Φυσικό αέριο: Η κουβέντα του Πούτιν που μείωσε από 4% - 6% τις τιμές

Για αύξηση των ποσοτήτων που θα παραδώσει η Ρωσία στην ευρωπαϊκή αγορά ως το τέλος του έτους μίλησε ο πρόεδρος της Ρωσίας - Έξι φορές πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας παραμένουν οι τιμές του φυσικού αερίου

Υποχωρούν , από 4% ως 6% μετά από τα αλλεπάλληλα ρεκόρ οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά,καθώς ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει στην σταθεροποίηση των παγκόσμιων ενεργειακών αγορών.

Προηγουμένως, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφερόμενος  στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ενεργειακή αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, είπε ότι για αυτή ευθύνεται η λανθασμένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αρνήθηκε τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια για την προμήθεια φυσικού αερίου με τη Ρωσία και στράφηκε στο χρηματιστηριακό εμπόριο φυσικού αερίου (spot αγορές).

Τα συμβόλια προθεσμιακής παράδοσης στην Ευρώπη είχαν προηγουμένως πιάσει τιμές - ρεκόρ, λόγω της μικρότερης του αναμενομένου παράδοσης ρωσικού φυσικού αερίου.Βεβαίως, και μετά από αυτή την πτώση, οι τιμές παραμένουν έξι φορές ψηλότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας για αυτή την περίοδο, που είναι πάντοτ κρίσιμη για την ευρωπαϊκή αγορά, ενόψει του χειμώνα.

To γρήγορο πισωγύρισμα των τιμών του φυσικού αερίου, μετά από μία εβδομάδα σχεδόν αδιάκοπων αυξήσεων, εκφράζει , σύμφωνα με το Bloomberg, την «ακραία αστάθεια» της αγοράς, καθώς τα χαμηλά αποθέματα εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία, ενόψει του χειμώνα.

Όπως είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας σε μία συνάντηση για τα ενεργειακά, στη Μόσχα, η κρατική Gasprom θα στείλει στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας περισσότερο φυσικό αέριο από όσο έχει συμβολαιοποιηθεί, με βάση τις παραδόσεις για το εννιάμηνο του 2021. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη έχουν σχεδόν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ το 9μηνο του 2021, ενώ αν διατηρηθούν στο ίδιο επίπεδο, θα σπάσουν κάθε ιστορικό ρεκόρ ως το τέλος της χρονιάς.


Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση με βιτριόλι: «Έκαψαν» την Έφη οι καταθέσεις των μαρτύρων - Όσα έγιναν εχθές στη δίκη

H Adele προαναγγέλλει την κυκλοφορία νέου τραγουδιού - Βίντεο

Τσάρλι Σιν: Δεν θα χρειάζεται πλέον να πληρώνει διατροφή στην πρώην σύζυγό του Ντενίζ Ρίτσαρντς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr