Πισσαρίδης: Ευελιξία για επιχειρήσεις, κρατική στήριξη σε εργαζόμενους

Πισσαρίδης: Ευελιξία για επιχειρήσεις, κρατική στήριξη σε εργαζόμενους

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλώντας στο 2ο συνέδριο επαγγελματικής ασφάλισης πρότεινε να μιμηθούμε το μοντέλο της Ολλανδίας και της Δανίας – Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα απελευθερώσει πόρους για τη συμπληρωματική ασφάλιση στα επαγγελματικά ταμεία

Πισσαρίδης: Ευελιξία για επιχειρήσεις, κρατική στήριξη σε εργαζόμενους
Η μεγαλύτερη ευελιξία των αγορών, η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, η ενίσχυση της καινοτομίας και η προσέλκυση επενδύσεων μέσω της άρσης των εμποδίων είναι ορισμένοι βασικοί άξονες που θα συμβάλλουν σύμφωνα με το νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας σε βάθος δεκαετίας

Ο κ. Πισσαρίδης, γνωστός και για τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις της επιτροπής που φέρει το όνομά του, μιλώντας στο 2ο συνέδριο επαγγελματικής ασφάλισης που διοργάνωσε διαδικτυακά η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ), ξεδίπλωσε την ατζέντα του σχεδίου οικονομικής ανάπτυξης της χώρας σε βάθος δεκαετίας.

Το σχέδιο ανάπτυξης, όπως είπε θα στηριχθεί σε μεταρρυθμίσεις που δε θα λειτουργούν μεμονωμένα αλλά συμπληρωματικά προκειμένου να ξεπεράσουμε τις χαμηλές επιδόσεις που έχουμε σχεδόν σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Ενδεικτικά ανέφερε το παράδειγμα 10 χωρών της Ευρώπης ανάμεσα στις οποίες είναι η Δανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία από τις οποίες θα μπορούσαμε να αντλήσουμε καλές πρακτικές σε πολλούς τομείς με προεξέχοντα τον τομέα του flexicurity (flexibility security), όπου προωθείται η ευελιξία στην επιχειρηματικότητα ενώ το κράτος πρόνοιας στηρίζει τον εργαζόμενο.

Ο ακαδημαϊκός έδωσε έμφαση επίσης στη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας που βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Αυτό προϋποθέτει όπως είπε εφαρμογή μέτρων για παιδικούς σταθμούς, μητρική και πατρική άδειας καθώς και προγράμματα κατάρτισης που θα απευθύνονται σε γυναίκες, νέους και ανέργους.

Ανάμεσα στους τομείς που οφείλουν να ηγηθούν της προσπάθειας ανάπτυξης είναι και ο περιβαλλοντικός καθώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη γεωγραφική μας θέση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Απευθύνοντας χαιρετισμό νωρίτερα στο συνέδριο για τα επαγγελματικά ταμεία ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι παρότι ο θεσμός των επαγγελματικών ταμείων έχει νομοθετηθεί από το 2002 και παρότι οι αποδόσεις των ΤΕΑ στη Ελλάδα είναι στο επίπεδο των ευρωπαϊκών, εντούτοις τα ΤΕΑ δεν έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση των πολιτών. Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι η κοινωνική ασφάλιση θα διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο το 2021 μέσω της δημιουργίας του νέου επικουρικού ταμείου προς όφελος των μελλοντικών γενεών.

Χατζηδάκης: Βελτιωμένες οι προοπτικές του κλάδου

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο τόνισε ότι «Ο πρώτος και ο δεύτερος πυλώνας δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά –όπως ίσως νομίζουν κάποιοι- αλλά συμπληρωματικά». Υπογράμμισε μάλιστα ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους –με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την αρχή του έτους- διαμορφώνουν προϋποθέσεις για ισχυρή ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα τα επόμενα χρόνια. «Αίρεται σε κάποιο βαθμό ένα διαχρονικό δομικό εμπόδιο, το υψηλό μη μισθολογικό κόστος, και δημιουργείται χώρος για προσωπική αποταμίευση μέσω του δεύτερου πυλώνα. Πολλές φορές στο παρελθόν οι υψηλές εισφορές αναφέρθηκαν ως εμπόδιο στην ανάπτυξη του κλάδου, οπότε οι προοπτικές είναι τώρα βελτιωμένες».

Εξηγώντας τα οφέλη για τους συνταξιούχους από την εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων στο ασφαλιστικό σύστημα,ο κ. Χατζηδάκης ανέτρεξε σε ένα ακόμα παράδειγμα: «Το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος γνώρισε τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, πριν την πανδημία του κορωνοϊού. Οι Καναδοί συνταξιούχοι, μέσω του συνταξιοδοτικού τους Ταμείου που κατέχει ένα μέρος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών λάμβαναν μέρισμα από την ανάπτυξη αυτή. Και το ερώτημα είναι: Γιατί να ωφελούνται οι Καναδοί και όχι οι Έλληνες συνταξιούχοι;»

Κλείσιμο
Κλείνοντας, τόνισε ότι «ο αναβαθμισμένος ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει στο μέλλον ο κλάδος των Επαγγελματικών Ταμείων ως συμπληρωματικός συνταξιοδοτικός πυλώνας μας υποχρεώνει όλους να είμαστε προσεκτικοί στην εποπτεία των ταμείων στη διαχείριση των αποθεματικών και στη σχεδίαση των προσφερόμενων συνταξιοδοτικών προϊόντων. Στο Υπουργείο Εργασίας σχεδιάζουμε τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, την ενίσχυση των αρμόδιων εποπτικών αρχών και τη μετάβαση από το ισχύον κατακερματισμένο σχήμα σε μια ενιαία εποπτική δομή με στόχο τη θωράκιση του κλάδου και τη διασφάλιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων».

Τσακλόγλου: Ανάγκη δημιουργίας νέου επικουρικού ταμείου

Ο υφυπουργός εργασίας Πάνος Τσακλόγλου επισήμανε την αναγκαιότητα δημιουργίας του νέου επικουρικού ταμείου για τους εξής λόγους: α) μειώνει την υπερβολική έκθεση του συστήματος στον «δηµογραφικό κίνδυνο» β) έχει δημόσιο χαρακτήρα γ) προστατεύει τις υφιστάμενες συντάξεις -κύριες και επικουρικές- δ) δημιουργεί αποταμιεύσεις, σημαντικό τμήμα των οποίων θα διατεθεί για χρηµατοδότηση επενδύσεων με αποτέλεσμα, υψηλότερη ανάπτυξη, αύξηση της απασχόλησης και βελτίωση της παραγωγικότητας και των μισθών και ε) αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των νέων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Πολλοί νέοι σήμερα θεωρούν ότι με το ισχύον σύστημα μπορεί να μην λάβουν επαρκή σύνταξη μετά το τέλος του εργασιακού τους βίου, γεγονός που δημιουργεί κίνητρα για ανασφάλιστη εργασία. Με τη δημιουργία ατομικών λογαριασμών και τη δημιουργία κουλτούρας διαφάνειας ανατρέπεται αυτή η τάση αλλά και τα κίνητρα για μαύρη-αδήλωτη εργασία.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός ανέφερε ότι έχει συσταθεί ομάδα εργασίας η οποία το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα εισηγηθεί κίνητρα για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης καθώς και για την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού συνταξιοδοτικού προϊόντος, το οποίο επιτρέπει στον εργαζόμενο να συνεχίσει την ασφάλισή του σε όποια χώρα της Ευρώπης αποφασίσει να εργασθεί. Τόνισε επίσης ότι στην Ευρώπη συζητείται η ενίσχυση των ΤΕΑ με την προώθηση ψηφιακών εργαλείων τα οποία θα βοηθούν τον ασφαλισμένο να ενημερώνεται για την πορεία των αποδόσεων του.

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας αναφερόμενος στα κίνητρα για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης τόνισε ότι ίσως δεν είναι δυνατή η πλήρης απαλλαγή από τη φορολογία αλλά η έκπτωση φόρου ακόμα και αν σημαίνει παροδικά απώλεια για το κράτος, εν δυνάμει αποτελεί όφελος από την είσπραξη αυξημένων ιδιωτικών αποταμιεύσεων.

Ειδήσεις σήμερα:

Ράπερ Lamaniff - Ο τελευταίος άνθρωπος που τον είδε υποστηρίζει: «Τον επηρέασαν αρνητικά τα ερωτικά βίντεο»


«Καμπανάκι» από Θωμαΐδη: Έως 90.000 φορείς «δείχνουν» τα λύματα της Αττικής


The Times: Ο Μπόρις Τζόνσον βλέπει τα «διαβατήρια εμβολιασμού» ως οδό προς την ελευθερία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης