Εστίαση: Δυναμική η επανεκκίνηση - Ανοικτά πάνω από τα μισά μαγαζιά - Προσδοκίες και στο λιανεμπόριο

Οι επαγγελματίες  δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την κίνηση των πελατών και ευελπιστούν ότι τα πράγματα θα πάνε ακόμα καλύτερα όταν ανοίξει ο τουρισμός 

Με δυναμικό τρόπο εξελίσσεται η επανεκκίνηση της εστίασης έπειτα από το εξάμηνο lockdown.

Ακόμα και σήμερα η κίνηση - κυρίως - στα καφέ είναι σημαντική σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ τις προηγούμενες δύο ημέρες, λόγω και της αργίας, υπήρξε κοσμοσυρροή από τα καφέ, τα εστιατόρια και τις ταβέρνες ως και τα μπαράκια, παρά το «αγκάθι» του χρονικού περιορισμού και της απουσίας μουσικής.

Γι αυτό εξάλλου οι επαγγελματίες  δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την κίνηση των πελατών και ευελπιστούν ότι τα πράγματα θα πάνε ακόμα καλύτερα όταν ανοίξει ο τουρισμός και όταν αρχίσει να βελτιώνεται κι άλλο η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. 



«Τα μηνύματα από τις δύο πρώτες ημέρες λειτουργίας της εστίασης είναι ενθαρρυντικά. Πήγαμε ιδιαίτερα καλά σε περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα», σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) κ. Γιώργο Καββαθά. Ο ίδιος, απ’ τις αναφορές που έρχονται στην Ομοσπονδία, υπολογίζει την πληρότητα που επιτεύχθηκε στα καταστήματα γύρω στο 60% αν και τα στοιχεία από περιοχή σε περιοχή ποικίλουν.

Την τιμητική τους είχαν χθες εστιατόρια και ταβέρνες στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής καθώς πολλοί συνδύασαν μία βόλτα στη θάλασσα με τον  καφέ ή το φαγητό τους. Στο Σούνιο, το Πόρτο Γερμενό, την Ψάθα και τον Ωρωπό η κίνηση ήταν μεγάλη. 

«Η προσέλευση περιμέναμε να είναι λίγο μικρότερη αλλά παρόλα αυτά ο Έλληνας βγήκε», σχολιάζει και ο ΓΓ της ΠΟΕΣΕ και πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Εξοχικών, Εστιατόρων και Συναφών Αττικής κ. Γιώργος Κουράσης.

Ανοικτά πάνω από τα μισά

Υπολογίζεται ότι έως σήμερα έχουν ανοίξει περίπου το 55% - 60% των περίπου 80.000 καταστημάτων της εστίασης.  Πρόκειται για ένα ποσοστό αρκετά υψηλό με δεδομένο ότι το 20% επί του συνόλου των καταστημάτων του κλάδου  δεν διαθέτει εξωτερικούς χώρους και ως εκ τούτου δεν μπορεί με βάση τη νομοθετική ρύθμιση να λειτουργήσει. Επομένως 2 στα 10 καταστήματα περίπου έχουν επιλέξει να μην ανοίξουν είτε λόγω αδυναμίας, οργανωτικής ή οικονομικής, είτε γιατί οι ιδιοκτήτες τους ήθελαν πρώτα να «ζυγίσουν» την τάση στην αγορά. Επίσης ένα σημαντικό ποσοστό των κλειστών καταστημάτων βρίσκεται στους τουριστικούς προορισμούς. Όχι μόνο στα νησιά αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα με πιο χαρακτηριστικό ισως παράδειγμα την Χαλκιδική, όπου τα περισσότερα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά έως ότου επιτραπούν οι μετακινήσεις του κόσμου μεταξύ των περιφερειών.



Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και επαγγελματίες που ήδη ετοιμάζονται να ανοίξουν τα καταστήματα τους ως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος του σωματείου Βareca και ιδιοκτήτης πολλών επιχειρήσεων του κλάδου κ. Νεκτάριος Νικολόπουλος. Ουσιαστικά πρόκειται για επαγγελματίες που δεν βιάστηκαν να ανοίξουν επιχειρώντας αφενός να «ζυγίσουν» την αγορά και αφετέρου να έχουν το χρόνο να οργανωθούν καλύτερα με δεδομένο ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουν μία σειρά από προβλήματα εν μέσω των αργιών, περιλαμβανομένου να πείσουν και τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στις θέσεις τους, όπως εξηγούσε ο κ. Νικολόπουλος.

Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να βοηθήσει και η επανεξέταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων με μία πιθανή επέκταση ως τα μεσάνυχτα. Κάτι ωστόσο που δεν πρόκειται να γίνει πριν το άνοιγμα του τουρισμού, στις 15 του μήνα, και εφόσον το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα.



Ένεση ρευστότητας

Ως το τέλος του μήνα εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν και επαγγελματίες που χρειάζονται ένεση ρευστότητας για να επανεκκινήσουν τις επιχειρήσεις τους. Και τούτο διότι εκτιμάται πως μέχρι τότε θα έχουν πάρει και τα χρήματα απ’ το ειδικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε μέσω ΕΣΠΑ αποκλειστικά για τη στήριξη της εστίασης. Υπολογίζεται ότι ως  το τέλος του Μάη, 34.000 επιχειρήσεις του κλάδου, πάσης φύσεως (ακόμα και franchise), που έχουν παρουσιάσει πτώση του τζίρου τους 20% πέρυσι θα λάβουν επιδότηση συνολικά άλλα 330 εκατ. ευρώ με σκοπό τη χρήση τους ως κεφάλαιο κίνησης για τα έξοδα των πρώτων μηνών. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019 και πάντως όχι πάνω από 100.000 ευρώ. Το συνολικό ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο.
Οι «αδικημένοι» απ’ τη σημερινή κατάσταση είναι περίπου το 20% των επιχειρήσεων του κλάδου που σήμερα δεν διαθέτουν κάποιο εξωτερικό χώρο μιας και δεν έχουν το δικαίωμα επαναλειτουργίας ακόμα και μέσα από ημιυπαίθριους χώρους.

Προσδοκίες και στο λιανεμπόριο

Η επανεκκίνηση της εστίασης πάντως δημιουργεί προσδοκίες και στο λιανεμπόριο. Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς η εστίαση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο να «ανεβάσουν ταχύτητα» οι πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων για δύο λόγους: Αφενός διότι η χαλαρή διάθεση για τα ψώνια πάντα συνδυάζεται με φαγητό ή καφέ ως συνήθεια που αλληλοσυμπληρώνει και αφετέρου υπάρχει πλέον ένας καλός λόγος για την αγορά ειδών ένδυσης και υπόδησης, γυαλιών ηλίου κοκ από τους καταναλωτές!

Ειδήσεις σήμερα

Συνεχίζεται η πίεση στα νοσοκομεία: 1.248 ασθενείς με covid σε Μονάδες - Μικρή μείωση στους διασωληνωμένους

Survivor: Το πάρτι στην Πούντα Κάνα και οι τρεις υποψήφιοι προς αποχώρηση

Ισπανία: Αποχωρεί από την πολιτική ο Πάμπλο Ιγκλέσιας μετά την ηχηρή ήττα τον Podemos
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr