Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης

Η Ελλάδα δικαιούται 31,9 δισ. ευρώ των οποίων τα 22,5 δισ. ευρώ υπό τη μορφή επιδοτήσεων - Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των ηγετών βρίσκεται πλέον το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης
Συμφωνία για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ) και το ταμείο ανάκαμψης επετεύχθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε λιγότερο από μισή ώρα από την έναρξη των συνομιλιών, καθώς η συμβιβαστική πρόταση ανάμεσα στη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και την Ουγγαρία και την Πολωνία έγινε δεκτή και από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Μετά την επίτευξη της συμφωνία για το ΠΔΠ και το ταμείο ανάκαμψης ξεκίνησε η συζήτηση για την Τουρκία.

Κλείσιμο
Αυτό σημαίνει επίσης ότι η ΕΕ συμφώνησε σε έναν νέο μηχανισμό: Αυτόν του σεβασμού στο κράτος δικαίου. Στο μέλλον η ΕΕ θα μπορεί να διεκδικήσει επιστροφές χρημάτων από κράτη - μέλη που παραβιάζουν τον σεβασμό στο κράτος δικαίου. Κάτι το οποίο η Ουγγαρία και η Πολωνία προσπάθησαν για καιρό να μπλοκάρουν, αλλά τελικώς δεν το κατάφεραν. Ωστόσο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας μπορεί να μιλήσει για πύρρειο νίκη καθώς ο εν λόγω μηχανισμός δεν πρόκειται να εφαρμοστεί πριν το 2022.

Η συμφωνία επετεύχθη χωρίς να υπάρξει καμία αλλαγή στο συμβιβασμό Βαρσοβίας και Βουδαπέστης με τη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς ο έλεγχος του Δικαστηρίου της ΕΕ, ως το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο, έγινε δεκτή από τους «27».

Η συμφωνία ορίζει επίσης ότι ο μηχανισμός του σεβασμού στο κράτος δικαίου ισχύει μόνο για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 και το ταμείο ανάκαμψης, εξαιρώντας έτσι την εκταμίευση κεφαλαίων για έργα που έχουν αναληφθεί βάσει του τρέχοντος πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Πρόκειται για έναν συμβιβασμό που αφήνει ελεύθερο το πεδίο ώστε όλες οι πλευρές να επικαλεστούν την νίκη καθώς ο σεβασμός στο κράτος δικαίου, τον οποίο θεωρούν ως απαραίτητη προϋπόθεση τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και κράτη-μέλη όπως η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, δεν αφαιρείται από τη συμφωνία.

Η συμφωνία αφορά συνολικό χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, το οποίο συνδυάζει το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (1,07 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027) και το ταμείο ανάκαμψης, το λεγόμενο Next Generation EU (NGEU), ύψους 750 δισ. ευρώ. 

Η Ελλάδα δικαιούται 31,9 δισ. ευρώ των οποίων τα 22,5 δισ. ευρώ υπό τη μορφή επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων και 9,4 δισ. σε δάνεια.

Ειδήσεις σήμερα:

Μόσιαλος: Οι αντιεμβολιαστές κατέρριψαν μόνοι τους το βασικό τους επιχείρημα - Σοκάρουν τα στοιχεία θανάτων από ιλαρά

Προβλήματα στο Facebook


Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Παρενόχληση και Κακοποίηση στον Αθλητισμό» διοργανώνει το ΑΠΘ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης