Σταϊκούρας για νέα ρύθμιση οφειλών: Στόχος να αντιμετωπίσουμε το ιδιωτικό χρέος 234 δισ. ευρώ

Θέλουμε εκτενή διάλογο με τα κόμματα για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο και την «δεύτερη ευκαιρία», σημείωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών

Τις βάσεις για την ολιστική εξουδετέρωση της «βόμβας» του ιδιωτικού χρέους ύψους 234 δισ. ευρώ φιλοδοξεί να βάλει το νομοσχέδιο «ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας» σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο υπουργός Οικονομικών παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές των προωθούμενων διατάξεων στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής περιέγραψε το εκρηκτικό πρόβλημα.

Όπως ανέφερε και σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας και της ΑΑΔΕ το ιδιωτικό χρέος ανέρχεται σε 234 δις ευρώ εκ των οποίων τα 106 δις ευρώ αφορούν χρέη προς την εφορία, 92 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες και 36 δις ευρώ προς ασφαλιστικά ταμεία.

Ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι από το 2010 εως σήμερα έχουν ψηφιστεί 11 νόμοι ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες αλλά εκ του αποτελέσματος καμία δεν μπόρεσε να δώσει αποτελεσματική λύση.

«Υπήρξαν σημαντικά κενά στην νομοθέτηση και αδυναμίες στην εφαρμογή των νόμων. Για παράδειγμα ο νόμος Κατσέλη παρείχε απλόχερα προστασία πρώτης κατοικίας και περιουσίας σε όλους ανεξαιρέτως και χωρίς κριτήρια. Δεν φρόντισε ο τότε νομοθέτης την εισαγωγή ασφαλειών με αποτέλεσμα να επωφελούνται κακοπληρωτές. Επίσης παρείχε ρύθμιση μόνο για κόκκινα δάνεια και όχι για τις υπόλοιπες οφειλές των πολιτών. Ο νόμος τελικά οδήγησε ελάχιστες υποθέσεις σε απαλλαγή οφειλών . Δεν έδωσε βιώσιμη λύση. Μετέφερε το πρόβλημα σε επόμενες γενεές» ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι από την πρώτη ημέρα ανάληψης των κυβερνητικών καθηκόντων επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. «Ως άμεσο μέτρο προστασίας 1ης κατοικίας προχωρήσαμε σε βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος που βρήκαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ με κατάργηση πλήθους εγγράφων που καλούταν να καταθέσει ο πολίτης και αδυνατούσε. Επεκτείναμε το πρόγραμμα εως τέλος Ιουλίου 2020 και διευρύναμε την περίμετρο για την ένταξη περισσότερων οφειλετών. Από τους αρχικούς 6 μήνες που όριζε η προστασία που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ εμείς το επεκτείναμε για άλλους 7 μήνες διευρύνοντας την περίμετρο. Ωστόσο το πλαίσιο δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Δεν πέτυχε καθώς ο στόχος ήταν η ένταξη 90 χιλ οφειλετών και μπήκαν 7 χιλ» είπε.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ που για πρώτη φορά θεσπίστηκε η επιβράβευση συνεπών δανειοληπτών εξηγώντας πως στην ρύθμιση εντάχθηκαν 147 χιλ φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν από την πανδημία.

Αναφορικά με τις προωθούμενες διατάξεις είπε μεταξύ άλλων πως «πρόκειται για ενιαία ρύθμιση με ολιστική προσέγγιση για όλα τα χρέη δίνοντας τέλος στον κυκεώνα πολλαπλών εργαλείων ρύθμισης. Αποτελεί νέο ξεκίνημα είτε με ρύθμιση όλων των οφειλών, είτε παρέχοντας 2η ευκαιρία με διαγραφή χρεών και ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων. Προβλέπεται παροχή ρύθμισης με δυνατότητα κουρέματος οφειλής. Υπάρχουν πρόνοιες για δανειολήπτες ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας για αποφυγή πλειστηριασμών. Σύσταση φορέα απόκτησης ακινήτων για αποφυγή εξώσεων.

Ο δανειολήπτης θα παραμένει στο ακίνητό του και θα καταβάλει μίσθωμα στον φορέα. Το μίσθωμα θα επιδοτείται από το κράτος με ποσό στο ύψος επιδόματος στέγασης που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε υποκριτική την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που υποστήριζε «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και τελικά κατήργησε τους νόμους προστασίας πρώτης κατοικίας. Η προστασία καταργήθηκε από αυτούς που υποστήριζαν «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για σεισάχθεια και τελικά επι ημερών του έγιναν περισσότερες από 25 χιλ πλειστηριασμοί. Μιλάμε για το κόμμα που υποστήριζε και υποστηρίζει ότι ο νόμος υποστηρίζει τις τράπεζες όταν οι τράπεζες εκφράζουν προβληματισμό για το νομοσχέδιο. Η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι οι τράπεζες έγραψαν την εξωδικαστική διαδικασία όταν οι τράπεζες ειδικά γι αυτό εκφράζουν τις σοβαρότερες αντιδράσεις. Πως είναι δυνατόν;».

Παράλληλα, υπενθύμισε τις δηλώσεις του Ε. Τσακαλώτου που έλεγε ότι «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί για να έχουμε καλές τράπεζες αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους».

Νωρίτερα η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «βρισκόμαστε μπροστά σε νέα ανθρωπιστική κρίση. Νέα γενιά νεόπτωχων δημιουργείται. Η κυβέρνηση βλέπει στρατηγικούς κακοπληρωτές και όχι αδυναμία εκπλήρωσης υποχρεώσεων. Βάζει ως κύριο στόχο την ρευστοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας και της πρώτης κατοικίας.».

Ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε πως «η κρίση του κορονοϊού δημιουργεί νέα κόκκινα δάνεια 8 δις ευρώ και η κυβέρνηση δεν δίνει λύση με το νομοσχέδιό της». Η κυρία Μαρία Κομνηνάκα (ΚΚΕ) σημείωσε «στόχος του νομοσχεδίου είναι η επιτάχυνση της αποπληρωμής των δανειοληπτών με δέσμευση κάθε στοιχείου της περιουσίας» ενώ ο Κρίτωνας Αρσένης (ΜεΡΑ25) υποστήριξε πως «το νομοσχέδιο αποτελεί κόλπο γκρόσο για να χαριστούν επιχειρήσεις στις τράπεζες. Από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Βιλιάρδος μίλησε για «κάκιστο σχέδιο νόμου. Οι ρυθμίσεις αφορούν κατά κύριο λόγο τις τράπεζες και όχι τους πιστωτές».

Τέλος από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος είπε: «επιφέρουμε σημαντικές αλλαγές σε πολλά επίπεδα. Φιλοδοξούμε να επιλύσουμε σειρά χρόνιων προβλημάτων και να εισάγουμε μεταρρυθμίσεις. Στόχος είναι η ανάταση της οικονομίας, η πρόληψη και αποφυγή πτώχευσης».


Ειδήσεις σήμερα: 

Μέγκαν Μαρκλ: «Κλεμμένες» από ντοκιμαντέρ οι ιδέες της περί χρηστών εθισμένων στα social media;

Πόλεμος για το ρεπορτάζ-φωτιά για τον γιο του Μπάιντεν και την... λογοκρισία

Ακόμα ένας νεκρός από κορωνοϊό στη χώρα μας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr