G8 : Στα λόγια, συμφώνησαν για όλα…

Συμφώνησαν στην αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης τόσο σε αμιγώς οικονομικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό, αφού επί της κεφαλής τους (και της επερχόμενης κάλπης για μερικούς) «επικρέμαται» η απειλή των αγανακτισμένων και εξαντλημένων από την οικονομική αφαίμαξη πολιτών-ψηφοφόρων τους.

Συμφώνησαν επίσης στο ότι ο πληθωρισμός είναι ο πρώτος τη τάξει εχθρός του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, το πετρέλαιο ο υπ’ αριθμόν ένα «τρομοκράτης» των αγορ

Συμφώνησαν στην αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης τόσο σε αμιγώς οικονομικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό, αφού επί της κεφαλής τους (και της επερχόμενης κάλπης για μερικούς) «επικρέμαται» η απειλή των αγανακτισμένων και εξαντλημένων από την οικονομική αφαίμαξη πολιτών-ψηφοφόρων τους.

Συμφώνησαν επίσης στο ότι ο πληθωρισμός είναι ο πρώτος τη τάξει εχθρός του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, το πετρέλαιο ο υπ’ αριθμόν ένα «τρομοκράτης» των αγορών και η επισιτιστική κρίση δημιούργημα του συστήματος που οι ίδιοι στήριξαν επί δεκαετίες.

Και τώρα, οι 8 ισχυρότεροι πολιτικοί ταγοί του πλανήτη, οι ηγέτες της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και του Καναδά, βάλθηκαν να μας πείσουν πως θα πράξουν κάθε τι δυνατό ώστε να ξεπεραστεί το γρηγορότερο η κρίση. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις:

Πρώτον, καλούν τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της κρίσης με την αύξηση της παραγωγής τους αλλά και την υιοθέτηση μέτρων (επενδύσεων κυρίως) προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης -σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα- της παραγωγής μαύρου χρυσού σε τέτοιες ποσότητες ώστε να μην «ξεμείνει» η παγκόσμια αγορά από καύσιμα. Οχι, δεν βρήκαν, ούτε πρότειναν λύση στο προφανές αδιέξοδο της αγοράς τα επόμενα χρόνια, όταν και θα γίνει κατανοητό ακόμα και από τους πολιτικούς το γεγονός πως τα ορυκτά καύσιμα είναι πεπερασμένα!

Δεύτερον, συμφώνησαν πως σε εύλογο χρόνο θα πρέπει να εξεταστούν λύσεις για την αποτελεσματικότερη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Προς τούτο προγραμματίζουν ένα φόρουμ για την παγκόσμια ενέργεια, στο οποίο θα συμμετέχουν παραγωγοί και καταναλωτές προκειμένου να συζητήσουν για την παραγωγή πετρελαίου, τις τιμές και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Τρίτον, συμφωνούν στο ότι η χρήση βιοκαυσίμων προς ώρας καθίσταται προβληματική, τουλάχιστον για όσο διαρκεί η επισιτιστική κρίση που καθιστά πιο επιτακτική την καλλιέργεια εκτάσεων για τη διατροφή του πληθυσμού παρά για... τροφοδοσία των ενεργειακών ομίλων!

Τέταρτον, προέβλεψαν (!) πως η κατάσταση στις αγορές έχει βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες, όμως παραμένουν οι σοβαρές εντάσεις και οι προβληματισμοί για το άμεσο μέλλον. Προς τούτο δεσμεύτηκαν να αναλάβουν δράση για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας και να κάμψουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Παράλληλα όμως έστειλαν το… μπαλάκι των ευθυνών στις εκάστοτε Κεντρικές Τράπεζες των χωρών τους, αναγνωρίζοντας πως «μέχρι στιγμής έχουν χειριστεί την κρίση με τον δέοντα τρόπο».

Τέλος, οι 8 ηγέτες συμφώνησαν και ως προς τη μείωση -μέχρι το 2050- «τουλάχιστον κατά 50%» των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Με τη διαφορά πως δεν δεσμεύτηκαν σε ένα κοινό πλαίσιο δράσης, αλλά αναμένεται να περάσουν στο τελικό κείμενο της Συνόδου Κορυφής τη φράση «είναι αναγκαίο να υιοθετηθούν μεσοπρόθεσμοι στόχοι και σχέδια σε εθνικό επίπεδο». Οπερ σημαίνει πως κάθε χώρα είναι ελεύθερη να «προσεγγίσει με διαφορετικό τρόπο το πρόβλημα». Ζήσε Μάη μου, δηλαδή …

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΙ Ο ΦΠΑ

Κι ενώ στη μακρινή νήσο Χοκάιντο της Ιαπωνίας οι ηγέτες του κόσμου πάλευαν να βρουν τις… κατάλληλες λέξεις για να πείσουν για τις προθέσεις τους, στην Κομισιόν έδιναν το πράσινο φως για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 19% στο 9% σε μια σειρά από υπηρεσίες και προϊόντα. Για την ακρίβεια, έδιναν το ελεύθερο σε χώρες όπως η Ελλάδα, με δεδομένα προβλήματα στους ρυθμούς ανάπτυξης και στην τόνωση της εσωτερικής τους οικονομίας, να παρατείνουν και πέραν του 2010 τις όποιες ελαφρύνσεις προκύπτουν από τη μείωση του ΦΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ σε μια σειρά υπηρεσιών και αγαθών που «δεν πλήττουν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς», όπως χαρακτηριστικά τονίζεται.

Με βάση τους κοινοτικούς κανόνες που ισχύουν σήμερα, ο ελάχιστος κανονικός συντελεστής ΦΠΑ που οφείλουν να ορίσουν τα κράτη-μέλη είναι 15%, ενώ έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν μόνο δύο μειωμένους συντελεστές, μεταξύ 5% και 15%, σε έναν συγκεκριμένο κατάλογο αγαθών και υπηρεσιών. Στην Ελλάδα ο μειωμένος συντελεστής είναι 9% και ο κανονικός 19%.

Επομένως, με βάση τώρα αυτή τη νέα οδηγία της Κομισιόν, ο χαμηλός συντελεστής του 9% θα ισχύσει στις κατασκευές σπιτιών, στα εστιατόρια, στις αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών, όχι όμως και στην αγορά νέων αυτοκινήτων!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr