Τι συμβαίνει με τις ρωσικές εταιρείες;

Γιατί αναβάλλουν ή ματαιώνουν την εισαγωγή τους σε διεθνείς αγορές

Μόλις προ ολίγων εβδομάδων η είδηση πως τουλάχιστον 3 μεγάλες ρωσικές εταιρείες θα προχωρούσαν άμεσα, σε διάστημα μικρότερο του μηνός, σε εισαγωγή των μετοχών τους στη βρετανική χρηματιστηριακή αγορά, γινόταν πρωτοσέλιδο θέμα στα διεθνή Μέσα, και αφορμή για πλείστα όσα σενάρια περί «ρωσικής επέκτασης» στις χρηματαγορές της Δύσης.

Η «επέλαση» των Ρώσων τερματίστηκε άδοξα! Σωστότερα ουδέποτε ξεκίνησε καν. Χτες, με ανακοίνωσή της προς τη διοίκηση του London Stock Exchange, η ρωσική εταιρεία Nord Gold, θυγατρική του κολοσσού των ορυχείων και της χαλυβουργίας ρωσικής Severstal, έγινε η τρίτη κατά σειρά ρωσική εταιρεία από αυτές που είχαν προγραμματίσει δημόσιες εγγραφές για την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Επισήμως γιατί «οι συνθήκες που επικρατούν στις αγορές δεν κρίνονται ικανοποιητικές».

Πόσο άλλαξαν όμως αυτές οι συνθήκες από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nord Gold Nikolai Zelenski δήλωνε βέβαιος για την επιτυχία της Δημόσιας Εγγραφής της εταιρείας, που ζητούσε περί το 1 δις δολάρια για το 25% των μετοχών της; Και γιατί οι ιθύνοντες της Nord Gold αρνήθηκαν να διευκρινίσουν εάν αναβάλλουν ή ματαιώνουν – αποσύρουν το ενδιαφέρον τους για εισαγωγή στο Σίτι;

Τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται από τη στιγμή που τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν τις προηγούμενες ημέρες ακόμα δυο μεγάλες ρωσικές εταιρείες που είχαν ανακοινώσει ακόμα και χρονοδιάγραμμα για τις Δημόσιες Εγγραφές τους! Η ρωσική κατασκευάστρια αγωγών ChelPipe που ζητούσε 688 εκατομμύρια δολάρια ανακοίνωσε την ματαίωση των σχεδίων της λόγω «ασυνήθιστων συνθηκών στην αγορά» (;), ενώ η μεταλλευτική KOKS Group δεν αιτιολόγησε καν την απόφασή της να μην προχωρήσει στη Δημόσια Εγγραφή της.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις οι αναλυτές αμφιβάλλουν σφόδρα για το κατά πόσον θα τελεσφορήσουν τα σχέδια της ρωσικής κυβέρνησης να αντλήσει περί τα 30 δις δολάρια από τις διεθνείς αγορές μέσω των μετοχοποιήσεων μιας σειράς εταιρειών ή και μεμονωμένων κρατικών συμμετοχών. Όλοι τώρα στρέφουν την προσοχή τους στην VTB Bank. Η κρατικά ελεγχόμενη τράπεζα έχει ανακοινώσει πως θα διαθέσει σε διεθνείς επενδυτές περί το 10% του μετοχικού της κεφαλαίου έως τα τέλη του τρέχοντος μηνός. Εάν και σε αυτή την περίπτωση τα σχέδια… αλλάξουν, τότε σίγουρα δεν θα μιλάμε για συμπτώσεις, ούτε φυσικά για «ασυνήθιστες καταστάσεις στις αγορές». Τουλάχιστον ΟΧΙ στις διεθνείς αγορές. Για τη ρωσική πάλι …
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr