Μειώσεις ενοικίων: Προβλήματα «ερμηνείας» με τις υπεκμισθώσεις – Αλαλούμ με τα υποκαταστήματα

Μειώσεις ενοικίων: Προβλήματα «ερμηνείας» με τις υπεκμισθώσεις – Αλαλούμ με τα υποκαταστήματα

Ποιοι χάνουν την μείωση ενοικίου λόγω «τεχνικού προβλήματος» στους ΚΑΔ – Τι δικαιούνται τελικά οι υπεκμισθωτές – Τα προβλήματα στην πλατφόρμα COVID και οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις

Μειώσεις ενοικίων: Προβλήματα «ερμηνείας» με τις υπεκμισθώσεις – Αλαλούμ με τα υποκαταστήματα
Μείωση ενοικίου 100% και για τα υποκαταστήματα λιανικής ανεξαρτήτως κύριου ΚΑΔ επιχείρησης ζητάει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ενώ, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να ξεκαθαρίζει πλήρως η ερμηνεία των ισχυουσών διατάξεων για τις υπομισθώσεις ακινήτων που έγιναν το 2020 όπου δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη για την μείωση ενοικίων.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων (ακόμα και για «κουρέματα» που έγιναν τον περασμένο Νοέμβριο) και στην εκκαθάριση των δηλώσεων Covid.

Ειδικότερα:

Χιλιάδες επιχειρήσεις με υποκαταστήματα λιανικής πώλησης τα οποία παραμένουν κλειστά με κρατική εντολή συνεχίζουν να καταβάλουν το σύνολο των ενοικίων για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Το δικαίωμα απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής των ενοικίων δεν αναγνωρίζεται για τα συγκεκριμένα υποκαταστήματα, επειδή οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που έχουν δηλωθεί στο ΤΑΧIS γι' αυτά, αν και περιλαμβάνονται στις λίστες των ΚΑΔ που δικαιούνται πλήρη απαλλαγή από τα ενοίκια, δεν αποτυπώνουν την κύρια δραστηριότητα των επιχειρήσεων, ούτε την δραστηριότητα με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα!

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ), Σταύρος Καφούνης που ανέδειξε αυτό αυτό πρόβλημα και απέστειλε επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη με αίτημα τη διευθέτησή του. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο κείμενο της επιστολής, ο κ. Καφούνης, «πολλές επιχειρήσεις που έχουν ως κύριο ΚΑΔ χονδρική πώληση, αλλά παράλληλα διατηρούν με το ίδιο ΑΦΜ και υποκαταστήματα που είναι δηλωμένα με ΚΑΔ λιανικής πώλησης, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη δήλωση μείωσης του ενοικίου του υποκαταστήματος: αν και το υποκατάστημα λιανικής πώλησης έχει κλείσει με κρατική εντολή και θα δικαιούτο για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο μείωση 100% του ενοικίου, εντούτοις στις υποβαλλόμενες από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων δηλώσεις COVID αναγνωρίζεται μόνο ο κύριος ΚΑΔ της χονδρικής, με μείωση 40% που ουσιαστικά αφορά την έδρα της επιχείρησης και δεν αναγνωρίζεται η μείωση 100% για το υποκατάστημα λιανικής πώλησης».

Ο πρόεδρος του ΕΣΑ σημειώνει, στην ίδια επιστολή, ότι το αίτημα να ισχύσει η απαλλαγή από τα ενοίκια και για τα κλειστά υποκαταστήματα προέρχεται από πολλές επιχειρήσεις που λειτουργούν με υποκαταστήματα λιανικής πώλησης σε όλη τη χώρα.

Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς, με επιστολή της προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή ζητά να γίνουν διορθώσεις στην πλατφόρμα Μισθώσεων Ακίνητων, ώστε με την υποβολή της δήλωσης Covid, το σύστημα να βλέπει την έδρα αλλά και το υποκατάστημα της κλειστής/πληττόμενης επιχείρησης και να αναγράφει το ορθό ποσοστό μείωσης (100% ή 40%). Επίσης η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει και άλλες βελτιώσεις ώστε η πλατφόρμα:

Να βλέπει και το/τη σύζυγο του μισθωτή κατοικίας, όταν σε αναστολή τελεί ο πρώτος/η.
Να βλέπει όχι μόνον το ΑΦΜ του κάθε μισθωτή αλλά κυρίως το είδος της κάθε μίσθωσης.

Υπεκμισθώσεις και εκκρεμότητες πληρωμών

Η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ορίζει ότι «δικαιούχοι αποζημίωσης τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο είναι και οι υπεκμισθωτές, φυσικά ή νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένων και των νομικών προσώπων που βάσει δικαιώματος
υπεκμίσθωσης, έχουν συνάψει σύμβαση υπεκμίσθωσης και δεν εισπράττουν υπομίσθωμα από τους αντισυμβαλλόμενους υπομισθωτές».

Αυτό, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, σημαίνει ότι έως τώρα (Ιανουάριο 2021) οι υπεκμισθωτές δεν δικαιούνταν, και «κακώς πολλοί από αυτούς προχωρούσαν σε αυθαίρετες, μονομερείς και παράνομες μειώσεις μισθωμάτων πολλών μηνών σε βάρος των ιδιοκτητών των μίσθιων αυτών ακινήτων όταν δεν τα χρησιμοποιούν οι ίδιοι αλλά τα υπομισθώνουν σε τρίτους και γενικά σε κάθε περίπτωση όπου η μείωση του μισθώματος ανέρχεται μόνον στο 40%». Έτσι η ΠΟΜΙΔΑ ζητά από την ΑΑΔΕ να ξεκαθαρίσει με ειδική διευκρίνηση με σχετική εγκύκλιο ότι το μέτρο δεν αφορά τους υπομισθωτές που «κούρεψαν» ενοίκια μέσα στο 2020.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες ακίνητων μέσω της ΠΟΜΙΔΑ ζητούν και τα εξής:

Κλείσιμο
Να ενημερωθούν με μηνύματα οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τους λόγους απόρριψης των δηλώσεών τους του δεκαμήνου Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2020 και να δοθεί μηνιαία προθεσμία διόρθωσης δηλώσεων ώστε ουδείς να χάσει αποζημίωση για τυπικά σφάλματα και αβλεψίες.
Να ολοκληρωθούν οι πληρωμές αποζημιώσεων μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020.
Να ολοκληρωθούν οι εκκαθαρίσεις και πληρωμές με πολλαπλούς συνιδιοκτήτες ή ακίνητα.
Να δοθεί παράταση για τις δηλώσεις Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου μέχρι τέλος Μαρτίου.
Να ταξινομούνται οι δηλώσεις βάσει επωνυμίας ή ΑΦΜ ενοικιαστή για τη διευκόλυνση όλων.


Ειδήσεις σήμερα 

Μεξικό: Στο νοσοκομείο με κορωνοϊό ο υφυπουργός Υγείας της χώρας

Εμπρησμοί αυτοκινήτων σε Άγιο Δημήτριο και Μενίδι

Κίνα: Αναβλήθηκε η επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ στην Ιαπωνία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης