37ετία τέλος, λιγότεροι στο ΕΚΑΣ…

Τι θα ισχύει για την έκδοση προσωρινής σύνταξης και την αναγνώριση πλασματικού χρόνου για τους ασφαλισμένους

Εξήντα ρυθμίσεις που δίνουν λύσεις, εξορθολογίζουν το σύστημα και θεραπεύουν αδικίες για ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους και συνταξιούχους προβλέπει το «μίνι ασφαλιστικό» που θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ και δίνεται αυτές τις μέρες για διαβούλευση.

Οι κυριότερες από τις νέες ρυθμίσεις προβλέπουν:


- Την έκδοση προσωρινής σύνταξης, για να σταματήσει η οδύσσεια των ασφαλισμένων που μπορεί να διαρκέσει και δύο χρόνια στην περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης.

Η προσωρινή σύνταξη θα εκδίδεται μέσα σε ενάμισι μήνα όταν όλα τα ένσημα είναι σε ένα Ταμείο και το αργότερο μέσα σε δυόμισι μήνες όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση. Η προσωρινή σύνταξη θα απονέμεται σε 50.000 άτομα κάθε χρόνο ενώ όταν εκδοθεί η τελική απόφαση η διαφορά θα καταβάλλεται αναδρομικά. Σε πρώτη φάση οι νέες ρυθμίσεις θα αφορούν τα ταμεία κύριας ασφάλισης (σήμερα η καθυστέρηση κυμαίνεται από 4 μήνες έως 1,5 έτος) ΙΚΑ καθώς και του Δημοσίου που θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν προσωρινή σύνταξη, 80% τουλάχιστον αυτής που προκύπτει από τα στοιχεία του ασφαλισμένου.

Προϋπόθεση για την καταβολή της προσωρινής σύνταξης είναι να μην υπάρχει από το Ταμείο ή το Δημόσιο, η δυνατότητα έκδοσης οριστικής απόφασης σε 3 μήνες για ασφαλισμένο σε ένα ταμείο και σε 6 μήνες για ασφαλισμένο σε 2 ή περισσότερα ταμεία.

- Αναγνώριση πλασματικού χρόνου για τα παιδιά (άρθρο 40)

Η αναγνώριση πλασματικού χρόνου γίνεται με τις ίδιες προϋποθέσεις και από τον άνδρα και από τη γυναίκα, αλλά με καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών (20% επί του 25πλάσιου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη για κύρια σύνταξη και 6% για επικουρική). Περίπου 1500 έως 1800 ευρώ για κάθε χρόνο εξαγοράς .

- Διευκρινίζεται με ρητή διάταξη ότι η αναγνώριση των νέων πλασματικών χρόνων που θεσμοθετήθηκαν με τον ασφαλιστικό νόμο 3863/2010 αφορά μόνο όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 και μετά και ειδικότερα για όσους από το νέο νόμο αυτό προβλέπεται η αλλαγή στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (αύξηση ορίου ηλικίας ή αύξηση ετών ασφάλισης). Σε άλλα άρθρα προβλέπεται η δυνατότητα για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων αναγνώρισης πλασματικών χρόνων, χωρίς να καταργείται το πλαφόν των 7 ετών που προβλέπεται από το νόμο 3863/2010.
 
«Μαχαίρι» στο ΕΚΑΣ

Αλλάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια στην καταβολή του ΕKΑΣ. Στο εξής θα προβλέπεται ο συνυπολογισμός όλων των εισοδημάτων (εκτός κοινωνικών επιδομάτων) στα κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ. Αντιμετωπίζεται έτσι ένα πρόβλημα καταστρατήγησης του αρχικού νόμου και δικαιότερης κατανομής των πόρων για την ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Σήμερα δεν υπολογίζεται π.χ. το μέρισμα από συμμετοχή σε Ανώνυμες Εταιρείες με αποτέλεσμα, όπως εντοπίστηκε στις διασταυρώσεις, περίπου 20.000 συνταξιούχοι να λαμβάνουν το επίδομα παρά το ότι έχουν εισοδήματα άνω των 15.000 ευρώ.

- Παρέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανέργους για μία διετία. Μ’ αυτή τη ρύθμιση ωφελούνται περίπου 500.000 άτομα, που είναι άνεργοι είτε έχουν προσωρινή απασχόληση και δεν συμπληρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για να έχουν περίθαλψη. Δηλαδή, όποιος είχε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη το 2010 θα διατηρήσει το δικαίωμά του και το 2011. Όποιος είχε το δικαίωμα περίθαλψης το 2009 θα το διατηρήσει και φέτος εφόσον το 2010 κατάφερε να συγκεντρώσει 50 ένσημα ( από 80 που απαιτούντο σήμερα )

- Προστασία από απόλυση λόγω μητρότητας (άρθρο 36)
Διευρύνεται ο χρόνος προστασίας από 12 σε 18 μήνες από τον τοκετό, για τις μητέρες έτσι ώστε να μην απολύονται μετά την εξάμηνη άδεια που λαμβάνουν. Παράλληλα προβλέπεται η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές υγείας και για την περίοδο των 6 μηνών της ειδικής άδειας μητρότητας.

-Συνταξιοδότηση γονέων αναπήρων παιδιών (άρθρο 37)
Προβλέπεται η ίδια δυνατότητα συνταξιοδότησης και για τους άνδρες με 25ετία, εναλλακτικά με την γυναίκα, όταν είναι γονείς αναπήρων παιδιών. Αυστηροποιούνται όμως οι προϋποθέσεις και για τους δύο, έτσι ώστε να μην καταστρατηγείται το ισχύον καθεστώς και να εφαρμόζεται μόνο στην περίπτωση που εργάζονται και οι δύο γονείς και υπό την πρόσθετη προϋπόθεση ότι το παιδί είναι ανίκανο για κάθε εργασία.

- Σύνταξη διαζευγμένων
Βελτιώνονται οι διατάξεις για τη σύνταξη των διαζευγμένων, έτσι ώστε το ποσό της σύνταξης για το διαζευγμένο - η να είναι ανάλογο και με τα χρόνια της συμβίωσης με τον πρώην σύζυγο
και να φτάνει έως και 50%

- Αλλάζει το σύστημα καταβολής σύνταξης για τους δημοσίους υπαλλήλους, που παίρνουν και τη σύνταξη του/ της συζύγου από το ΙΚΑ. Οι αλλαγές αυτές αφορούν περίπου 50.000 άτομα. Σήμερα καταβάλλεται ολόκληρη η σύνταξη του Δημοσίου αλλά δίνεται μειωμένη η σύνταξη του ιδιωτικού τομέα. Με τις νέες ρυθμίσεις ο συνταξιούχος θα μπορεί να επιλέξει ποια σύνταξη θα μειώνεται, ανάλογα με τι τον συμφέρει.

Μας τέλειωσε η 37ετία


Μέχρι και την τελευταία στιγμή, ο κ. Κουτρουμάνης και το επιτελείο του έψαχναν τρόπο να διασώσουν το δικαίωμα της 37ετίας για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας, τουλάχιστον για όσους βγαίνουν στη σύνταξη έως και το 2012 (προϋπόθεση η συμπλήρωση 35ετίας στο τέλος του 2010) ώστε να μην υποστούν για λίγους μήνες ή και για λίγες ημέρες την απότομη αύξηση των ορίων ηλικίας που ορίζει ο νέος ασφαλιστικός νόμος και να συνταξιοδοτηθούν χωρίς μεταβατική περίοδο στα 60, με 40 έτη ασφάλισης.

Ωστόσο παρότι το σωτήριο μέτρο είχε εξαγγελθεί, συνάντησε την άρνηση της Τρόικας να υιοθετηθεί, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι αφορά περισσότερους ασφαλισμένους απ' όσους είχε αρχικά υπολογιστεί.

Μια ακόμα αδικία έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας παρότι προς το παρόν δεν αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο διόρθωσης. Οι δημόσιοι υπάλληλοι με ενήλικα παιδιά έχουν πλέον το δικαίωμα λόγω της εξίσωσης των ορίων ηλικίας αδρών και γυναικών στο δημόσιο να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα, στα 52 το 2011 και στα 55 το 2012 κάνοντας χρήση της μεταβατικής περιόδου που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά το 2013 οι υπάλληλοι και των δύο φύλων θα συνταξιοδοτούνται στα 65. Το δικαίωμα χάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι με ανήλικα που βγαίνουν στη σύνταξη το 2010 ,παρότι έχουν συμπληρώσει 25 χρόνια υπηρεσίας. Από το ευνοϊκό μέτρο εξαιρούνται περίπου 30.000 υπάλληλοι, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί που άρχισαν ήδη να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας ότι έστω και για λίγες μέρες διαφορά στην ασφάλιση, επιβαρύνονται με 5-7 χρόνια δουλειάς επιπλέον .

- Προβλέπεται να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ με χαμηλότερο ασφάλιστρο (170 ευρώ το μήνα) οι άνεργοι που θα συστήσουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες κοινωνικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων του υπουργείου Εργασίας για τη συγκράτηση της ανεργίας .

- Επίσης θα αναγνωρίζονται χρόνια ασφάλισης με εξαγορά για τους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΠ- ΜΜΕ ενώ τέλος δεν βρέθηκε λύση και παραπέμπεται στις καλένδες ο διαχωρισμός των προϋποθέσεων ασφάλισης στον ΟΑΕΕ ή στον ΟΓΑ για τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων που δηλώνουν ως έδρα της επιχείρησής τους πόλη κάτω των 2000 κατοίκων με αποτέλεσμα να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ και να πληρώνουν χαμηλότερα ασφάλιστρα.

Άλλες ρυθμίσεις

-Έναρξη καταβολής σύνταξης σε οφειλέτη (άρθρο 45)

Αυξάνεται το ποσό που μπορεί να ρυθμίσει ένας ασφαλισμένος από τις 20 έως 30 κατώτερες συντάξεις προκειμένου να πάρει σύνταξη από το ταμείο του.

Επίσης για τη σωτηρία του ταμείου πρόνοιας , στο εξής θα ασφαλίζονται στο ταμείο και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο με σύμβαση ΙΔΑΧ (άρθρο 49)

Οι εργαζόμενοι με σύμβαση ΙΔΑΧ στο Δημόσιο ασφαλίζονται από 1/7/2011 στο ΤΠΔΥ και θεμελιώνουν δικαίωμα λήψης εφάπαξ βοηθήματος με παράλληλη διευθέτηση της χορηγούμενης από τις υπηρεσίες αποζημίωσης που χορηγείται αναλογικά για τα χρόνια που έχουν συμπληρώσει στο συγκεκριμένο καθεστώς.

-Αίτηση συνταξιοδότησης στον ΟΑΕΕ, χωρίς διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας

Μέχρι σήμερα ο ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης θα πρέπει να παραδώσει και βεβαίωση της εφορίας για διακοπή εργασιών της επιχείρησης ή της δραστηριότητάς του.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις ο υποψήφιος συνταξιούχος μπορεί, εφόσον έχει θεμελιώσει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση χωρίς να διακόψει την επαγγελματική του δραστηριότητα. Η σύνταξη όμως καταβάλλεται από τις αρχές του επόμενου της διακοπής μήνα. Παράλληλα σε όσους απονέμεται προσωρινή αναπηρική σύνταξη παρέχεται η δυνατότητα διατήρησης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, εφόσον δεν προσφέρουν προσωπική εργασία.

-Ανακατάταξη ασφαλισμένων του ΤΣΑ (άρθρο 54)

Οι ασφαλισμένοι του ΤΣΑ μπορούν να μεταταγούν από την 3η στην 5η ασφαλιστική κατηγορία του ΟΑΕΕ, εφόσον για κάθε έτος καταβάλουν 250 ευρώ.

-Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών ανέργων (άρθρο 69)

Βελτιώνονται οι ρυθμίσεις του άρθρου 74 του 3863/2010 έτσι ώστε για όσους δεν έχουν συμπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, να υπαχθούν στο ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ αφού συμπληρώσουν 3 μήνες ανεργίας (αντί ενός χρόνου που απαιτείται σήμερα). Παράλληλα επαναδιατυπώνεται η ρύθμιση με την οποία καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ και τους εργοδότες για συνέχιση της ασφάλισης μετά από απόλυση και εφόσον έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας.

-Μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας

Δυνατότητα στον εργαζόμενο να αξιοποιήσει το επίδομα ανεργίας για να προσληφθεί σε επιχείρηση με μείωση του μισθολογικού κόστους.

-Αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας

Παρέχεται η δυνατότητα στα ταμεία να εκμισθώνουν ακίνητα για 12 χρόνια αντί 5 ετών που είναι σήμερα και στις περιπτώσεις παράτασης της μίσθωσης να διαπραγματεύονται το ενοίκιο με minimum το 6% της αντικειμενικής αξίας, από 10% που είναι σήμερα.

Επίσης δύνανται τα ταμεία να αξιοποιούν μέχρι το 7% των διαθεσίμων τους (από 2% που είναι σήμερα) για την αγορά εντόκων γραμματίων του δημοσίου διάρκειας μέχρι ενός έτους και εφόσον το επιτόκιο είναι μεγαλύτερο από το επιτόκιο της Τραπέζης Ελλάδος.

-Κυρώσεις ΥΠΕΔΥΦΚΑ (άρθρο 83)

Προβλέπονται αυστηρότερες κυρώσεις για τις παραβάσεις που αφορούν γιατρούς, φαρμακοποιούς και γενικότερα συνεργαζόμενους με τα ταμεία παρόχους υγείας.
 
Σε πιλοτική βάση, και υπό την επίβλεψη της Τρόικας των δανειστών, θα ξεκινήσει και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας.

Σύμφωνα, τέλος, με διάταξη στο νομοσχέδιο - σκούπα, θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου η εφαρμογή της κάρτας, που θα συνδυασθεί με τη μείωση των εισφορών κατά 10%. Σύμφωνα με την πρόβλεψη, οι περιοχές ή και οι κλάδοι στους οποίους θα μπορεί να εφαρμόζεται το μέτρο, θα ορίζονται με υπουργικές αποφάσεις και μετά από διαβούλευση με τις επαγγελματικές ομάδες που εμπλέκονται κάθε φορά. Βέβαια, η μείωση των εισφορών βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ελεγκτών της Τρόικας, καθώς οι δανειστές θεωρούν πως δεν είναι ώρα για μείωση στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr