Σύνταξη στα 65 για τις γυναίκες

Εκπνέει στις 29 Ιουνίου η προθεσμία που έχει η χώρα μας για να αντικρούσει με επιχειρήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την κατεύθυνση για εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών στο Δημόσιο και στα σώματα ασφαλείας.

Σε διαφορετική περίπτωση θα παραπεμφθούμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κάτι το οποίο συνέβη πρόσφατα για τον ίδιο λόγο και με την Ιταλία. Αν καταδικαστούμε, που είναι και το πιθανότερο, τα όρια ηλικίας για τις γυναίκες του δημοσίου τομέα θα αυξηθούν από 2 έως

Εκπνέει στις 29 Ιουνίου η προθεσμία που έχει η χώρα μας για να αντικρούσει με επιχειρήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την κατεύθυνση για εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών στο Δημόσιο και στα σώματα ασφαλείας.

Σε διαφορετική περίπτωση θα παραπεμφθούμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κάτι το οποίο συνέβη πρόσφατα για τον ίδιο λόγο και με την Ιταλία. Αν καταδικαστούμε, που είναι και το πιθανότερο, τα όρια ηλικίας για τις γυναίκες του δημοσίου τομέα θα αυξηθούν από 2 έως 17 χρόνια.

Μια καταδικαστική απόφαση είναι το άλλοθι που περιμένει η κυβέρνηση -όπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές- για να επιβάλει σκληρές αλλαγές και στο Δημόσιο, ενώ θα βασιστεί και σε μελέτη που ολοκληρώνει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και δείχνει αύξηση των ελλειμμάτων στο ταμείο του Δημοσίου.

Προπομπός της απόφασης για την Ελλάδα είναι η υπόθεση της Ιταλίας η οποία είχε παραπεμφθεί για το ίδιο θέμα από την Κομισιόν και κάθισε στις 22 Μαίου στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Οι Ιταλοί προσπάθησαν να πείσουν τους κοινοτικούς δικαστές ότι το ίδρυμα Κοινωνικής ασφάλισης δημοσίων υπαλλήλων (INPDAP) δεν είναι επαγγελματικό ταμείο αφού ασφαλίζει διαφορετικές κατηγορίες υπαλλήλων από δικαστικούς έως εκπαιδευτικούς και ως εκ τούτου δεν είναι υποχρεωμένο να προβλέπει ίδιες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Επιπλέον χωρίς να αδικεί τους άντρες, προστατεύει το δικαίωμα των γυναικών και ιδιαίτερα των μητέρων να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα για κοινωνικούς λόγους.

Οι δικαστές κοίταξαν με δυσπιστία τους εταίρους από τη γειτονική χώρα και επιφυλάχθηκαν να εκδώσουν απόφαση χωρίς πρόταση εισαγγελέα.

Την εμμονή των δικαστών που θεωρούν ότι «εάν η σύνταξη καταβάλλεται ως συνέπεια της εργασιακής σχέσης , πρέπει να ισχύουν ίδια όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους» θα αντιμετωπίσουμε σύντομα κι εμείς …

Οι νομικοί σύμβουλοι των συνδικάτων που ετοιμάζουν το νομικό μας οπλοστάσιο , δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι για την απόφαση. Προβλέπουν ότι κατά 80% θα καταδικαστούμε . Γιατί η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια που ..σέρνεται η υπόθεση (από την εποχή Τσιτουρίδη…) αμέλησε (;) να χειριστεί το θέμα με τη δέουσα βαρύτητα . .

«Το μόνο που ενδεχομένως να ..ζορίσει τους δικαστές – υποστηρίζει η δικηγόρος Μαρία Μαγδαληνή Τσίπρα - είναι το επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν σ’ ένα επαγγελματικό ταμείο να ασφαλίζονται νομάρχες και γενικοί γραμματείς υπουργείων όπως συμβαίνει στο ταμείο του δημοσίου αλλά και να γράφονται πλασματικά χρόνια υπηρεσίας όπως συμβαίνει στα σώματα ασφαλείας.»

Πάντως οι γυναίκες στο δημόσιο βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο μετά την υιοθέτηση από την κυβέρνηση στις 6 Ιουλίου του 2006 , της οδηγίας 2008/64/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εφαρμογή της αρχής ίσων ευκαιριών και της ίσης αντιμετώπισης αντρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης.

Η προθεσμία για να ενσωματωθεί η οδηγία στο ελληνικό δίκαιο εκπνέει στις 15 Αυγούστου του 2008 ενώ μετά από αίτημα που υπέβαλε το Υπουργείο εξωτερικών, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής της εφαρμογής για ένα χρόνο ακόμη, έως τις 20 Αυγούστου του 2009. Αρα, είτε εξαιτίας της κοινοτικής οδηγίας είτε εξαιτίας της καταδίκης μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε δύο χρόνια, αν δεν καταφέρουμε να μεταπείσουμε του ευρωπαίους, θα πρέπει να εξισωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών με εκείνα των αντρών.

Τι σημαίνει αυτό; Μια μητέρα ανηλίκου που σήμερα έχει το δικαίωμα να πάρει σύνταξη 50 ετών, θα πρέπει να δουλεύει έως τα 65 της, όσο είναι τα όρια ηλικίας για τους άντρες…

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr