Στης ακρίβειας τον καιρό, κάποιοι θησαυρίζουν

«Σε καμία χώρα του κόσμου, ωστόσο, δεν έχουν ανακηρύξει το επιχειρηματικό κέρδος  πρωταίτιο της ακρίβειας» λέει σήμερα σε επίσημη ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, καταγγέλλοντας την δαιμονοποίηση του επιχειρείν από την ελληνική κοινή γνώμη.

Και, όπως συνήθως κάνει ο πρόεδρός του κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο ΣΕΒ μέμφεται – και δεν έχει άδικο – το Κράτος για την εκτόξευση των τιμών στα ύψη, καθώς «αυτό καθορίζει τις τιμές συνολικά 95 βασικών υπηρεσ

«Σε καμία χώρα του κόσμου, ωστόσο, δεν έχουν ανακηρύξει το επιχειρηματικό κέρδος  πρωταίτιο της ακρίβειας» λέει σήμερα σε επίσημη ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, καταγγέλλοντας την δαιμονοποίηση του επιχειρείν από την ελληνική κοινή γνώμη.

Και, όπως συνήθως κάνει ο πρόεδρός του κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο ΣΕΒ μέμφεται – και δεν έχει άδικο – το Κράτος για την εκτόξευση των τιμών στα ύψη, καθώς «αυτό καθορίζει τις τιμές συνολικά 95 βασικών υπηρεσιών, προϊόντων και αμοιβών –κλειστών κυρίως επαγγελμάτων– και, σε όλες τις περιπτώσεις, η παρέμβασή του οδηγεί σε μείωση του ανταγωνισμού και σε αύξηση των τιμών που εκτρέφει τον πληθωρισμό».

Το Κράτος όντως κρατά κλειστά επαγγέλματα, όντως διατηρεί την γραφειοκρατία – σχεδόν 15 δισεκατομμύρια ευρώ μας κοστίζει τον χρόνο, κάπου 7% του ΑΕΠ – ενώ συν τοις άλλοις κρατά «δεμένη» την Επιτροπή Ανταγωνισμού από παρεμβάσεις σε καίριους για το εισόδημα των πολιτών τομείς.

Αυτοί τόλμησαν, αλλά…
Αλλά δεν μπορεί να φταίει μόνο το Κράτος! Όταν στην Ευρώπη άλλά και στις ΗΠΑ εδώ και μία διετία ακούμε συνεχώς για προειδοποιήσεις των επιχειρήσεων ως προς το ότι οι ρυθμοί της κερδοφορία τους, λόγω της κρίσης, μειώνονται, στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις, μέχρι πολύ πρόσφατα τουλάχιστον, πανηγυρίζουν και περηφανεύονται για το ότι «εμάς η κρίση δεν μας πιάνει». Και ίσως να μην μπορούσαν να πράξουν διαφορετικά, αφού λ.χ. η Coca Cola που το έπραξε την προηγούμενη Παρασκευή, μέσα σε δύο συνεδριάσεις σχεδόν 30% της αξίας της μετοχής της στο ταμπλό…

Όμως, η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Και την στιγμή που φαίνεται να «χαλαρώνει» -λόγω μετατόπισης του επικοινωνιακού ενδιαφέροντος- η κυβερνητική προσπάθεια πάταξης της ακρίβειας και ενώ δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση των επιχειρήσεων που δεν συνέδραμαν στην προσπάθεια μείωσης ή παγώματος των τιμών, νέα αποκαλυπτικά στοιχεία έρχονται στο φως από έρευνα της εταιρείας Stat Bank για την πορεία των οικονομικών μεγεθών των μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας κατά τη διάρκεια του 2007.

Την ώρα λοιπόν που οι καταναλωτές βιώνουν την αγωνία για την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών, τα  συνολικά κέρδη των 1.380 κερδοφόρων επιχειρήσεων εμφανίζονται αυξημένα κατά 22,5% για να φτάσουν τα 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ κατά το 2007.

Ειδικά οι 1.200 εμπορικές επιχειρήσεις είχαν αύξηση 10% στον τζίρο τους και 17% στα προ φόρων κέρδη τους, ενώ συνολικά 1.700 βιομηχανίες είχαν αύξηση κερδοφορίας της τάξης του 15% και των πωλήσεών τους κατά 8,8%, στα 58,5  δισ. ευρώ.

Μάλιστα, ο κλάδος των τροφίμων, ο οποίος διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό το καλάθι της νοικοκυράς, εμφανίζεται να έχει αυξήσει κατά 20% τα κέρδη του πέρσι, ενώ άλλες επιχειρήσεις, όπως οι φαρμακευτικές είδαν την κερδοφορία τους να αυξάνεται κατά 45%...

Κι ενώ η αγορά συνεχώς γκρινιάζει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, τα στοιχεία αναφέρουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Κι αυτό διότι οι ζημιογόνες εταιρείες αποτέλεσαν μόλις το 18,8% του συνολικού δείγματος.

Η πορεία των κλάδων
Σύμφωνα με την έρευνα οι κλάδοι που διαχειρίστηκαν τους υψηλότερους τζίρους είναι αυτοί των πετρελαίων, των τροφίμων, των φαρμάκων-απορρυπαντικών, της ενέργειας, των μεταλλικών προϊόντων, των μη μεταλλικών ορυκτών, των μεταλλουργικών , των χημικών προϊόντων, των ποτών, του ηλεκτρολογικού υλικού, των πλαστικών-ελαστικών και των εφημερίδων-περιοδικών.

Αντιστοίχως, οι κλάδοι που συγκέντρωσαν τα περισσότερα κέρδη ήταν αυτοί των πετρελαίων, των φαρμάκων-απορρυπαντικών, των μη μεταλλικών ορυκτών, των τροφίμων- ποτών, των χημικών προϊόντων, των μεταλλικών προϊόντων, των τσιγάρων και των μεταλλουργικών. Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Μα πως οι επιχειρήσεις που διαχειρίζονται την καθημερινότητά μας, δουλεύουν με μεγάλα περιθώρια κέρδους και για το λόγο αυτό παρουσιάζονται πιο ισχυρές από ποτέ.

Ο πολυπληθέστερος τομέας (435 επιχειρήσεις μετέχουν στο δείγμα), αυτός της παραγωγής τροφίμων, πέτυχε το 2007 τζίρο 9,7 δισ. ευρώ, ποσό σχεδόν 11% υψηλότερο έναντι του 2006. Τα κέρδη προ φόρου κινήθηκαν με μεγαλύτερη ταχύτητα (19%) ανερχόμενα στα 394 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή οι βιομηχανίες που συνωστίζονται στα ράφια μας και οι οποίες ανακοινώνουν πάγωμα τιμών ή μικρές μειώσεις έως 3% όχι μόνο κερδίζουν σε μια περίοδο κρίσης αλλά παρουσιάζουν την υγιέστερη εικόνα όλων των εποχών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr