«Νερό για το Αύριο» από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Το νέο πρόγραµµα της εταιρείας και η πρώτη δράση που ξεκινά από τη Θεσσαλία και προωθεί την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων.

«Η πανδηµία επιβεβαίωσε, µε τον πιο δύσκολο τρόπο, πόσο εύθραυστες είναι οι κοινωνίες και οι οικονοµίες µπροστά σε µια κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο, και δεδοµένου ότι η βιωσιµότητα αποτελεί τον µοχλό της αλλαγής που χρειαζόµαστε, εκτιµούµε ότι οι επενδύσεις στη βιώσιµη ανάπτυξη αξίζουν όχι µόνο την προσοχή µας, αλλά γίνονται ακόµα πιο επίκαιρες κάτω από τέτοιες συνθήκες». Για τον διευθύνοντα σύµβουλο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Αλέξανδρο ∆ανιηλίδη η βιώσιµη και αειφόρος ανάπτυξη δεν είναι κάτι θεωρητικό και αφηρηµένο στην τεράστια σφαίρα της γενικολογίας, αλλά ευθύνη.

Γι’ αυτό και ο ίδιος επιχειρεί να επιταχύνει τη στρατηγική βιώσιµης ανάπτυξης που είχε καταρτίσει η ζυθοποιία-leader της χώρας ήδη προ πανδηµίας, αυξάνοντας τις επενδύσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Στόχοι όπως η διαρκής µείωση του ανθρακικού αποτυπώµατος της εταιρείας, η ανακύκλωση και η επαναχρησιµοποίηση υλικών, η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ αλλά και η µείωση της χρήσης νερού βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα, όπως λέει ο κ. ∆ανιηλίδης, επ’ ευκαιρία της Παγκόσµιας Ηµέρας Νερού, τη ∆ευτέρα 22 Μαρτίου. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αυτή την εποχή τρέχει ένα φιλόδοξο πρόγραµµα µε τον τίτλο «Νερό για το Αύριο».

Το πρόγραµµα, το οποίο κλιµακώνεται απ’ τις µελέτες της υφιστάµενης κατάστασης ως τη διαµόρφωση τελικών επιχειρησιακών σχεδίων σε συνεργασία µε θεσµικούς, παραγωγικούς και επιστηµονικούς φορείς, προωθεί την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων. «Με γνώµονα ότι το νερό είναι η βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή των προϊόντων µας, η σωστή διαχείρισή του αποτελεί για εµάς προτεραιότητα», λέει ο κ. ∆ανιηλίδης.

Για το πρόγραµµα η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεργάζεται στενά µε την οµάδα του Cluster of Sustainability Transition, του οποίου ηγείται η καθηγήτρια του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών Φοίβη Κουντούρη. Η πρώτη δράση του προγράµµατος «Νερό για το Αύριο» εστιάζει στη Θεσσαλία. «Το συγκεκριµένο υδατικό διαµέρισµα αποτελεί το πλέον ελλειµµατικό στον ελλαδικό χώρο, σύµφωνα την ανάλυση της υφιστάµενης κατάστασης που εκπόνησε η επιστηµονική οµάδα»,  σηµειώνει ο κ. ∆ανιηλίδης.

«Η λειψυδρία στην περιοχή επηρεάζει σηµαντικά σε όλα τα επίπεδα, αλλά κυρίως την αγροτική παραγωγή, που είναι ιδιαίτερα έντονη στην περιοχή. Μάλιστα, το γεγονός ότι συνεργαζόµαστε σταθερά εδώ και χρόνια µε παραγωγούς της περιοχής, µέσω του Προγράµµατος Συµβολαιακής Καλλιέργειας κριθαριού, αποτέλεσε για εµάς ένα ακόµα κίνητρο να εστιάσουµε εκεί την πρώτη δράση του προγράµµατος», προσθέτει.



Οπως εξηγεί, η πρώτη δράση για το «Νερό για το Αύριο» υλοποιείται σε τρεις φάσεις:
«Οι δύο πρώτες έχουν ολοκληρωθεί και αφορούν αρχικά στη διενέργεια δευτερογενούς έρευνας για την υφιστάµενη κατάσταση στην Περιφέρεια και, κατά δεύτερον, στη χαρτογράφηση των ενδιαφερόµενων µερών για τη Θεσσαλία και για το πρόγραµµα συνολικά. Πλέον, έχουµε περάσει στην τρίτη και µε µεγαλύτερη διάρκεια φάση του προγράµµατος, δηλαδή στις συναντήσεις συν-σχεδιασµού των λύσεων µαζί µε τους εµπλεκόµενους φορείς. Η πρώτη συνάντηση πραγµατοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου, ενώ συνολικά έχουν προγραµµατιστεί 18 τακτικές συναντήσεις σε µηνιαία βάση. Κατά τη διεξαγωγή των συναντήσεων θα εφαρµοστεί από την επιστηµονική οµάδα µία ενδιαφέρουσα µεθοδολογία που ονοµάζεται Καινοτόµος Μετασχηµατισµός Συστηµάτων και µέσα από την οποία θα προκύψουν λύσεις που θα αποτυπωθούν σε επιχειρησιακά σχέδια µετάβασης»

Παράλληλα, όπως εξηγεί ο κ. ∆ανιηλίδης, συνεχίζεται και η προσπάθεια της ίδιας της εταιρείας να µειώσει την κατανάλωση νερού. «Η εταιρεία µας έχει µειώσει την κατανάλωση νερού κατά 20% την τελευταία δεκαετία και συνεχίζει να στοχεύει ακόµα υψηλότερα. Για την επίτευξη του στόχου πραγµατοποιούµε επί σειρά ετών σηµαντικές επενδύσεις για την αναβάθµιση του µηχανολογικού µας εξοπλισµού και τη βελτίωση των διαδικασιών µας», σηµειώνει. Στο πλαίσιο αυτό, «η Αθηναϊκή Ζυθοποιία επενδύει στην ανάπτυξη αµοιβαία επωφελών σχέσεων µε εταίρους που συναποτελούν το “τρίγωνο της γνώσης”, όπως ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήµια και ακαδηµαϊκά κέντρα καινοτοµίας, µε τα οποία συνεργαζόµαστε στην υλοποίηση ερευνητικών προγραµµάτων. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι συµµετέχουµε στο πρόγραµµα Accel Water, που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγµα κυκλικής οικονοµίας. Μέσα από αυτό, στοχεύουµε σε συνεργασία µε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τον ερευνητικό φορέα AGENSO, στην επαναχρησιµ0οποίηση του νερού που θα εξέρχεται, εντελώς καθαρό πλέον, από το σύστηµα διαχείρισης υγρών αποβλήτων της παραγωγικής µονάδας µας στην Πάτρα, για την άρδευση λαχανικών και δέντρων».



Η στρατηγική βιώσιµης ανάπτυξης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, όµως, είναι ευρύτερη: «Λειτουργούµε ως υπέρµαχοι της εταιρικής υπευθυνότητας µε µια στρατηγική µέσα από την οποία επενδύουµε στον άνθρωπο, στις τοπικές κοινωνίες και φυσικά στο περιβάλλον. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω στον πυλώνα “περιβάλλον”, εκτός από τις πρωτοβουλίες και τα αποτελέσµατα στη βιώσιµη διαχείριση του νερού, επιδιώκουµε, επίσης, τη διαρκή µείωση του ανθρακικού µας αποτυπώµατος, την ανακύκλωση και την επαναχρησιµοποίηση υλικών εστιάζοντας στις αρχές της κυκλικής οικονοµίας, αλλά και την υλοποίηση έργων που θα µας επιτρέψουν την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιµες πηγές. Ειδικά το τελευταίο αποτελεί προτεραιότητα για εµάς φέτος µε σηµαντικές επενδύσεις να γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση. Στην κατεύθυνση υποστήριξης των τοπικών κοινωνιών, χρόνια στρατηγική επιλογή για εµάς αποτελεί το Πρόγραµµα Συµβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού, µε παρουσία σε 19 νοµούς και τη συµµετοχή περισσότερων από 2.000 παραγωγών. Τέλος, στον πυλώνα “κοινωνία” εστιάζουµε τις δυνάµεις µας στη δηµιουργία ισχυρής κουλτούρας υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ, µέσα από µια σειρά δράσεων ενηµέρωσης και ευαισθητοποίησης που πραγµατοποιούµε, σε συνεργασία µε κοινωνικούς και θεσµικούς εταίρους».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr