ασφαλιστικής κάλυψης σε: α. εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, το ύψος της οποίας εκτιμάται σε 159,1 εκατ. ευρώ περίπου, ήτοι 97,2 εκατ. ευρώ περίπου για την αποζημίωση των εργαζομένων και 61,9 εκατ. ευρώ περίπου για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, β. καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της τέχνης κ.λπ.., το ύψος της οποίας εκτιμάται σε 21,4 εκατ. ευρώ περίπου

52,5 εκατ. ευρώ περίπου από την επέκταση της χρονικής διάρκειας ισχύος του Μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έως την 31.12.2020, ήτοι 37,5 εκατ. ευρώ περίπου για την αποζημίωση των εργαζομένων και 15 εκατ. ευρώ περίπου για την καταβολή του προβλεπόμενου μέρους των ασφαλιστικών εισφορών

Ειδήσεις σήμερα:

Αρνητικά τα υπόλοιπα τεστ κορωνοϊού στην Εθνική Ελλάδας - Φεύγει για Κόσοβο

Ναόμι Κάμπελ: Πρώην σύντροφός της την σέρνει στα δικαστήρια

Άλλα δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού αποκάλυψαν τα τεστ στη Μόρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης