Τουρισμός: Η εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» φέρνει τις πρώτες ακυρώσεις

Τουρισμός: Η εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» φέρνει τις πρώτες ακυρώσεις

Aνησυχία στους επαγγελματίες του κλάδου - Tour operators και αεροπορικές παρακολουθούν στενά εμβολιασμούς και επιδημιολογική εικόνα των δημοφιλών προορισμών - Σενάριο για μόλις 35% τουριστικών εσόδων του 2019 φέτος από το ΙΟΒΕ - Goldman Sachs: H μετάλλαξη Δέλτα περιπλέκει την κατάσταση στον τουρισμό και τα ταξίδια

Τουρισμός: Η εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» φέρνει τις πρώτες ακυρώσεις
Ανησυχία και προβληματισμό στους κόλπους των ξενοδόχων προκαλεί η δυναμική που εμφανίζει στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας η μετάλλαξη «Δέλτα», ιδίως καθώς οι προσδοκίες του κλάδου είχαν μεταφερθεί για το β’ εξάμηνο της χρονιάς.

Ο Ιούνιος είχε ξεκινήσει ούτως ή άλλως υποτονικά, ενώ και οι πρώτες μέρες του Ιουλίου φέρνουν, κατά πληροφορίες, ακυρώσεις ακόμα και σε πρωτοκλασάτους προορισμούς, όπως για παράδειγμα η Μύκονος. Την ίδια ώρα στο Ιόνιο, η απουσία των Βρετανών τουριστών και μέσα στον Ιούλιο είναι κάτι παραπάνω από εμφανής σε νησιά όπως η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά με δεδομένο πως η TUI ακύρωσε τα πακέτα που προωθούσε στη βρετανική αγορά από 10 ελληνικούς προορισμούς ως και τις 21 του μήνα.

Και στην Κρήτη όμως, που εδώ και περίπου δέκα μέρες καταγράφεται ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων, επαγγελματίες της φιλοξενίας αναφέρουν πως εδώ και περίπου μία εβδομάδα καταγράφονται ακυρώσεις.

Χαμηλές πληρότητες

Οι πληρότητες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ξενοδόχων, κυμαίνονται σήμερα σε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά, από 35% ως 45% ανά περιοχή. Ένα γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό δεδομένου ότι οι αρχικές προσδοκίες για το μήνα Ιούλιο ήταν σαφώς υψηλότερες.

Είναι ενδεικτικό πως στη μελέτη για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που δημοσιοποίησε χθες το ΙΟΒΕ, υπάρχουν δύο σενάρια για τον ελληνικό τουρισμό. Με βάση το αισιόδοξο, που στηρίζεται στην υπόθεση ότι στο β’ εξάμηνο δεν θα έχουμε ισχυρή έξαρση της πανδημίας και ότι θα επιτευχθεί μία επέκταση της τουριστικής περιόδου ως και το Νοέμβριο, τα έσοδα από τουριστικές υπηρεσίες θα αυξηθούν σε σχέση με πέρυσι, φθάνοντας στην περιοχή του 40-45% του επιπέδου τους το 2019, από 24% το 2020, άνοδος που αντιστοιχεί σε αύξηση από 3 δισ. έως 3,8 δισ. ευρώ.

Η εκτίμηση του ΙΟΒΕ σε πιθανή έξαρση της «Δέλτα»

Στο απαισιόδοξο σενάριο, όπου εκφράζεται ανησυχία για μία νέα έξαρση της πανδημίας λόγω των μεταλλάξεων που θα επιβάλουν αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία κλάδων και δραστηριοτήτων και μείωση της δυναμικής ανάκαμψης του τουρισμού διεθνώς, τότε η πρόβλεψη είναι για τουριστικά έσοδα αυξημένα -και πάλι- έναντι του 2020 αλλά όχι πάνω απ’ το 35% αυτών που είχαν επιτευχθεί το 2019. Κοινώς μία διεύρυνση κατά 2,1 δισ. ευρώ.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) έχει επανειλημμένα τονίσει πως απόλυτη προτεραιότητα για τον ελληνικό τουρισμό φέτος, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη πορεία στο β’ εξάμηνο, είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η καλή επιδημιολογική εικόνα των δημοφιλών τουριστικών προορισμών της χώρας.

Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί πως τόσο οι μεγάλοι tour operators όσο και οι αεροπορικές εταιρείες δεν έχουν πάψει όλο το τελευταίο διάστημα να παρακολουθούν πολύ στενά την επιδημιολογική εικόνα των προορισμών και πολύ περισσότερο τα ποσοστά των εμβολιασμών στις περιοχές που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη τουριστική ζήτηση όπως π.χ. η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως κ.ο.κ.

Πηγή: newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ιστιοφόρο βυθίστηκε στη Νάξο - Σώοι οι οκτώ Γερμανοί επιβαίνοντες

Συναγερμός και στη Γλυφάδα: Κατακόρυφη αύξηση στα κρούσματα έδειξαν τα rapid test

Φορο-μπόνους 30% για ηλεκτρονικές αποδείξεις σε κλάδους υψηλής φοροδιαφυγής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης