Τρόμος στις αγορές
Κάποιοι λένε ότι πριν από τα κραχ υπάρχουν και ράλι καθώς και ότι αδικεί τις ελληνικές τράπεζες το άγριο σορτάρισμα, αφού μοιράζουν μερίσματα και έχουν ακόμα κέρδη.
Αλλά όταν το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης πέφτει 358 μονάδες και όλα τα νέα μοιάζουν αρνητικά, τι να περιμένει κανείς από την Αθήνα;
Το πετρέλαιο, μετά την απειλή της Λιβύης για μείωση παραγωγής και τις εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ
Κάποιοι λένε ότι πριν από τα κραχ υπάρχουν και ράλι καθώς και ότι αδικεί τις ελληνικές τράπεζες το άγριο σορτάρισμα, αφού μοιράζουν μερίσματα και έχουν ακόμα κέρδη.
Αλλά όταν το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης πέφτει 358 μονάδες και όλα τα νέα μοιάζουν αρνητικά, τι να περιμένει κανείς από την Αθήνα;
Το πετρέλαιο, μετά την απειλή της Λιβύης για μείωση παραγωγής και τις εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ για τιμή στα 170 δολάρια το βαρέλι μέσα στο καλοκαίρι, έγραψε τη νύχτα 140,39, δηλαδή νέο ρεκόρ.
Το δολάριο υποχώρησε σημαντικά και το ευρώ είναι μία ανάσα από τα 1,58 δολάρια, ενώ οι αρνητικές ειδήσεις δεν έχουν τέλος στην κρίση. Χαμηλότερες εκτιμήσεις για τα μεγέθη της Citigroup και της Merrill Lynch, περικοπές 7.500 θέσεων εργασίας από την Bank of America.
Πώς να μείνει κανείς ψύχραιμος;
Ο γενικός δείκτης μπήκε πάλι σε μια ζώνη τιμών (3480 μονάδες), η οποία προεξοφλεί μια μείωση της κερδοφορίας πάνω από 20% για τις εισηγμένες και κάποιοι, πλέον, βλέπον την τεχνική αντίσταση 150 μονάδες χαμηλότερα.
Ομως, τον φετινό Ιούνιο θα τον θυμούνται περισσότερο από ποτέ οι επενδυτές καθώς το τέλος του συμπίπτει με την απώλεια όλων των κερδών του 2007.
Μέσα σε ένα εξάμηνο χάθηκαν περισσότερα από 60 δισ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου. Και το ανάποδο παράδοξο σε σχέση με την περίοδο 2004-2007 είναι το εξής: Τώρα δεν εισέρχονται τα κεφάλαια από τους ξένους επενδυτές, αντιθέτως βγαίνουν και αποχωρούν άτσαλα.
Η πορεία του Γενικού Δείκτη, η οποία στηρίζεται μόνο στις τραπεζικές μετοχές, είναι εν πολλοίς ανεξήγητη στους επενδυτές, καθώς τα εταιρικά κέρδη στο εξάμηνο διατηρούνται, παρά τις απώλειες σε μετοχές-ομόλογα- χρεόγραφα.
Οι χρηματιστές που συναλλάσσονται με τους ξένους επενδυτές είναι ξεκάθαροι: οι ξένοι που αποχωρούν δεν πουλάνε με κριτήριο τα κέρδη ή την ανάπτυξη των ελληνικών τραπεζών, αλλά με βάση έναν δείκτη που δείχνει τις ελληνικές ακριβότερες (τιμή/λογιστική αξία) σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.
Ακόμη κι αν κάποιος περιμένει μια μείωση κερδών στις ελληνικές τράπεζες -εξαιτίας και των υψηλότοκων καταθέσεων- τέτοιοι «πυροβολισμοί» δεν δικαιολογούνται.
Και όπως φάνηκε στη συνεδρίαση της Τρίτης, άλλοι ξένοι πουλάνε αδιακρίτως και με ζημία και άλλοι πυροβολούν -εκ του ασφαλούς-από τα παράγωγα.
Παρά τα φθηνά νούμερα που επικαλούνται οι ξένοι, η συγκεκριμένη επενδυτική τακτική αδικεί τις ελληνικές τράπεζες και γενικότερα τις ελληνικές επιχειρήσεις. Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχασαν τα λεφτά στα «σάπια» στεγαστικά δάνεια των ΗΠΑ ούτε προχωρούν κάθε έξι μήνες σε πωλήσεις πάγιων περιουσιακών στοιχείων ή αυξήσεις κεφαλαίου.
Μάλιστα αποδίδουν μερίσματα -και μάλιστα υψηλά όπως η Εθνική - τα οποία κόβουν βελγικές τράπεζες όπως η Fortis.
Παρά τις δυσκολίες, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ικανή ρευστότητα την οποία διοχετεύουν σε τράπεζες, όπως η Τράπεζα Κύπρου η οποία έκανε εξαγορά 371 εκατ. ευρώ στις Ρωσία.
Συμπερασματικά, η καθοδική κίνηση στη Σοφοκλέους ενδέχεται να ενταθεί λόγω του κακού κλίματος σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Οταν όμως τα επιτόκια μεταβληθούν, τότε οι αγορές είναι πολύ πιθανόν να αντιδράσουν με μια πιο δυνατή κίνηση έναντι της τελευταίας ραγδαίας πτώσης της οδού Αθηνών.
Ενδεχομένως εάν πιστέψουμε και τους Σκοτσέζους, το ράλι στις αρχές Ιουλίου στις ΗΠΑ έχει πιθανότητες να συμβεί πριν έλθει το παγκόσμιο κραχ που προέβλεψαν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr