«Μαύρες» προβλέψεις από Morgan Stanley, ΟΟΣΑ και Reuters

«Μαύρες» προβλέψεις από Morgan Stanley, ΟΟΣΑ και Reuters

Μόνο ενθαρρυντικές δεν κρίνονται οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από τις αναλύσεις των περισσοτέρων ειδικών, καίτοι όλοι εκτιμούν πως η χώρα μας πήρε “ανάσα” από τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής με τη μείωση επιτοκίου και τη χρονική επιμήκυνση.

Superleague: Το δωδέκατο o Ολυμπιακός!
«Μαύρες» προβλέψεις από Morgan Stanley, ΟΟΣΑ και Reuters
Μόνο ενθαρρυντικές  δεν κρίνονται οι προοπτικές της  ελληνικής οικονομίας από τις  αναλύσεις των περισσοτέρων ειδικών, καίτοι όλοι εκτιμούν πως η χώρα μας πήρε “ανάσα” από τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής με την μείωση επιτοκίου και την χρονική επιμήκυνση.

Ενδεικτική η  τελευταία έκθεση της Morgan Stanley που θεωρεί ότι η επιστροφή της χώρας μας στις αγορές είναι πρακτικά αδύνατη, τουλάχιστον μέχρι το 2012, “βλέπει” συνέχιση των πιέσεων σε έλλειμμα και χρέος ακόμα και μετά από αυτή την ημερομηνία και ... προειδοποιεί ότι  η αύξηση των επιτοκίων του ευρώ θα καθυστερήσει την ανάκαμψη της οικονομίας μας.

Κλείσιμο
Χαρακτηριστικά  τονίζει ότι “ησυμφωνία για το μόνιμο μηχανισμό διάσωσης καθιστά τους επενδυτές ακόμα πιο απρόθυμους να αγοράσουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα”. Όσον αφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο διεθνής οίκος θεωρεί πως φέτος θα παραμείνουν αρνητικοί (-4,5% του ΑΕΠ), το ίδιο και το 2011 (-3,5%) και μόνον το 2012 θα καταγραφεί μια ισχνή ανάπτυξη, της τάξης του 1% και πάντως υπό την αίρεση ότι θα τηρηθεί ευλαβικά το αυστηρό πρόγραμμα προσαρμογής.

Ανάλογες προβλέψεις κάνει και το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία. Στην τακτική έκθεση προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία το Ταμείο αναφέρεται φυσικά και στην Ελλάδα για την οποία προβλέπει ύφεση της τάξης του 3% κατά την τρέχουσα χρονιά (2011) και επιστροφή της σε ρυθμούς ανάπτυξης, αναιμικούς της τάξης του 1,1%, το 2012.

Όσον αφορά  στην πρόβλεψη του Ταμείου για  την ανεργία στη χώρα μας, αυτή αναμένεται να κινηθεί στο 14,8% φέτος  και στο 15% το 2012.

Την ίδια ώρα  ανάλυση του Reuters θεωρεί ως επιβεβλημένη μια αναδιάρθρωση του ελληνικού  χρέους, τη χαρακτηρίζει πάντως ήπια, και εκτιμά πως η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει το νωρίτερο δυνατό συμφωνία με τους πιστωτές της.

Τέλος και ο  ΟΟΣΑ, δια στόματος του γενικού  του γραμματέα Άνχελ Γκουρία  που μίλησε στην τηλεόραση του Bloomberg, εκτιμά πως η χώρα μας θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο να αποπληρώσει τα χρέη της προς τους κατόχους ομολόγων και προς τούτο συστήνει “μια αλλαγή των όρων που δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί χρεοκοπία”...

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης