Συγγνώμη από Citigroup σε Αγγελόπουλους!

Σε μια περίοδο  που η μικρή και φτωχή –  για να μην πούμε “χρεοκοπημένη” - Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο όλων και η ίδια και οι πολίτες της μοιάζουν να χάνουν καθημερινά τις μάχες που δίνουν, είναι δυνατό μια ελληνική εταιρεία, όσο σημαντική κι αν είναι, να “ταπεινώσει” δικαστικά έναν χρηματοοικονομικό κολοσσό;

Σε μια περίοδο  που η μικρή και φτωχή –  για να μην πούμε “χρεοκοπημένη” - Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο όλων και η ίδια και οι πολίτες της μοιάζουν να χάνουν καθημερινά τις μάχες που δίνουν, είναι δυνατό μια ελληνική εταιρεία, όσο σημαντική κι αν είναι, να “ταπεινώσει” δικαστικά έναν χρηματοοικονομικό κολοσσό;

Κι όμως, αποδείχθηκε  ότι στην εποχή της Τρόικας, αν έχεις δίκιο, μπορείς να το βρεις  έστω κι αν απέναντί σου βρίσκεται, ως αντίπαλο δέος, μια ολόκληρη Citigroup!

Γιατί πράγμα μιλάμε; Για κάτι που οι ίδιοι οι Financial Times σχολίασαν με το “αρκετοί Βρετανοί δικηγόροι δεν θυμούνται ανάλογη περίπτωση στα χρονικά σε δικαστήριο!”

Ο λόγος για την μήνυση που είχε υποβάλει από το 2007 η Χαλυβουργική, εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, στη Citigroup για το περιεχόμενο ανάλυσής της που αφορούσε την ανταγωνίστρια στην ελληνική αγορά Σιδενόρ, η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο.

Ποιο είναι το πρωτοφανές; Πέραν αυτής καθαυτής της μήνυσης, το γεγονός ότι η Citigroup αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από την ελληνική βιομηχανία καθώς και να την αποζημιώσει, επειδή στην ανάλυση για τον ανταγωνιστή της υποτιμούσε σαφώς τα μεγέθη αγοράς και τις προοπτικές της Χαλυβουργικής!

Η δήλωση των Farrers


Πιο συγκεκριμένα την  Πέμπτη, με δήλωσή της σε δικαστήριο στο Λονδίνο η διάσημη δικηγορική φίρμα Farrers, η οποία εκπροσώπησε στη δικαστική διαμάχη τον αμερικανικό χρηματοοικονομικό κολοσσό, παραδέχθηκε ότι η ανάλυση “περιείχε κάποια ανακριβή δεδομένα”, για την επαλήθευση των οποίων δεν είχε υπάρξει, προ της δημοσίευσης, επικοινωνία με την Χαλυβουργική.

Με τη δήλωση γινόταν  αποδεκτό ότι στην ανάλυση υποεκτιμήθηκαν οι πωλήσεις της Χαλυβουργικής για τα έτη 2005 και 2006 καθώς και τα μερίδια αγοράς για την ίδια περίοδο. Αντίθετα, υπερεκτιμήθηκαν τα μεγέθη δύο ανταγωνιστών της, μεταξύ των οποίων και εκείνα της Σιδενόρ.

Επίσης η Citigroup είχε εκτιμήσει ότι το 2007 το μερίδιο αγοράς της Χαλυβουργικής θα υποχωρούσε.

“Στην πραγματικότητα, αν η εναγόμενη (Citigroup) είχε εκτιμήσει το μερίδιο αγοράς της ενάγουσας (Χαλυβουργική) και είχε εφαρμόσει μία καταλληλότερη μέθοδο, ενόψει της αυξανόμενης παραγωγικής ικανότητας της ενάγουσας θα ήταν λογικό ένα συμπέρασμα ότι το μερίδιο αγοράς της θα αυξηθεί”, αναφέρεται στη δήλωση των δικηγόρων.

Οι Farrers ανέφεραν, επίσης, στη δήλωση ότι η Citigroup “μετανιώνει για αυτές τις ανακρίβειες και ανεπιφύλακτα ζητάει συγγνώμη από την ενάγουσα” καθώς και ότι πλήρωσε και αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστη και για τα νομικά έξοδα με τα οποία επιβαρύνθηκε η Χαλυβουργική.  

Πιο προσεκτικές, πλέον, οι τράπεζες

Οι Financial Times μεταφέρουν ένα κλίμα από την χρηματιστηριακή αγορά κατά το οποίο αυτή η χωρίς προηγούμενο εξέλιξη, που δικαιώνει, μάλιστα, έναν βιομηχανικό όμιλο από τη μικρή Ελλάδα έναντι ενός χρηματοοικονομικού όπως η Citigroup, αναδεινύει το ζήτημα των νομικών ευθυνών που φέρουν οι τράπεζες, τα τμήματα ανάλυσης των οποίων παράγουν καθημερινά χιλιάδες εκθέσεις για εταιρείες, προκειμένου να δώσουν κάποια επενδυτική σύσταση στους πελάτες τους.

Έχουν, άλλωστε, καταγραφεί περιπτώσεις “διαζυγίου” επενδυτικών οίκων με ομάδες αναλυτών τους για περιπτώσεις χρησιμοποίησης ανακριβών στοιχείων σε αναλύσεις όπως λ.χ. συνέβη με την Citi και τον γνωστό αναλυτή Mike Mayo.

Αλλά ανάλογη εξέλιξη, δηλαδή με παραδοχή σφάλματος, με διατύπωση  συγγνώμης και με καταβολή αποζημίωσης  για μια ανάλυση όντως δεν  πρέπει να έχιε προηγούμενο. Και οι νομικοί, πλέον, υποστηρίζουν ότι η  υπόθεση Χαλυβουργική vs Citigroup προφανώς θα καταστήσει προσεκτικότερους τους επενδυτικούς οίκους στον συγκεκριμένο τομέα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr