Εφορία: Ποιοι πιάστηκαν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων και τι «χαράτσι» πληρώνουν

Εφορία: Ποιοι πιάστηκαν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων και τι «χαράτσι» πληρώνουν

Περίπου τρία στα δέκα νοικοκυριά φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για εισόδημα σχεδόν διπλάσιο από εκείνο που είχαν δηλώσει και πλήρωσαν παραπάνω φόρο - Τα περισσότερα πλήρωσαν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εισοδηματίες

Εφορία: Ποιοι πιάστηκαν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων και τι «χαράτσι» πληρώνουν
Πάνω από 1,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι εκλήθησαν να πληρώσουν το 2019 σημαντικά υψηλότερους φόρους από αυτούς που αναλογούν στα πραγματικά τους εισοδήματα, καθώς πιάστηκαν στα δίχτυα των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Περίπου 3 στα 10 νοικοκυριά (οικογένειες και άγαμοι φορολογούμενοι) που υπέβαλαν πέρυσι φορολογικές δηλώσεις πλήρωσαν φόρους για εισοδήματα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που δήλωσαν.

Οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εφάρμοσαν τις διατάξεις των άρθρων 31 και 32 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και προσδιόρισαν τα τελικά ποσά των φορολογητέων εισοδημάτων τους σε πολύ πιο υψηλά επίπεδα από τα δηλωθέντα. Το αποτέλεσμα ήταν τα νοικοκυριά αυτά να κληθούν να πληρώσουν ποσά φόρου πολύ μεγαλύτερα.

Με υψηλότερο τεκμαρτό εισόδημα φορολογήθηκαν περίπου ένας στους τρεις μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, 4 στους 10 εισοδηματίες, ενώ στην τσιμπίδα πιάστηκαν και ένας στους τέσσερις συνταξιούχους, κυρίως με πενιχρές συντάξεις οι οποίοι, όμως, μένουν σε ιδιόκτητο σπίτι και έχουν αυτοκίνητο.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από την στατιστική επεξεργασία των δεδομένων των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2019  τα οποία μόλις ανακοινώθηκαν:

Τα νοικοκυριά που φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων κι όχι με βάση τα πραγματικά δηλωθέντα εισοδήματά τους ανήλθαν σε 1.904.507 ή στο 29,44% του συνόλου αυτών που υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος (6.469.044).

Το συνολικό ποσό του επιπλέον φορολογητέου εισοδήματος, το οποίο προσδιορίστηκε με βάση τα τεκμήρια, ανήλθε σε 6,817 δισ. ευρώ. Κατά το ποσό αυτό προσαυξήθηκε, δηλαδή, το τελικό φορολογητέο εισόδημα των 1.904.507 νοικοκυριών, εξαιτίας της εφαρμογής των τεκμηρίων.

Δείτε τα στοιχεία για ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και συνταξιούχους ΕΔΩ

Δεδομένου ότι το συνολικό δηλωθέν εισόδημα των νοικοκυριών αυτών έφθασε τα 3,683 δισ. ευρώ και το επιπλέον εισόδημα που τους προσδιόρισαν τα τεκμήρια ήταν άλλα 6,817 δισ. ευρώ, προκύπτει το συμπέρασμα ότι τα τεκμήρια προκάλεσαν την προσαύξηση του φορολογητέου εισοδήματος 1.904.507 νοικοκυριών κατά ποσοστό 185,09%, ήτοι σχεδόν διπλασιασμός.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης