Δείκτες ελέγχου  των εθνικών οικονομιών θέλουν οι G20

Την δημιουργία ενός πλαισίου δεικτών «ελέγχου» των  επιμέρους οικονομιών, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι ανισορροπίες στην...

Την δημιουργία ενός πλαισίου δεικτών «ελέγχου» των  επιμέρους οικονομιών, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι ανισορροπίες στην παγκόσμια οικονομική σκηνή φαίνεται πως προκρίνουν τελικώς οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ομάδας των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη που συνεδριάζουν στο Παρίσι υπό γαλλική προεδρία.

Ουσιαστικά καταλήγουν στην υιοθέτηση ενός – όπως τον  χαρακτηρίζουν – «καταλόγου δεικτών των οικονομικών επιδόσεων ενός εκάστου κράτους βάσει των οποίων θα μπορέσουν να μετρηθούν οι παγκόσμιες ανισορροπίες».
Πρόκειται για μια  πρόταση της προεδρεύουσας τη Σύνοδο Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είχε σπεύσει να διασκεδάσει τις ανησυχίες αναλυτών ότι για ακόμη μια φορά η συνεδρίαση των 20 θα κατέληγε σε ... ασυμφωνία επί παντός επιστητού, δηλώνοντας πως «η γαλλική προεδρία δεν θέλει να κάνει υποδείξεις στην οποιαδήποτε χώρα για το ότι θα πρέπει να σταματήσει να είναι ανταγωνιστική ή να σταματήσει τις εξαγωγές, ή την κατανάλωση».

Με δεδομένο πως  οι δηλώσεις αυτές στόχευσαν στα  … ώτα Κινέζων πρωτίστως και  Αμερικανών, το γεγονός ότι, όπως όλα δείχνουν, οι 20 καταλήγουν σε μια συμφωνία «κοινής μέτρησης» του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, των συναλλαγματικών ισοτιμιών, των συναλλαγματικών αποθεμάτων και κυρίως των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους, πρέπει να λογίζεται ως πραγματική επιτυχία της γαλλικής προεδρίας!

Ο Μπεν υπερασπίζεται  τις επιλογές του

Στην ίδια συνεδρίαση πάντως μίλησε και ο πρόεδρος της  αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Μπεν Μπερνάνκε. Κληθείς να απαντήσει, για ακόμη μια φορά – επί του θέματος της νομισματικής πολιτικής που ασκεί (και ιδιαιτέρως για την περιβόητη ποσοτική χαλάρωση των 600 και πλέον δις δολαρίων), ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης υπεραμύνθηκε εκ νέου των επιλογών του και κατηύθυνε τα «πυρά» του προς την Κίνα και τη συναλλαγματικής της πολιτική για την «παγκόσμια αστάθεια». Ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι ξένοι επενδυτές πυροδότησαν την κρίση του 2007 στη δευτερογενή στεγαστική αγορά των ΗΠΑ, καθώς αυτοί αναζητούσαν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια και έτσι «εξανάγκασαν» τις αμερικανικές τράπεζες να … μετατρέψουν στεγαστικά δάνεια σε ομόλογα!!!
 Με δυο λόγια  ο μίστερ Μπερνάνκε κατηγόρησε  τους διεθνείς επενδυτές ότι  με την απληστία τους εξώθησαν  τις αμερικανικές τράπεζες στην  καταστροφή!!! Ας θυμηθούμε μόνον ότι το ένα δέκατο του αμερικανικού χρέους το ελέγχουν οι Κινέζοι και καταλαβαίνουμε αμέσως που στρέφονταν τα «πυρά» Μπερνάνκε …
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr