Προσδοκίες για ηρεμία στα τραπεζικά γκισέ

Εκροές εκατομμυρίων από πολίτες τις προηγούμενες μέρες – Πιο ήσυχοι οι τραπεζίτες, ανησυχούν για εφησυχασμό μετά τη συμφωνία...

Με καλύτερες προϋποθέσεις ξεκινά η εβδομάδα, μετά την προχθεσινή συμφωνία των ηγετών της ευρωζώνης  για επιμήκυνση και μείωση κατά μία μονάδα του επιτοκίου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με την κατηγορηματική διάψευση του πρωθυπουργού των σεναρίων περί πρόωρων εκλογών, προκάλεσε ανακούφιση στους Έλληνες τραπεζίτες οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα ακροβατούσαν σε τεντωμένο σκοινί, μεταξύ της δικής τους ανησυχίας και του κύματος έντονης φημολογίας περί επικείμενης πτώχευσης της χώρας στις 25 Μαρτίου.  

Η ανεξέλεγκτη μέσω του διαδικτύου σπερμολογία φημών, υπερβολικών έως φαιδρών, βρήκαν ευνοϊκό έδαφος σε μεγάλη μερίδα μικροκαταθετών οι οποίοι έσπευσαν στις τράπεζες αγωνιούντες για την τύχη των αποταμιεύσεών τους και για την προστασία των καταθέσεών τους από τον κίνδυνο της «δραχμοποίησης».  

Ειδικά την προηγούμενη  Πέμπτη και κυρίως την Παρασκευή, το φαινόμενο αυτό εκδηλώθηκε αρκετά έντονα σε όλες τις τράπεζες και αντιμετωπίστηκε χάρη στην ψυχραιμία και την καθησυχαστική συμπεριφορά των τραπεζοϋπαλλήλων, περιορίζοντας τις εκροές καταθέσεων σε λίγες μόνον δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.  

Η περιορισμένη εκροή  οφείλεται αφενός στο γεγονός  οτι η μεγάλη πλειοψηφία των καταθετών  προέρχεται από τη λιανική τραπεζική  και είναι μικροκαταθέτες οι οποίοι απέσυραν ποσά από 1000 έως 10.000 ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων, εκτιμούν στις τράπεζες πως θα επιστραφεί στα ταμεία των τραπεζών τις επόμενες ημέρες.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν πως η συμφωνία των Ευρωπαίων απομακρύνει το φόβο της χρεοκοπίας και της καταστροφής και μαζί φαινόμενα ανησυχίας και εκροών καταθέσεων, που εμφάνισαν σημαντική μείωση ειδικά τον Ιανουάριο.  

Πρόκειται για μείωση που καταγράφεται στατιστικά σχεδόν πάντα τον πρώτο μήνα του έτους  και δεν προκαλεί ανησυχία, αναφέρουν  στις τράπεζες, συμπληρώνοντας ότι είναι πιο ανησυχητικό το γεγονός πώς αυξάνονται μικροεπιχειρήσεις, επαγγελματίες αλλά και ιδιώτες οι οποίοι αποσύρουν αποταμιεύσεις για να καλύψουν πλέον τρέχουσες και πάγιες ανάγκες, ενώ το κύμα φυγής καταθέσεων στο εξωτερικό έχει σταματήσει εδώ και μήνες, επισημαίνουν.  

Έχουν φύγει 30 δισ. ευρώ...

Πάντως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει «χάσει» καταθέσεις που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, ποσό που καλύπτεται από τη ρευστότητα που αντλούν οι τράπεζες κυρίως μέσω της ΕΚΤ.  

Σύμφωνα με τις διοικήσεις των τραπεζών, το κρίσιμο πλέον  είναι η συνεπής εφαρμογή του  μνημονίου και ο μετασχηματισμός της οικονομίας εστιάζοντας στη δημοσιονομική προσαρμογή και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας για την αντιμετώπιση της ύφεσης και την επάνοδο σε ανάπτυξη.  

Οι τραπεζίτες θεωρούν  ότι όλα θα κριθούν από την  ικανότητα της κυβέρνησης να σχεδιάσει  και να υλοποιήσει τις πολιτικές  που απαιτούνται για τη μείωση του κράτους, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας. Προτεραιότητα αποτελεί η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με στόχο τη μείωση του χρέους. Ανώτερο στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων επισημαίνει πώς απαιτείται σωστός σχεδιασμός, αποτελεσματικός συνδυασμός προτεραιοτήτων, αποφάσεων και χρονοδιαγραμμάτων.  

Η συμφωνία των 17 ευρωπαίων  ηγετών είναι ένα θετικό βήμα, αναφέρει ανώτατος τραπεζικός παράγων, προς την  κατεύθυνση αποκατάστασης της σταθερότητας που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ανοίγουν οι αγορές για τις ελληνικές τράπεζες. Εξηγεί πως οι τράπεζες επηρεάζονται πρωτίστως από το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας και κάθε πρόοδος σ’ αυτό το πεδίο θα ανοίγει νέες χαραμάδες εξόδου των τραπεζών στις διεθνείς αγορές.

Τέλος, οι τραπεζίτες υπογραμμίζουν τον κίνδυνο κυβερνητικού και εν γένει πολιτικού εφησυχασμού μετά την πρόσφατη συμφωνία, που θα μπορούσε να αποδειχθεί ολέθριο. “Είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να μας συμβεί”, επισημαίνουν, “να χαλαρώσουμε θεωρώντας πως έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου και των χαλαρών πολιτικών. Δεν έχουμε καμία πίστωση χρόνου”, υπενθυμίζουν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr