Αναδρομικά και αυξήσεις - Συνταξιούχοι: Ποιες κατηγορίες θα περιμένουν ακόμα στην ουρά

Αναδρομικά και αυξήσεις - Συνταξιούχοι: Ποιες κατηγορίες θα περιμένουν ακόμα στην ουρά

Για ποιες κατηγορίες καθυστερούν οι πληρωμές

anadromika-syntaxioyxon
Οι νέοι συνταξιούχοι του Ιδιωτικού τομέα που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2019 και οι 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το Μάιο του 2016 είναι οι δύο μεγάλες κατηγορίες δικαιούχων που δεν έχουν λάβει τις αυξήσεις και τα αναδρομικά του νόμου Βρούτση. Επίσης στην oυρά θα περιμένουν πιθανόν και έως το τέλος του χρόνου οι δύσκολες περιπτώσεις επαναυπολογισμού που απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες.

Αναλυτικά: Σε αντίθεση με τους νέους συνταξιούχους του δημοσίου οι οποίοι εδώ και αρκετούς μήνες λαμβάνουν αυξημένες συντάξεις αν έχουν διανύσει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα που αποχώρησαν μετά από τον Οκτώβριο του 2019 εισπράττουν ακόμα συντάξεις που υπολογίστηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου.

Η καθυστέρηση 23 μηνών στην καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών οφείλεται στην απουσία λογισμικού για να υπολογιστούν οι νέες συντάξεις με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης για τη συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων.

Παράλληλα, οι 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016θα πρέπει να περιμένουν τις αυξήσεις και τα αναδρομικά έως το φθινόπωρο χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο οι πληρωμές να καθυστερήσουν έως το τέλος του χρόνου. Οι αυξήσεις που δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ καθώς οι περισσότεροι παλαιοί συνταξιούχοι διατηρούν προσωπική διαφορά θα δοθούν σε 5 ετήσιες δόσεις, όπως προβλέπει ο νόμος.

Ο ΕΦΚΑ έχει ανακοινώσει ότι θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση καθώς ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο επαναυπολογισμός των κύριων συντάξεων. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται περισσότερα από τρία κύματα πληρωμών καθώς με άλλη πληρωμή θα δοθούν οι αυξήσεις, με άλλη τα αναδρομικά και με άλλη θα πιστωθούν τα χρήματα από τον «καθυστερημένο» επαναυπολογισμό των δύσκολων περιπτώσεων.

Κλείσιμο
Ειδικότερα οι δύσκολες περιπτώσεις επαναυπολογισμού, όπως είναι οι συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση, οι διεθνείς, συντάξεις απασχολούμενων συνταξιούχων και άλλες, θα μείνουν πίσω για να μην μπλοκάρονται όλες οι καταβολές και θα πληρωθούν με καθυστέρηση πιθανότατα μετά το Φθινόπωρο.

Το ίδιο συνέβη άλλωστε και στην περίπτωση 29.032 νέων συνταξιούχων που δεν πληρώθηκαν τα αναδρομικά τον προηγούμενο μήνα επειδή καθυστερεί ο επανυπολογισμός.

Πρόκειται για ειδικές περιπτώσεις όπως απασχολούμενοι συνταξιούχοι, συντάξεις λόγω θανάτου όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019 καθώς και περιπτώσεις δικαιούχων που απεβίωσαν επίσης μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους. Οι έλεγχοι για αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο περίπλοκοι και για αυτό χρειάζεται σχετικά περισσότερος χρόνος. Τελευταίοι στην ουρά θα μείνουν οι κληρονόμοι για τους οποίους εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί ειδική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων όπως είχε συμβεί και με τα αναδρομικά του 11μήνου.

Υπενθυμίζουμε ότι εκτός από τις 29.032 ειδικές περιπτώσεις οι υπόλοιποι περίπου 65.000 νέοι συνταξιούχοι έχουν λάβει τις αυξήσεις και τα αναδρομικά. Ο μέσος όρος των αναδρομικών ήταν για το δημόσιο τομέα 989 ευρώ και για τον ιδιωτικό 863,70 ευρώ.

Από τις επόμενες τακτικές πληρωμές (συντάξεις Σεπτεμβρίου που πληρώνονται τέλη Αυγούστου) οι συνταξιούχοι πρόκειται να δουν μόνιμες αυξήσεις 5,1% κατά μέσο όρο στις συντάξεις τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Η ΕΕ καλεί τις μεγάλες οικονομίες να υιοθετήσουν αυστηρότερους νόμους για το κλίμα

Κορωνοϊός: Με δύο τεστ την εβδομάδα και δικά τους έξοδα, οι ανεμβολίαστοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Μητσοτάκης για Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά: Προτιμώ έναν υπουργό που είναι στο πεδίο παρά κάποιον που είναι εξαφανισμένος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης