Bitcoin: Οι προβλέψεις για το 2021 – Οι θεωρίες συνωμοσίας και οι κίνδυνοι
Bitcoin: Οι προβλέψεις για το 2021 – Οι θεωρίες συνωμοσίας και οι κίνδυνοι
«Η συνολική αξία όλων των bitcoin που κυκλοφορούν έχει ξεπεράσει τα 500 δισ. δολάρια» λέει στο newmoney.gr ο Μιχάλης Νικολέτος, οικονομικός αναλυτής και διαχειριστής επενδύσεων που παρακολουθεί την αγορά κρυπτονομισμάτων
To bitcoin έκλεισε τη χρονιά με κέρδη περίπου 300%, φέρνοντας και πάλι στο προσκήνιο το θεμελιώδες ερώτημα εάν το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, αλλά και τα υπόλοιπα, έχουν εσωτερική αξία ή πρόκειται για άλλη μια φούσκα, αντίστοιχη με εκείνη της ολλανδικής τουλίπας, που έσκασε το έτος 1637.
Οι εχθροί του bitcoin, όπως ο γνωστός «Κύριος Καταστροφή» Νουριέλ Ρουμπίνι, που προέβλεψε το κραχ του 2008, ορκίζονται ότι πρόκειται για φούσκα και μάλιστα χειραγωγούμενη, η οποία είναι χειρότερη και από εκείνη της ολλανδικής τουλίπας, όταν οι βολβοί του συγκεκριμένου φυτού είχαν φτάσει να κοστίζουν όσο ένα σπίτι. Τουλάχιστον με τους βολβούς μπορούσες να φυτέψεις ένα ωραίο λουλούδι, ενώ το bitcoin δεν είναι, τίποτα, λένε οι επικριτές του. Είναι απλώς από ένα δίκτυο συναλλαγών που συντηρείται χάρη σε έναν αλγόριθμο. Οι υπολογιστές του δικτύου, μάλιστα, οι οποίοι συντηρούν το «αρχείο» με όλες τις αγοραπωλησίες του bitcoin, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, επιβαρύνοντας το περιβάλλον.
Οι υποστηρικτές του bitcoin ορκίζονται ότι είναι το μέλλον του χρήματος, αφού αντιπροσωπεύει μια πρωτοποριακή τεχνολογία κρυπτογράφησης, η οποία έχει αποδειχθεί αδιάβλητη τα 12 χρόνια ύπαρξης του bitcoin και επιτρέπει να γίνονται αδιάβλητες συναλλαγές, αγορές και πωλήσεις των bitcoin, χωρίς να υπάρχει κάποιος κεντρικός εκδότης η διαχειριστής του συστήματος. Το bitcoin ανήκει σε κανένα και δεν ελέγχεται από κάποιον.
Εκτός εάν πιστέψουμε τις θεωρίες συνωμοσίας ότι είναι κάποια μυστική υπηρεσία ή κάποια άλλη μυστική οργάνωση που κρύβεται πίσω από τον άγνωστο εφευρέτη του bitcoin, ο οποίος κάτω από το μυστηριώδες ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto έδωσε στη δημοσιότητα το 2009 τις 9 σελίδες με τον αλγόριθμο, ο οποίος μέχρι σήμερα λειτουργεί χωρίς το παραμικρό ψεγάδι και καταγράφει όλες τις συναλλαγές σε ένα ενιαίο αρχείο το λεγόμενο blockchain.
Πρόκειται δηλαδή για χρήμα «μεταξύ ομοτίμων ή χρηστών» όπως μπορεί να αποδοθεί ο όρος peer-to-peer. Δεν υπάρχει από πίσω κάποια κεντρική τράπεζα που να εγγυάται την αξία του, αλλά ένα δίκτυο ανεξάρτητων υπολογιστών που διεκπεραιώνουν τις αγοραπωλησίες και «ανταμείβονται» με αυτό κερδίζοντας τα καινούρια bitcoin που δημιουργούνται από το σύστημα.
Η ιδέα του blockchain είναι σίγουρα επαναστατική και το σύστημα αρχίζει να χρησιμοποιείται από οργανώσεις, εταιρείες και θεσμούς για πλειάδα εφαρμογών.
Από εκεί και πέρα το ζήτημα της αξίας του bitcoin είναι αντικείμενο μεγάλης συζήτησης.
Η άνοδος της τιμής του οφείλεται στη μεγάλη ζήτηση που έχει δημιουργηθεί ή στις τεχνολογικές αρετές της μεθόδου που υποστηρίζει τη λειτουργία του. Αυτός είναι μάλιστα και ο λόγος που πολλοί υποστηρίζουν ότι αποτελεί μια καθαρά κερδοσκοπική φούσκα: Οι τιμές ανεβαίνουν γιατί κάποιοι το αγοράζουν με την προσδοκία ότι η τιμή του θα ανέβει.
Το πρώτο ράλι της τιμής κορυφώθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, όταν πλησίασε μια ανάσα από τις 20.000 δολάρια, αλλά στη συνέχεια «ξεφούσκωσε» πέφτοντας μέχρι τα 3.300 δολάρια ένα χρόνο αργότερα.
Τώρα πλέον η τιμή ξεπέρασε τα 28.000 δολάρια σε ένα ανοδικό κύμα που, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του κρυπτονομίσματος, υποστηρίζεται από το ενδιαφέρον θεσμικών επενδυτών που σταδιακά εισέρχονται στην αγορά.
«Η συνολική αξία όλων των bitcoin που κυκλοφορούν έχει ξεπεράσει τα 500 δισ. δολάρια», λέει ο Μιχάλης Νικολέτος, οικονομικός αναλυτής και διαχειριστής επενδύσεων που παρακολουθεί την αγορά κρυπτονομισμάτων εδώ και χρόνια. Είναι πια ο χρηματοπιστωτικός θεσμός με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο. Η χρηματιστηριακή αξία της Visa είναι 480 δισ. δολάρια και της Mastercard 352 δισ. δολάρια. Όπως εξηγεί, πλέον η PayPal, η εταιρεία πληρωμών μέσω διαδικτύου, αποδέχεται, πουλάει και αγοράζει bitcoin δίνοντας ένα «σήμα» ότι πιθανότατα θα εισέλθουν στη συγκεκριμένη αγορά και πλατφόρμες και θεσμικοί επενδυτές.
Things are moving fast. #Bitcoin value is now over $500bn. #Paypal’s decision to enable its users to Buy, Hold and Sell Cryptocurrency was just the beginning. Expect more traditional financial vendors to incorporate similar services in 2021. 🚀 pic.twitter.com/0jnxPdEciU
— Michael Nicoletos (@mnicoletos) December 30, 2020
Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν προ εβδομάδων ότι μπορεί να προχωρήσουν σε ρύθμιση και εποπτεία του bitcoin. Ορισμένοι φοβούνται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην αγορά του, αλλά ο κ. Νικολέτος το θεωρεί θετικό σημάδι, επισημαίνοντας ότι στην ουσία η ρύθμιση θα επισφραγίσει την αποδοχή του. «Δεν ρυθμίζεις κάτι που θα πολεμήσεις ή θα καταργήσεις» λέει χαρακτηριστικά.
Ποιες είναι οι προοπτικές του bitcoin για το 2021;
Εάν η τάση να μπαίνουν θεσμικοί επενδυτές συνεχιστεί, τότε η ζήτηση θα ωθήσει ανοδικά την τιμή του, σύμφωνα με τον κ. Νικολέτο, καθώς ήδη υπάρχει περιορισμένη προσφορά.
Οι αποφάσεις των θεσμικών για τις τοποθετήσεις κάθε χρονιάς λαμβάνονται κατά κύριο λόγο τον Ιανουάριο, επομένως εάν κάποιοι θεσμικοί αποφασίσουν να βάλουν ένα πολύ μικρό ποσοστό σε bitcoin, τότε θα δημιουργηθεί πρόσθετη ζήτηση η οποία θα λειτουργήσει ανοδικά.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει πάντα το ρίσκο μεγάλης υποχώρησης, ενός σημαντικού ξεφουσκώματος, όπως συνέβη και στο παρελθόν.
Ιδιαίτερα εάν επιβεβαιωθούν όσοι, όπως ο κ. Νικολέτος, πιστεύουν ότι εάν δεν αλλάξουν δραματικά οι συνθήκες, τότε το bitcoin θα κινηθεί ανοδικά, αλλά με πολύ μεγαλύτερες διακυμάνσεις, δηλαδή απότομη πτώση και άνοδο σε πολύ μεγαλύτερο εύρος τιμών από ότι καταγράφεται σήμερα.
Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα