«Πουλήστε ακίνητα και σώστε μισθούς 10 χρόνων»

«Ζητήσαμε από την κυβέρνηση κατάλογο περιουσιακών στοιχείων»

Μετά τη Γερμανίδα καγκελάριο κυρία Ανγκελα Μέρκελ, η οποία ζήτησε τη δέσμευση της κυβέρνησης για αποκρατικοποιήσεις-μαμούθ προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων σε αποκλειστική συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ», μόλις δύο εβδομάδες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, ανοίγει τα χαρτιά του και μιλάει για την ελληνική οικονομία. Επί της ουσίας, ο κ. Ολι Ρεν επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ανακοινώσει άμεσα ένα μεγάλο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και πώλησης δημόσιας γης ύψους 50 δισ. ευρώ, καθώς από αυτό θα εξαρτηθούν τα επόμενα βήματα βοήθειας της Ε.Ε. προς την Ελλάδα. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα περιλαμβάνεται και στο μνημόνιο Νο 4. Σύμφωνα με τον επίτροπο, το ποσό των 50 δισ. ευρώ είναι δέκα φορές οι περικοπές μισθών και συντάξεων του περασμένου έτους, δηλαδή του 2010. Εξηγεί ακόμα ότι τα περιουσιακά στοιχεία που θα πρέπει να πουληθούν δεν προσφέρουν κανένα έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό.

- Είναι δυνατόν η ελληνική κυβέρνηση να συγκεντρώσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια, δηλαδή από το 2011 έως το 2015, το ποσό των 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων (εισηγμένες και μη στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά) και την πώληση της δημόσιας γης; Εάν γίνει αυτό, τότε η Ε.Ε. θα βοηθήσει περαιτέρω την Ελλάδα; 

Το πρόγραμμα είναι φιλόδοξο, αλλά εφικτό. Η ελληνική κυβέρνηση ελέγχει ένα πολύ πλούσιο χαρτοφυλάκιο εισηγμένων και μη εταιρειών, κτίρια και γήπεδα, τα οποία μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν. Πολλά από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν έχουν παράσχει επαρκή έσοδα για τον φορολογούμενο πολίτη. Υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και της καλύτερης χρήσης των περιουσιακών της στοιχείων. Για την επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων έχουμε παροτρύνει την κυβέρνηση να καταρτίσει έναν κατάλογο των περιουσιακών στοιχείων. Πουλήστε δημόσια περιουσία για να σας βοηθήσουμε.


- Τι θα σημαίνει για την Ελλάδα η εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων; Θα βελτιώσει την εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές;

Ενα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κλίμακας που η ελληνική κυβέρνηση έχει κατά νου είναι πράγματι δυνατό να βελτιώσει ουσιαστικά την άποψη που έχουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές για την Ελλάδα. Θα πρέπει να εξετάσουμε ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων από πολλές οπτικές γωνίες: πρώτον, το μήνυμα προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ότι, πέρα ​​από τις περικοπές του ελλείμματος, η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα με τα οποία θα μειωθεί το δημόσιο χρέος κατά 20 μονάδες του ΑΕΠ. Δεύτερον, η ιδιωτικοποίηση θα φέρει ξένα κεφάλαια και θα συμβάλει στην αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού. Πρέπει επίσης να εξεταστεί το μέγεθος των ποσών που διακυβεύονται: 50 δισ. ευρώ είναι δέκα φορές οι περικοπές μισθών και συντάξεων του περασμένου έτους.


- Το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας έχει εφαρμοστεί σωστά έως τώρα ή υπάρχουν καθυστερήσεις;

Η εκτίμησή μας είναι ότι το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ομως εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Πρέπει να υπάρξει αποφασιστική εφαρμογή των διάφορων πυλώνων του προγράμματος -δημοσιονομική εξυγίανση, ιδιωτικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί- και είναι αναγκαίο να παραμείνουν σε θετική τροχιά.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr