"Αργοπεθαίνουν" οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία

Αν και το 2010, η οικονομική κρίση οδήγησε πολλές επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία...

Αν και το 2010, η οικονομική κρίση οδήγησε πολλές επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία να προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων, περιορισμό ή αναβολή του επενδυτικού τους σχεδιασμού και κλείσιμο παραγωγικών μονάδων, το ελληνικό επιχειρηματικό κεφάλαιο στη γείτονα εξακολουθεί να προσφέρει δουλειά σε 82.000 άτομα, δήλωσε στο Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων, ο πρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Κουτσίκος.

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο κ. Κουτσίκος, τα στοιχεία για την απασχόληση των 82.000 ατόμων σε επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στη γειτονική χώρα, προέρχονται από τη στατιστική υπηρεσία της Βουλγαρίας.

"Οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση όπως και στην Ελλάδα, δηλαδή είχαμε (το 2010) απολύσεις εργαζομένων, ορισμένες παραγωγικές μονάδες έκλεισαν και γενικότερα εφαρμόζουν το πλαίσιο της νομοθεσίας που ισχύουν στην Βουλγαρία, έτσι ώστε να μειώσουν το λειτουργικό κόστος", υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

"Οπωσδήποτε, όμως, κάθε επιχείρηση είναι και μια μεμονωμένη περίπτωση και με δικά της κριτήρια αντιμετωπίζει την κρίση. Θα πρέπει εξαρχής να επισημάνουμε ότι η Βουλγαρία, από το Σεπτέμβριο του 2010 εξέρχεται από την κρίση και τα βασικά οικονομικά της μεγέθη βελτιώνονται", πρόσθεσε.

Κατά τον κ. Κουτσίκο, "το ύψος του ελληνικού επενδεδυμένου κεφαλαίου, επίσημα, ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να έχει υπολογιστεί το κεφάλαιο που επενδύεται από τα κέρδη των επιχειρήσεων σε ετήσια βάση, διότι δεν καταγράφεται στη στατιστική υπηρεσία της Βουλγαρίας".

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου, το ελληνικό επενδεδυμένο κεφάλαιο διαμορφώνεται σε περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ και οι επιχειρηματικοί τομείς που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μερίδιο του ελληνικού ενδιαφέροντος είναι οι υπηρεσίες και το εμπόριο και ακολουθούν η βιομηχανία και η βιοτεχνία.

Το 2009, τουλάχιστον 40 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων έκλεισαν, ενώ την ίδια χρονιά, οι ελληνικές επενδύσεις υπολογίζεται ότι ήταν- κατά την εκτίμηση του κ. Κουτσίκου- δέκα φορές λιγότερες σε σχέση με το 2008.

Τα μέλη του Επιμελητηρίου είναι 2.000 βουλγαρικές εταιρίες ελληνικών συμφερόντων, εκ των οποίων οι 600 δραστηριοποιούνται στους τομείς της βιομηχανίας, του εμπορίου και των υπηρεσιών. Οι 1.400 δημιουργήθηκαν μόνο για την αγορά ακίνητης περιουσίας (γης, διαμερισμάτων κτλ.).

"Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δουν τη βουλγαρική αγορά ως επέκταση των δραστηριοτήτων τους και όχι για να εκμεταλλευθούν το χαμηλό κόστος εργασίας", σημείωσε ο κ. Κουτσίκος.

Το επιχειρηματικό κλίμα, πρόσθεσε, είναι θετικό και αυτό που θα πρέπει ιδιαίτερα να προσεχθεί (από τους Έλληνες επενδυτές) είναι "η δυνατότητα απορρόφησης των προϊόντων της επιχείρησης από την αγορά της Βουλγαρίας".

"Επισημαίνω ότι το επιχειρηματικό κλίμα είναι θετικό, καθώς και το φορολογικό καθεστώς τα τελευταία χρόνια είναι σταθερό, η δε φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων είναι 10%", σημείωσε ο πρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Επανέλαβε δε ότι "οι ελληνικές επιχειρήσεις σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να έχουν ως κριτήριο τους, το χαμηλό εργατικό κόστος".

Πηγή: AΠΕ –ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr