Μαργκρέτε Βεστάγκερ: Η «Σιδηρά Κυρία» που τα έβαλε και με την Amazon

Μαργκρέτε Βεστάγκερ: Η «Σιδηρά Κυρία» που τα έβαλε και με την Amazon

Η καταγγελία κατά της Amazon αποτελεί την τελευταία σειράς ερευνών που έχει εξαπολύσει η αντιπρόεδρος της Κομισιόν  κατά αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών -  Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση της εμπιστεύθηκε τη μάχη με τους «καρχαρίες»

Μαργκρέτε Βεστάγκερ: Η «Σιδηρά Κυρία» που τα έβαλε και με την Amazon
Αντιμέτωπη με αντιμονοπωλιακή καταγγελία από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται από σήμερα η Amazon, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Η Amazon  κατηγορείται ότι εκμεταλλεύτηκε το μέγεθος, τη δύναμη και τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της προκειμένου να αποκτήσει αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι μικρότερων λιανοπωλητών που χρησιμοποιούν τη δημοφιλή διαδικτυακή της πλατφόρμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνά εδώ και καιρό τη δραστηριότητα της Amazon και συγκεκριμένα το διπλό της ρόλο ως online αγορά για επιχειρήσεις λιανικής και ως ανταγωνιστή έμπορο. Η καταγγελία, όμως, έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή κατά την οποία οι διαδικτυακές πωλήσεις έχουν «εκτοξευτεί» λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Μαργκρέτε Βεστάγκερ: Η «Σιδηρά Κυρία» που τα έβαλε και με την Amazon

Η μάχη με τους γίγαντες

Η καταγγελία κατά της Amazon αποτελεί μία μόνο εκ των περιπτώσεων που δείχνουν τις προσπάθειες των ρυθμιστικών Αρχών, με πρώτη την ΕΕ, να ελέγξουν τις δραστηριότητες των κολοσσών της τεχνολογίας, οι οποίοι στις ημέρες μας έχουν αποκτήσει τεράστια δύναμη και ελέγχουν ένα σχεδόν αδιανόητο πλήθος στοιχείων σχετικά με τους χρήστες του διαδικτύου.

Υπό την Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιβάλει πρόστιμα-μαμούθ στην Google και μία σειρά από άλλες εταιρείες για παραβίαση των αντιμονωπωλιακών κανόνων της Ένωσης.

Από το 2010, οπότε έγινε η πρώτη έρευνα κατά της Alphabet, της μητρικής της Google, η Κομισιόν έχει επιβάλλει πρόστιμα συνολικού ύψους σχεδόν 10 δισ. ευρώ στην αμερικανική εταιρεία που κυριαρχεί στον τομέα των αναζητήσεων στο διαδίκτυο και όχι μόνο.

Άλλη μία κορυφαία αμερικανική τεχνολογική εταιρεία που βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» της Βεστάγκερ είναι η Apple. Ο κολοσσός του Κουπερτίνο ερευνάται για τη χρήση του App Store, του Apple Music καθώς και του συστήματος online πληρωμών Apple Pay.

Κλείσιμο
Παράλληλα, η Apple βρίσκεται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών προσπαθειών της Βεστάγκερ ώστε οι αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες να πληρώσουν περισσότερους φόρους στην Ευρώπη. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η επίτροπος Ανταγωνισμού άσκησε έφεση σε απόφαση που αναιρούσε απόφασή της να πληρώσει η Apple 13 δισ. ευρώ φόρων στην κυβέρνηση της Ιρλανδίας.

Στο στόχαστρο έχει βρεθεί και το Facebook, για το πώς συλλέγει στοιχεία από τους χρήστες τους και τα μετατρέπει σε χρήμα. Άλλες εταιρείες που βρίσκονται στην «τσιμπίδα» της Επιτροπής είναι οι αμερικανικές  εταιρείες κατασκευής τσιπ και τεχνολογικού εξοπλισμού Broadcom και Qualcomm.
Μαργκρέτε Βεστάγκερ: Η «Σιδηρά Κυρία» που τα έβαλε και με την Amazon

«Η μόνη γυναίκα στο δωμάτιο»

Δεν είναι τυχαίο που η ΕΕ εμπιστεύτηκε στην Μαργκρέτε Βεστάγκερ τη «μάχη» με τους γίγαντες της Σίλικον Βάλεϊ.

Η 52χρονη Δανή πολιτικός, μέλος του Κοινωνικού Φιλελεύθερου Κόμματος, υπήρξε επίτροπος Ανταγωνισμού την πενταετία 2014 – 2019 και πλέον εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ρόλο στον ανταγωνισμό και την ψηφιακή αλλαγή.

Κατά τη διάρκεια της θητείας ως επίτροπος Ανταγωνισμού παρέλαβε από τον Χοακίν Αλμούνια το φάκελο με την έρευνα κατά της Google και όχι μόνο τη συνέχισε αλλά την επέκτεινε.

Χαρακτηρίζεται απλή και ευχάριστη από τους συναδέλφους της, ωστόσο φημίζεται για την προσήλωσή της στο καθήκον. «Δεν έχει ίχνος συναισθηματισμού» έγραψαν κάποτε για αυτήν οι New York Times.

Στις συναντήσεις της με τους επικεφαλής εταιρειών, η Βεστάγκερ είναι συχνά η μόνη γυναίκα στο δωμάτιο. «Δεν πιστεύω στα στερεότυπα περί ανδρών και γυναικών» λέει η ίδια.

Το όνομά της συζητήθηκε για την διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς θεωρήθηκε ότι είναι ένα πρόσωπο ικανό να γεφυρώσει τις αντιρρήσεις που υπήρχαν τότε γύρω από τον Μάνφρεντ Βέμπερ. Ήταν επισήμως υποψήφια πρόεδρος της Κομισισόν με την υποστήριξη του κόμματος Συμμαχία των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE).

Ιδεαλίστρια και υπέρμαχος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η Βεστάγκερ γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1968, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στα οικονομικά το 1993 και μπήκε στην πολιτική από τα 21 της χρόνια. Στα 30 της ήταν υπουργός και Εκκλησιαστικών Υποθέσεων στη χώρα της ενώ έγινε η νεότερη αρχηγός κόμματος στην ιστορία της Δανίας όταν ανέλαβε τα ηνία του SLP (Σοσιαλφιλελεύθεροι). Την περίοδο 2011-2014 υπήρξε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνασπισμού της Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ και διαχειρίστηκε τα χαρτοφυλάκια της Οικονομίας και των Εσωτερικών.

Ειδήσεις σήμερα

Δύσκολη μέρα με καταιγίδες σε Κρήτη και Δωδεκάνησα - Ενισχύονται οι άνεμοι

Σε ρυθμούς... κορωνοϊού οι λέξεις της χρονιάς για το 2020: Δείτε τη λίστα

Φάουτσι: «Το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό θα μπορούσε να χορηγηθεί έως το τέλος του έτους»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης