Τέλος οι πολλαπλές συντάξεις στην Κύπρο

Προς κατάργηση οδηγούνται οι πολλαπλές συντάξεις των κρατικών αξιωματούχων σύμφωνα με νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο...

Προς κατάργηση οδηγούνται οι πολλαπλές συντάξεις των κρατικών αξιωματούχων σύμφωνα με νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Δημήτρη Χριστόφια. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, τόνισε πως η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για την κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων, σημειώνοντας πως με αυτό το νομοσχέδιο ρυθμίζονται οι διάφορες πρόνοιες των νόμων και των κανονισμών που αφορούν στις συντάξεις.

Επίσης ανέφερε, πως το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή άμεσα, ενώ ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση ευελπιστεί αυτό να εγκριθεί πριν το κλείσιμο της Βουλής ενόψει των βουλευτικών εκλογών, ανέφερε πως «ευελπιστούμε να περάσει το συντομότερο δυνατό. Δεν μπορώ να ξέρω ποιες είναι οι διαθέσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων».

 Όπως είπε η νομοθεσία προβλέπει ότι:

1.Η σύνταξη αξιωματούχου ο οποίος ανέλαβε ή αναλαμβάνει ένα ή περισσότερα λειτουργήματα, ή αξιώματα ή θέσεις, περιορίζεται στο μισό των ψηλότερων απολαβών για οποιοδήποτε από τα εν λόγω λειτουργήματα, αξιώματα ή θέσεις. Ο εκπρόσωπος εξήγησε πως στις περιπτώσεις αυτές, με βάση τη μέχρι τώρα ισχύουσα νομοθεσία, λαμβάνονταν συντάξεις για όλα τα αξιώματα στα οποία υπηρέτησε κάποιος, ενώ τώρα θα λαμβάνεται υπόψη ο πιο ψηλός μισθός που έπαιρνε και θα του δίνεται σύνταξη που δεν θα υπερβαίνει το 50% των ψηλότερων απολαβών που είχε. Δηλαδή αν κάποιος έπαιρνε ως αντιμισθία 100 χιλιάδες ευρώ το χρόνο η σύνταξη που θα παίρνει δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις 50 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.

2.Αναστέλλεται η καταβολή σύνταξης σε περίπτωση που συνταξιούχος ανέλαβε ή αναλαμβάνει οποιοδήποτε λειτούργημα, αξίωμα ή θέση. Ο εκπρόσωπος ανέφερε πως αυτό ισχύει στο θέμα του βουλευτή που γίνεται υπουργός και παύει να παίρνει πλέον σύνταξη βουλευτή. Με τη νέα νομοθεσία θα αναστέλλεται η σύνταξη που έπαιρνε και από άλλα λειτουργήματα που ασκούσε πριν να γίνει υπουργός και θα παίρνει μόνον την αντιμισθία του υπουργού.

3.Καταργείται το δικαίωμα επιλογής, μεταξύ σύνταξης μόνο ή ελαττωμένης σύνταξης και ΕΦΑΠΑΞ ποσού. Όπως είπε ο κ. Στεφάνου, υπήρχε η δυνατότητα να γίνεται μια προσαρμογή που ήταν επιλογή του καθενός, εάν με τη συνταξιοδότησή του έπειτα από έναν δημόσιο λειτούργημα αποφάσιζε εάν ήθελε να πάρει κανονικά το ΕΦΑΠΑΞ με τη σύνταξη ή να πάρει λιγότερο ΕΦΑΠΑΞ με μεγαλύτερη σύνταξη. Πλέον αυτό το δικαίωμα καταργείται με βάση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

4.Η σύνταξη καταβάλλεται με τη συμπλήρωση της ηλικίας των 63 ετών αντί των 60. Σε αυτή την πρόνοια υπάρχει εξαίρεση για κάποιους που επηρεάζονται από συγκεκριμένες πρόνοιες, σε συγκεκριμένες νομοθεσίες.

Κατά τον υπολογισμό των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων, δεν λαμβάνεται υπόψη οποιαδήποτε πλασματική υπηρεσία. Όπως εξήγησε ο κ. Στεφάνου υπήρχε μια ρύθμιση που γινόταν σε περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων που έπαιρναν πρόωρη σύνταξη για να αναλάβουν ένα δημόσιο αξίωμα, γινόταν ένας υπολογισμός και τους πιστωνόταν μια υπηρεσία για να συμπληρωθούν κάποια απαραίτητα χρόνια για να παίρνουν ένα συγκεκριμένο ποσό σύνταξης. Αυτό με τη νέα νομοθεσία καταργείται. Αυτή η πρόνοια θα ισχύσει μόνο για τους μελλοντικούς αξιωματούχους-υπαλλήλους.

Γενικά, ωστόσο, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος, οι προωθούμενες ρυθμίσεις θα επηρεάσουν τόσο τους ήδη συνταξιούχους υπαλλήλους - αξιωματούχους όσο και τους νυν υπηρετούντες και τους μελλοντικούς υπαλλήλους - αξιωματούχους. Είπε επίσης πως το νομοσχέδιο κατονομάζει τι εννοεί με τους όρους αξιωματούχοι, θέση, αξίωμα, σύνταξη, συντάξιμες απολαβές, συντάξιμη υπηρεσία κ.α και περιλαμβάνει διάφορες πρόνοιες που αφορούν την εκτελεστική εξουσία, τη νομοθετική εξουσία, υπουργούς κ.α.

Όπως ανέφερε, με βάση το νομοσχέδιο αξιωματούχος σημαίνει πρόσωπο το οποίο αναλαμβάνει ή ανέλαβε οποιοδήποτε λειτούργημα ή αξίωμα ή θέση. Επίσης, λειτούργημα ή αξίωμα ή θέση σημαίνει οποιοδήποτε λειτούργημα, ή αξίωμα ή θέση για τα οποία ο μισθός ή η αντιμισθία ή η αποζημίωση ή η χορηγία καταβάλλεται από τη Δημοκρατία, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ή οργανισμό δημοσίου δικαίου και περιλαμβάνει θέση Επιτρόπου ή Εφόρου ή Προέδρου και μελών Αρχής ή άλλου Σώματος ή άλλου αξιωματούχου του οποίου το λειτούργημα ή αξίωμα ή θέση προβλέπεται ή καθιδρύεται δυνάμει οποιουδήποτε νόμου της Δημοκρατίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr