FTSE 20: Σχέδιο για 25άρη δείκτη

Την διεύρυνση του ελληνικού Γενικού Δείκτη με περισσότερες εταιρείες – μη τραπεζικές -  θα διερευνήσουν οι εκπρόσωποι του διεθνούς οίκου Ftse , οι οποίοι θα έχουν σήμερα και αύριο επαφές με την διοίκηση του ελληνικού χρηματιστηρίου. 

Όπως αναφέρουν έγκυρες χρηματιστηριακές πηγές, οι ξένοι εκπρόσωποι έχουν διαπιστώσει τις αδυναμίες του σημερινού Γενικού Δείκτη  ο οποίος  εξαιτίας της βαρύτητας συμμετοχής  των τραπεζών είναι καθαρά «τραπεζοκεντρικός». Άλλωστ

Την διεύρυνση του ελληνικού Γενικού Δείκτη με περισσότερες εταιρείες – μη τραπεζικές -  θα διερευνήσουν οι εκπρόσωποι του διεθνούς οίκου Ftse , οι οποίοι θα έχουν σήμερα και αύριο επαφές με την διοίκηση του ελληνικού χρηματιστηρίου. 

Όπως αναφέρουν έγκυρες χρηματιστηριακές πηγές, οι ξένοι εκπρόσωποι έχουν διαπιστώσει τις αδυναμίες του σημερινού Γενικού Δείκτη  ο οποίος  εξαιτίας της βαρύτητας συμμετοχής  των τραπεζών είναι καθαρά «τραπεζοκεντρικός». Άλλωστε από τις 20 εταιρείες οι οκτώ είναι Τράπεζες. 

Όμως εκτός από τις διεργασίες  για τον γενικό δείκτη τρεις είναι οι λόγοι για τους οποίους η ελληνική αγορά πιέζεται περισσότερο η ελληνική αγορά. Κατ΄αρχήν  οι ξένοι προχωρούν σε ρευστοποιήσεις διότι εκτιμούν ότι τα κέρδη των τραπεζών θα συμπιέζονται , ύστερα από τις προσφορές υψηλών επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις. Επιπλέον, από πλευράς αποτιμήσεων οι ελληνικές υστερούν ξεκάθαρα στους δείκτες P/BV, δηλαδή στην αποτίμησή τους με βάση την λογιστική αξία. 

O τρίτος, και, ίσως ,ουσιαστικότερος λόγος της βιαίας πτώσης είναι οι επιθετικές συμπεριφορές των ξένων - στην αγορά των παραγώγων – οι οποίοι έμαθαν να βγάζουν χρήματα στην πλάτη  μιας αδύναμης αγοράς.          

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πρόθεση από τον Ftse ο Γενικός Δείκτης να απαρτίζεται από 25 εταιρείες  με τις νέες εισόδους να μη προέρχονται από τον τραπεζικό χώρο. 

Επίσης, άλλες πληροφορίες αναφέρονται  στη δημιουργία και ενός δεύτερου δείκτη ο οποίος θα έχει εταιρείες με κεφαλαιοποιήσεις οι οποίες θα βρίσκονται κοντά στον εικοσάρη δείκτη πιθανότατα,θα πρόκειται για μία μετεξελιξη του FTSE40 o οποίος θα έχει πλέον 20 εταιρίες..  

Οι αλλαγές, όμως, στους δείκτες δεν πρόκειται  να είναι άμεσες, αλλά οι ξένοι εκπρόσωποι θέλουν να δώσουν λύση σε ένα χρηματιστήριο το οποίο – εκτός των άλλων – πλήττεται και από την έλλειψη βάθους στην αγορά των παραγώγων.  

Εξάλλου, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα γίνει και η νέα αναθεώρηση  των δεικτών και η εξέταση των κριτηρίων που έχουν ζητήσει οι ξένοι.  

Βαρίδι οι τράπεζες   

Η  εξήγηση στο προαιώνιο ερώτημα «γιατί πέφτει η  αγορά ; », είναι απλή για έναν γνωστό χρηματιστή ο οποίος στο ερώτημα αυτό απαντά με την ερώτηση « Οι Τράπεζες πριν από έναν χρόνο δεν προσέφεραν επιτόκια καταθέσεων 5% και 6%, αλλά 1% έως 2,5%. Ο καθένας μπορεί να δει τους ισολογισμούς και να διαπιστώσει πως αυτό που έγινε με τις Τράπεζες ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο. Απλώς αρνούμαστε να δούμε την πραγματικότητα. Οι Τράπεζες δύσκολα θα βγάλουν λεφτά στο εξάμηνο και αυτή η πίεση θα μεταφερθεί αργότερα στην πραγματική οικονομία.». 

Eπίσης ο ίδιος θεωρεί πως δεν υπάρχουν περιθώρια για κέρδη στα Βαλκάνια όπου δίδονται δάνεια, όταν χορηγούνται αυτά τα επιτόκια καταθέσεων στην Ελλάδα. Βεβαίως ο ίδιος συνομιλητής δεν αρνείται ότι, μαζί με τις τραπεζικές μετοχές «καίγονται» και μια σειρά υγιών εταιρειών οι οποίες εξαιτίας της παρουσίας τους στο εξωτερικό, δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από την κακή πορεία της ελληνικής αγοράς ή τον πληθωρισμό ο οποίος συμπιέζει τα εισοδήματα.                      

Άγριο σορτάρισμα 

Οι δυσαναλογίες που έχουν δημιουργηθεί  μεταξύ των ελληνικών και ξένων Τραπεζών, στο κριτήριο λ. χ της λογιστικής αξίας είναι καθοριστικές για έναν Έλληνα χρηματιστή ο οποίος έχει σημαντικό πελατολόγιο ξένων θεσμικών. 

Όπως διευκρινίζει τώρα « το κριτήριο  δεν είναι η ανάπτυξη και τα κέρδη. Σε μια περίοδο με έντονες αβεβαιότητες, οι ξένοι κοιτούν μόνο το δείκτη χρηματιστηριακή τιμή / λογιστική αξία. Όταν αυτός είναι 1,2 στις ξένες και στις ελληνικές 2,5 ή 2,6 , τότε η σύγκριση είναι μοιραία.». 

Ο ίδιος όμως παραδέχεται ότι, η ελληνική αγορά εξαιτίας της έλλειψης βάθους γίνεται έρμαιο των κερδοσκόπων επενδυτών οι οποίοι γνωρίζουν καλά πώς να βγάλουν χρήματα , ακόμη και σε μια αγορά που πέφτει.     

Δυσοίωνες οι προβλέψεις

Μέχρι σήμερα ο Γενικός δείκτης έχει χάσει περισσότερο από 33%.  Με πρώτο δεδομένο αυτό, οι πιθανότητες να γυρίσει στο συν στο τέλος της χρονιάς είναι ελάχιστες εάν κανείς συνυπολογίσει την πορεία των τραπεζών οι οποίες αναμένεται να περάσουν ακόμη και σε μείωση κερδοφορίας κατά το α΄ 9μηνο του έτους.           

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr