Εγκαίνια για τα «One stop shop»

«Κύρια κατεύθυνσή μου η πάταξη της γραφειοκρατίας και του κόστους ίδρυσης νέων επιχειρήσεων» δηλώνει στο protothema.gr ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Σημαντικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά την πάταξη της γραφειοκρατίας αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναμένεται να παρουσιάσει τους κεντρικούς άξονες της «αντιγραφειοκρατικής» του πολιτικής.

Κάπως έτσι, θα εγκαινιαστούν τα περίφημα «One stop Shop», με την ταυτόχρονη λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου. Ένα project, το οποίο για πολλά χρόνια ακούγαμε από όλες λίγο-πολύ τις κυβερνήσεις, όμως για πρώτη φορά παίρνει σάρκα και οστά, και μάλιστα σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία.

Όπως τόνισε στο protothema.gr ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κύρια κατεύθυνση της πολιτικής του είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας ώστε να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος ίδρυσης εταιρικών σχημάτων, αλλά και του κόστους το οποίο δυσκολεύει την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας. Ποιες όμως είναι οι λεπτομέρειες που θα κάνουν τη ζωή των επιχειρηματιών ευκολότερη; Οι εταιρείες, εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι που ανάγονται στο πρόσωπο των ιδρυτών (π.χ. κάποιος απ’ αυτούς δεν είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος) συστήνονται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι υπηρεσίες μιας στάσης στηρίζονται αφενός σε ένα πληροφοριακό σύστημα που επικοινωνεί ηλεκτρονικά με άλλα δημόσια μητρώα και επιτρέπει την ταχεία διαβίβαση πληροφοριών, αφετέρου στην εξειδίκευση των ανθρώπων που τις υποστηρίζουν. Το Γ.Ε.ΜΗ. (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) αποτελεί το ελληνικό ηλεκτρονικό «Εθνικό Δελτίο Εμπορικής Δημοσιότητας», στο οποίο  καταχωρούνται η επωνυμία των επιχειρήσεων που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και οι νομικά σημαντικές πράξεις (π.χ. ίδρυση, τροποποίηση του καταστατικού κλπ), για τις οποίες υπάρχει υποχρέωση εμπορικής δραστηριότητας, σύμφωνα με το νόμο. Το Γ.Ε.ΜΗ. ενοποιεί όλα τα υφιστάμενα μητρώα εμπορικής δραστηριότητας, τα οποία έως και σήμερα τηρούνται διάσπαρτα από διαφορετικές Αρχές και Υπηρεσίες ανάλογα με τη νομική μορφή της επιχείρησης.

Επιτρέπει την άμεση και εξ αποστάσεως πληροφόρηση για όλα τα σημαντικά στοιχεία που αφορούν μια επιχείρηση, προσφέροντας ασφάλεια και ταχύτητα στις συναλλαγές (π.χ. μέσα από τη βάση του Γ.Ε.ΜΗ., στην οποία η πρόσβαση είναι ελεύθερη και δωρεάν από το Διαδίκτυο, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι η επιχείρηση πράγματι υφίσταται ή ότι το πρόσωπο που ισχυρίζεται ότι είναι ο νόμιμος εκπρόσωπός της, πράγματι είναι και μπορεί με την υπογραφή του να δεσμεύσει την εταιρεία). Απαλλάσσει τις επιχειρήσεις από γραφειοκρατικές διαδικασίες και κόστη, αφού ο επιχειρηματίας, από το γραφείο του, μπορεί με το πάτημα ενός πλήκτρου στον υπολογιστή του να λαμβάνει πιστοποιητικά και αντίγραφα.

Ποιο είναι το όφελος για τη διοίκηση, τις επιχειρήσεις και την ανταγωνιστικότητα

Η εφαρμογή των παραπάνω αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές κι όπως υποστηρίζει και ο κ. Χρυσοχοΐδης, πολλαπλά οφέλη, τόσο στο δημόσιο τομέα όσο και στις επιχειρήσεις και στην οικονομία γενικότερα. Πιο συγκεκριμένα:

•    Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων. Έτσι πχ. για τη σύσταση μιας απλής ομόρρυθμης εταιρείας μέχρι σήμερα πρέπει κανείς να πάει στο επιμελητήριο, στη Δ.Ο.Υ., ξανά στο επιμελητήριο, στο ταμείο Νομικών, στο πρωτοδικείο, στον ΟΑΕΕ, ξανά στη ΔΟΥ και τέλος για Τρίτη φορά στο Επιμελητήριο. Με την Υπηρεσία Μιας Στάσης ο πολίτης απευθύνεται για οποιονδήποτε τύπο εταιρειών μόνο σε ένα σημείο.
•    Επιπλέον, μειώνεται σημαντικά το κόστος σύστασης, καθώς καταργείται το τέλος προελέγχου επωνυμίας και τα τέλη δημοσίευσης στο ΦΕΚ για τις ΑΕ και ΕΠΕ. Έτσι π.χ. το  τέλος προελέγχου επωνυμίας στο ΕΒΕΑ ανέρχεται στα 75 ευρώ, ενώ τα τέλη δημοσίευσης στο ΦΕΚ φτάνουν για τις ΑΕ τα 470 ευρώ και για τις ΕΠΕ τα 250 ευρώ (για κάποιες περιοχές της χώρας, όπου τα επιμελητήρια δεν επιβάλλουν τέλος προελέγχου επωνυμίας το κόστος σύστασης ΟΕ και ΕΕ με την ΥΜΣ αυξάνεται )

Σε κάθε περίπτωση, από εννέα βήματα και 10-19 ημέρες που απαιτούνται μέχρι σήμερα για τη σύσταση επιχειρήσεων, πλέον σε μία μέρα, σε ένα σημείο, οι ιδρυτές μιας επιχείρησης μπορούν να κάνουν σύσταση της εταιρείας τους και έναρξη οικονομικής δραστηριότητας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr