«Πάμε προς μειώσεις μισθών στους μη αποδοτικούς υπαλλήλους»

Την ύπαρξη συνθηκών εργασιακής και μισθολογικής ανισότητας καθώς και διακρίσεων μεταξύ των εργαζόμενων στον ελληνικό Δημόσιο τομέα καταδεικνύει έρευνα του Hay Group.

Την ύπαρξη συνθηκών εργασιακής και μισθολογικής ανισότητας καθώς και διακρίσεων μεταξύ των εργαζόμενων στον ελληνικό Δημόσιο τομέα καταδεικνύει έρευνα του Hay Group. Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι της εταιρείας κ.κ. Κρις Αμιράλης και Ασπασία Βούλγαρη, έρευνες των τελευταίων δύο δεκαετιών δείχνουν ότι η χώρα μας ανήκει στο παραδοσιακό σύστημα αμοιβών που στις χώρες της Ευρώπης έχει την επωνυμία «σύστημα καριέρας». Αυτό βασίζεται στο επίπεδο εκπαίδευσης και στην αρχαιότητα. Στον αντίποδα βρίσκονται τα λεγόμενα «συστήματα θέσεων» που βασίζονται στο βαθμό ευθύνης και σημαντικότητας του ρόλου των δημοσίων υπαλλήλων.

Όπως τονίζουν στο protothema.gr τα δύο στελέχη της εταιρείας Ηαυ «Σημασία δεν έχουν τα επίπεδα αμοιβών που ισχύουν σε κάθε χώρα τόσο, όσο η φιλοσοφία βάσει της οποίας έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί τα συστήματα αμοιβών. Η νέα τάση που επικρατεί και την οποία οι υπεύθυνοι θα πρέπει σοβαρά να μελετήσουν είναι πως οι αμοιβές πλέον βασίζονται στο βαθμό υπευθυνότητας της θέσης και λιγότερο στο επίπεδο εκπαίδευσης. Η προϋπηρεσία δεν έχει απορριφθεί από κανένα σύστημα ενώ οι κλίμακες αμοιβών μικραίνουν λόγω της διασύνδεσής τους με την αγορά και το κόστος διαβίωσης. Παντού πλέον γίνεται εξορθολογισμός και απλοποίηση των επιδομάτων και των υπερωριών, ενώ ξεκινά και η εφαρμογή κριτηρίων αποδοτικότητας κυρίως προς τα ανώτερα κλιμάκια του μάνατζμεντ στο Κράτος. Οι μη αποδοτικοί υπάλληλοι υπάρχει πιθανότητα να έχουν και μειώσεις στους μισθούς τους, ώστε να υπάρξει ευκολότερη χρηματοδότηση προς τους αποδοτικούς υπαλλήλους οι οποίοι αναμένεται ως τάση να είναι αυξημένοι».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr