Κορωνοϊός - Βρυξέλλες: «Τουλάχιστον» ως το 2023 η χαλάρωση των κανόνων για τα ελλείμματα

Μείωση φόρων ή επιδότηση μισθών είναι μεταξύ των μέτρων που θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το προσχέδιο κατευθυντήριων αρχών – Η διακοπή της στήριξης στις επιχειρήσεις πρέπει να είναι σταδιακή

Σειρά μέτρων για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών χωρών περιλαμβάνει προσχέδιο με κατευθυντήριες αρχές της Κομισιόν, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η μείωση των φόρων ή ή επιδότηση των μισθών.

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορούσε ή να ανακάμψει με ορμή ή να αποκτήσει διαρκή προβήματα, λόγω του κορωνοϊού.

Σε προσχέδιο, που επικαλείται το Politico, η Κομισιόν αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να διατηρήσουν τις δαπάνες τους, όσο όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι για το μέλλον.

Την Τετάρτη η παρουσίαση από την Κομισιόν

Την Τετάρτη, η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει τις κατευθυντήριες αρχές, που καθορίζουν έξι γενικές πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα υπουργεία Οικονομικών για τον προγραμματισμό των προϋπολογισμών τους για τον επόμενο χρόνο.

Οι δημοσιονομικοί κανόνες για το έλλειμμα, θα πρέπει να παγώσουν τουλάχιστον έως το 2023, αναφέρεται το προσχέδιο. Ήδη, από την αρχή της πανδημίας, η Κομισιόν ανέστειλε το όριο του 3% του ΑΕΠ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης και να μετριαστεί η απότομη ιστορικά ύφεση που προκάλεσε.

Στα μέσα Μαρτίου, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν επί των κατευθυντήριων αρχών. Στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει πιο εμπεριστατωμένα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών συστάσεων στα τέλη Μαΐου.

Πάντως, η πορεία της οικονομίας εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και την επιτυχία των εμβολιασμών, εξ ου και πολλά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά.

«Μια έκρηξη αισιοδοξίας μετά την κρίση θα μπορούσε να απελευθερώσει ισχυρότερα επενδυτικά σχέδια» αναφέρει το προσχέδιο. Ωστόσο η πανδημία, θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο επίμονη ή πιο σοβαρή στο προσεχές μέλλον και υπάρχει κίνδυνος να αφήσει βαθύτερα σημάδια στον ιστό της ευρωπαϊκής οικονομίας. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε «πτωχεύσεις, αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας και μεγαλύτερες ανισότητες» αναφέρει το έγγραφο των 16 σελίδων.

Σταδιακή η διακοπή της δημόσιας στήριξης προς τις επιχειρήσεις

Παράλληλα, η Κομισιόν σημειώνει ότι για να αποφευχθεί η επιδείνωση των προβλημάτων, τα κράτη δεν θα πρέπει να αποσύρουν την δημόσια στήριξη αμέσως, ήτοι μόλις οι οικονομικές συνθήκες αρχίσουν να βελτιώνονται.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δαπάνησαν συλλογικά το 4% του ΑΕΠ για να στηρίξουν τις οικονομίες τους, μετά την αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητος και Ανάπτυξης, που περιλαμβάνει το όριο του επιτρεπόμενου ελλείμματος και ανώτατο όριο χρέους στο 60%.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η κίνηση είχε αποτελέσματα, αφού η υποστήριξη προς τους εργαζόμενους και οι εγγυήσεις δανείων κράτησαν το 20% των εργαζομένων στην ΕΕ στην αγορά εργασίας, ενώ προστάτευσαν μία στις τέσσερις επιχειρήσεις από το οικονομικό άγχος της περασμένης χρονιάς.

Ωστόσο, οι δαπάνες θα πρέπει να μειωθούν πριν το δημόσιο χρέος καταστεί μη διαχειρίσιμο. Ήδη, το χρέος της ευρωζώνης αγγίζει σχεδόν το 100% του ΑΕΠ. Η Κομισιόν σχεδιάζει σύντομα να επαναλάβει τη συζήτηση για πιθανή αναθεώρηση του συμφώνου σταθερότητας.

Μειώστε τους φόρους, βοηθήστε τους μισθούς

Η άμεση πρόκληση είναι αφενός η απεμπλοκή της οικονομίας από τη δημόσια στήριξη το επόμενο έτος, χωρίς ωστόσο οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες να είναι εκτεθειμένοι στη μετά την πανδημία ανάκαμψη.

Καθοριστικής σημασίας για την οικονομία του ευρωπαϊκού μπλοκ θα είναι ο συντονισμός της δημοσιονομικής πολιτικής. Μετά τη βελτίωση της πανδημίας οι κυβερνήσεις θα πρέπει «να στραφούν σταδιακά σε πιο στοχευμένα μέτρα», λέει το προσχέδιο.

Αυτά τα μέτρα θα πρέπει να εστιάζουν στην παροχή βοήθειας σε δημόσιες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας μετά την πανδημία, ενώ θα μπορούσαν να έχουν τη μορφή «προσωρινών μειώσεων φόρων στις εταιρείες ή επιδοτήσεων σε μισθούς», σε παραδείγματα που αναφέρονται στο προσχέδιο.

Παράλληλα, η Κομισιόν καλεί τις κυβερνήσεις να εξετάσουν πώς το Ταμείο Ανάκαμψης, που προσφέρει δάνεια και επιχορηγήσεις με στόχο πράσινες και ψηφιακές οικονομίες, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Η οικονομική συνδρομή στόχο έχει την ενίσχυση της οικονομίας της ΕΕ κατά 2% τα επόμενα χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα αξιοποιηθούν όλες οι επιχορηγήσεις και τα μισά δάνεια.


Ειδήσεις σήμερα:

Κρήτη: 45χρονος βρέθηκε με... παιδί στα μητρώα του ΙΚΑ Ηρακλείου

Ελασσόνα: Τρομάζει ο χορός των μετασεισμών - Στους δρόμους οι κάτοικοι μετά τα 6 Ρίχτερ - Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι

Αυστηρότερα μέτρα σε Αττική και Θεσσαλονίκη εισηγούνται οι ειδικοί - «Όχι» σε γενικό lockdown
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr