Κόβουν 1 στις 2 αιτήσεις για δάνεια και κάρτες!
Μια διαφορετική εικόνα σχετικά με την κατάσταση που βιώνουν οι δανειολήπτες δίνει μελέτη των τραπεζών, στην οποία πάντως ομολογείται ότι έχει πέσει μαχαίρι στις εγκρίσεις δανείων και πιστωτικών καρτών.
Η μελέτη της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής από τον πρόεδρο της Ενωσης κ. Τάκη Αράπογλου και φέρει τον τίτλο «Η συμβολή του τραπεζι
Μια διαφορετική εικόνα σχετικά με την κατάσταση που βιώνουν οι δανειολήπτες δίνει μελέτη των τραπεζών, στην οποία πάντως ομολογείται ότι έχει πέσει μαχαίρι στις εγκρίσεις δανείων και πιστωτικών καρτών.
Η μελέτη της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής από τον πρόεδρο της Ενωσης κ. Τάκη Αράπογλου και φέρει τον τίτλο «Η συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ελληνική οικονομία».
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, η χώρα μας έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά (86%) λόγου συνολικών πιστώσεων προς το ΑΕΠ, έναντι 230% στην Ιρλανδία, 200% στη Δανία, 164% στην Ισπανία, 162% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 148% στην Πορτογαλία. Ο μέσος όρος των 25 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι 132%.
Αυτό σημαίνει ότι, πάντα σύμφωνα με τις τράπεζες, έχουμε περιθώριο να δανειστούμε κι άλλο, πόσο μάλλον που δεν αντιμετωπίζουμε και ιδιαίτερα προβλήματα με την αποπληρωμή των δόσεων. Σύμφωνα με τη μελέτη, στην καταναλωτική πίστη μειώθηκε τα δύο τελευταία χρόνια σχεδόν κατά μια ποσοστιαία μονάδα ετησίως το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση και το 2007 διαμορφώθηκε στο 6,0%.
Το αντίστοιχο ποσοστό στα στεγαστικά διατηρείται σταθερό στο 3,6%, ενώ η μελέτη επικαλείται έρευνα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή κατά την οποία το 76% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν δυσκολεύονται για την αποπληρωμή του δανείου τους, ενώ το ποσοστό αυτών που επίσης δεν δυσκολεύονται να αποπληρώσουν την πιστωτική τους κάρτα είναι ακόμα μεγαλύτερο, και ανέρχεται στο 87%.
Και οι τράπεζες ομολογούν επισήμως αυτό που έχει αναδείξει με παλαιότερα ρεπορτάζ του το protothema.gr. Οτι δηλαδή 4,6 στις 10 αιτήσεις χορήγησης πιστωτικής κάρτας και 4,4 στις 10 αιτήσεις χορήγησης καταναλωτικών δανείων χωρίς εγγύηση απορρίπτονταν, με βάση στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, από τις τράπεζες.
Ακόμη οι τραπεζίτες αντικρούουν την άποψη ότι οι δανειολήπτες στη χώρα μας δανείζονται με τα ακριβότερα επιτόκια στην Ευρώπη. «Ειδικά για τα στεγαστικά στην Ελλάδα ισχύουν τα χαμηλότερα επιτόκια από όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ ως προς τα καταναλωτικά δάνεια όντως εμφανιζόμαστε ως πιο ακριβοί κατά 1,3% περίπου.
Επιπλέον, η ύπαρξη κατηγοριών χορηγήσεων με υψηλότερα επιτόκια στην Ελλάδα αιτιολογείται με μία σειρά δεδομένα όπως ο υψηλότερος πληθωρισμός, η χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και άλλες συνθήκες που χαρακτηρίζουν την εγχώρια αγορά.
Αλλά ως ιδιαίτερα θετική για τους καταναλωτές εμφανίζεται η κατάσταση σε σχέση και με τα επιτόκια καταθέσεων, αφού στη μελέτη υποστηρίζεται ότι τα ελληνικά νοικοκυριά απολαμβάνουν τα τελευταία χρόνια υψηλότερα επιτόκια από τον μέσο όρο των υπολοίπων κρατών μελών της ευρωζώνης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr