Vivartia: Τα «κλειδιά» της συμφωνίας για την εξαγορά της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων

Τι προσφέρει η CVC στη MIG και τι θα κρίνει το μέλλον της Vivartia

Περίπου 15 χρόνια μετά το σχηματισμό της από το Δημήτρη Δασκαλόπουλο και Σπύρο Θεοδωρόπουλο και 13 χρόνια απ' την πώληση της στη MIG, η Vivartia, ο μεγαλύτερος όμιλος τροφίμων και εστίασης της χώρας με αναγνωρίσιμα σήματα και εταιρείες όπως ΔΕΛΤΑ, Goody’s, Everest, Μπάμπα Στάθης, Χρυσή Ζύμη και Flocafe, ετοιμάζεται και πάλι να αλλάξει χέρια.

Αυτή τη φορά είναι η αμερικάνικη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων CVC Capital Partners που θέλει να την αγοράσει απ' την MIG σε μία πρόταση εξαγοράς που οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις προσδιορίζουν στα 200 εκατ. ευρώ.

Μία συμφωνία στην οποία όμως αναμένεται να λειτουργήσουν ως «κλειδί» και οι δεσμεύσεις για την εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων της Vivartia που σήμερα διαμορφώνονται στα 425 εκατ. ευρώ. Και τούτο καθώς το μείζον σήμερα τόσο για τη Vivartia όσο και για τη MIG είναι η μείωση της έκθεσης που έχουν προς τις τράπεζες. Κάτι που επεδίωκαν και οι πιστώτριες τράπεζες έχοντας μπει ήδη στη διαδικασία πώλησης των δανείων που είχαν δώσει στη MIG. Γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι ένα deal για τη Vivartia σήμερα αποτελεί μονόδρομο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ετήσιες οικονομικές καταστάσεις οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου VIVARTIA την 31/12/2019, ήταν 424,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 374,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις και 50 εκατ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις. Σημειωτέον πέρυσι ο όμιλος Vivartia είχε πωλήσεις 622 εκατ ευρώ και ebitda 68,7 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα η MIG έχει προθεσμία έως το τέλος του έτους να βρει λύση για την αποπληρωμή των δικών της δανείων ύψους 250 εκατ. ευρώ προς την Πειραιώς, κάτι που θα επιτύχει εν μέρει ή εν όλω αν η Vivartia πουληθεί, εν προκειμένω στο CVC Capital το οποίο θα επαναδιαπραγματευτεί το άνοιγμα του ομίλου Vivartia όχι μόνο προς την Πειραιώς αλλά και προς τις άλλες Τράπεζες που έχουν έκθεση στην προς πώληση εταιρεία. Μάλιστα η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank είχαν ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες να πουλήσουν τα δάνεια που είχαν δώσει προς τη Vivartia ύψους 190 εκατ. ευρώ, κάτι που με την πρόταση εξαγοράς που κατατέθηκε πρέπει τώρα να 'παγώσει'.

Τα δανειακά βάρη εξάλλου, τόσο της MIG όσο και της Vivartia, αυτή αυτά που τροφοδοτούσαν τα τελευταία χρόνια και τα σενάρια και τις φήμες στην αγορά για πώληση της δεύτερης. Τότε όμως υπήρχαν περισσότερα περιθώρια ελιγμών με αποτέλεσμα όσοι χτυπούσαν την πόρτα της MIG, όπως έκανε πέρυσι η Emma Capital του Τσέχου Jiri Smejc, να φεύγουν άπραγοι.

Τώρα μένει να φανεί μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο, που θα διαρκέσουν οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις το ΔΣ της MIG θα συναινέσει στην πώληση της «ναυαρχίδας» του ομίλου.

Ειδήσεις σήμερα: 

«Κυκλώνας» νέων μέτρων πάνω από την Αττική λόγω κορωνοϊού - Σε πορτοκαλί συναγερμό το λεκανοπέδιο

Βίντεο: Ιδιοκτήτης καταστήματος στη Ζάκυνθο «λυγίζει» από το μέγεθος της καταστροφής

Βίντεο: Πήραν τις σανίδες τους και βγήκαν για σερφ στη Λευκάδα ενώ το νησί πλήττεται από τον «Ιανό»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr