Έτοιμοι να βοηθήσουν την Πορτογαλία είναι οι Ευρωπαίοι

"Η Πορτογαλία δεν θα μείνει μόνη από τους άλλους Ευρωπαίους", είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά το τέλος της πρώτης ημέρας της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες

Η Ευρώπη δήλωσε έτοιμη υπό προϋποθέσεις να βοηθήσει την Πορτογαλία με ποσό που κυμαίνεται στα 75 δισεκατομμύρια ευρώ, αργά χθες Πέμπτη, μια ημέρα μετά την παραίτηση του πορτογάλου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες και τη δημοσιονομική κρίση στη χώρα που προκαλεί τριγμούς στη ζώνη του ευρώ.

Ο Σόκρατες παραιτήθηκε μετά την απόρριψη από το πορτογαλικό κοινοβούλιο ενός νέου προγράμματος λιτότητας με σκοπό η χώρα να μην προσφύγει στη διεθνή βοήθεια. Τα νέα μέτρα απέβλεπαν στη μείωση του δημοσίου ελλείμματος στο 4,6% του ΑΕΠ το 2011, κατόπιν στο 3% από το 2012 και στο 2% το 2013.

Ο ευρωπαίος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι εμπιστεύεται την Πορτογαλία παρά την απόρριψη από το κοινοβούλιο του προγράμματος λιτότητας που πρότεινε ο Ζοζέ Σόκρατες, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη περνά μέσα από το "σεβασμό της δημοσιονομικής πειθαρχίας".

"Αυτό που έχει συγκροτηθεί ως μηχανισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτό που επιβεβαιώθηκε τη νύχτα που πέρασε από τους ηγέτες της ευρωζώνης, είναι ότι υπάρχουν μηχανισμοί αλληλεγγύης και πολλά χρήματα που μπορούν να αποδεσμευτούν", είπε ο Μπαρνιέ στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

"Ταυτόχρονα, υπάρχει το καθήκον για το σεβασμό στην αλληλεγγύη. Όταν είμαστε στην ίδια ζώνη, όταν έχουμε κοινό νόμισμα, η πρώτη αλληλεγγύη είναι ο σεβασμός της δημοσιονομικής πειθαρχίας που από κοινού έχει επιλεγεί".

"Η Πορτογαλία δεν θα μείνει μόνη από τους άλλους Ευρωπαίους", είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά το τέλος της πρώτης ημέρας της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Καμιά απόφαση για την αποδέσμευση πακέτου βοήθειας στην Πορτογαλία δεν αναμένεται κατά τη σύνοδο κορυφής που ολοκληρώνεται σήμερα. "Συζητήσαμε την πιθανότητα αυτή", είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ωστόσο η κατάσταση στην Πορτογαλία εξετάστηκε εκτενώς, ενώ η κρίση στη χώρα απειλεί τη σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Η Πορτογαλία θα εισέλθει σε μια ιδιαίτερα ασταθή πολιτική φάση, με πρόωρες εκλογές που πρέπει να οργανώσει, αλλά η πίεση των αγορών αυξάνεται. Στη Νέα Υόρκη ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s μείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα κατά δύο βαθμίδες, από Α- σε ΒΒΒ, την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, θέτοντάς την παράλληλα σε αρνητική προοπτική.

Ο οίκος αξιολόγησης επικαλείται την "αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα" στην Πορτογαλία που μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να εντείνει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα στο θέμα της αναχρηματοδότησή της", εξηγεί ο S&P.

"Αναμένουμε ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις που προτάθηκαν υπό τη μία μορφή ή την άλλη, δεδομένου του μειωμένου ενδιαφέροντος των επενδυτών για το δημόσιο πορτογαλικό έλλειμμα", είπε ο Εϊλεν Τσανγκ, αναλυτής του S&P.

O οίκος αξιολόγησης εξήγησε ότι έλαβε την απόφαση αυτή και λόγω των συνομιλιών μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών, που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, ο οποίος συγκροτείται για τη βοήθεια των χωρών της ευρωζώνης που έχουν οικονομικά προβλήματα.

Ανάλογα με το αποτέλεσμα των συνομιλιών, ο οίκος μπορεί να μειώσει εκ νέου κατά μια βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, αναφέρει ο αναλυτής της.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες επέμειναν στην ανάγκη η Πορτογαλία να συνεχίσει την προσπάθεια μείωσης του προβλεπόμενου ελλείμματος ακόμη κι αν τα συγκεκριμένα μέτρα για να επιτευχθεί αυτό τροποποιήθηκαν από την αντιπολίτευση.

"Είπα ότι είναι καθοριστικής σημασίας η Πορτογαλία να επικυρώσει τα σχέδια που καταρτίστηκαν και εγκρίθηκαν από τις ευρωπαϊκές αρχές", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν -Κλοντ Τρισέ.

"Εκφράσαμε την εμπιστοσύνη μας στην ικανότητα της Πορτογαλίας να αντιμετωπίσει την παρούσα κατάσταση και να βρει χρηματοδοτήσεις τις οποίες χρειάζεται", δήλωσε πρόεδρος της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο.

Η κρίση στην Πορτογαλία έφερε σε δεύτερη θέση σειρά αποφάσεων που υιοθετήθηκαν παράλληλα από τους ευρωπαίους ηγέτες για την ενίσχυση του μηχανισμού καταπολέμησης της κρίσης χρέους στις ευρωπαϊκές χώρες.

Τα μέτρα που καταρτίζονται εδώ και μήνες, περιλαμβάνουν την ενίσχυση του Ταμείου οικονομικής υποστήριξης της ευρωζώνης, τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού χρηματοπιστωτικής στήριξης το οποίο θα αντικαταστήσει το ταμείο αυτό από τα μέσα του 2013 και αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία.

Οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν "το Σύμφωνο για το Ευρώ" στο πλαίσιο του οποίου δεσμεύονται να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις στις εθνικές τους οικονομίες, να περιορίσουν το δημόσιο χρέος τους και να εφαρμόσουν μισθολογικές μειώσεις.

Το Σύμφωνο για το Ευρώ έχει προκαλέσει την αντίδραση των ευρωπαϊκών συνδικάτων. Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές, σχεδόν 20.000 σύμφωνα με την αστυνομία, πραγματοποίησαν κινητοποίηση διαμαρτυρίας χθες Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr