Το «ντέρμπι» της αναδιάρθρωσης...

Σε «Ελ Κλάσικο» οικονομολόγων-αναλυτών έχει μετατραπεί η υπόθεση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Η τελευταία –  χρονικά – τοποθέτηση δημόσιου προσώπου για την περιβόητη υπόθεση  της αναδιάρθρωσης του ελληνικού  χρέους αποδίδεται στον υπουργό Οικονομικών  Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ο οποίος, από την Ουάσινγκτον και στο  περιθώριο των εργασιών της συνδιάσκεψης ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, ξεκαθάρισε ότι κανενός είδους συζήτηση για την αναδιάρθρωση δεν βοηθά τα ελληνικά συμφέροντα.

Αυτό ήταν το τελευταίο  … σουτ (!) στο «ντέρμπι της αναδιάρθρωσης», μιας και τα όσα έχουν διαδραματισθεί τις τελευταίες ημέρες παραπέμπουν στην περίοδο πριν την υπαγωγή της χώρας μας στο μηχανισμό στήριξης, με τις αγορές να πιέζουν spreads και αποδόσεις σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, τους κερδοσκόπους διαχειριστές να «στραγγαλίζουν» κάθε γραμμή ρευστότητας και τους πολιτικούς και λοιπούς «ειδικούς» να επιχειρηματολογούν υπέρ ή κατά των «προτεινόμενων λύσεων» για το ελληνικό οικονομικό αδιέξοδο. Με τις «λύσεις» να είναι δύο, η μία ακραία: αναδιάρθρωση ΤΩΡΑ.
Και μέρες τώρα πίσω από την κάθε άποψη στοιχίζονται πολλοί.
ΟΙ ΥΠΕΡ:

Σε αυτούς που  τάσσονται αναφανδόν υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους περιλαμβάνονται επιφανείς οικονομολόγοι, διαχειριστές κεφαλαίων, πολιτικοί (με πρώτους τους Γερμανούς υπουργούς ) και θεωρητικοί πανεπιστημιακοί!

Ενδεικτικά μόνο τις τελευταίες 3 ημέρες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωνε αρχικώς πως η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα κριθεί τον Ιούνιο, στην ενδιάμεση έκθεση προόδου που θα δείξει κατά πόσον το «ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής» δουλεύει! Σε αντίθετη περίπτωση ο χερ Σόιμπλε δήλωνε πως θα εξεταζόταν μια ‘ήπια’ αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Και μπορεί στη συνέχεια ο ίδιος να αναδιπλώθηκε κάνοντας λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεών του, όμως καμία παρερμηνεία δεν χωρά στην παρόμοια τοποθέτηση του υφυπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Βέρνερ Χόγερ, ο οποίος δήλωσε στο Bloomberg ορθά-κοφτά πως «η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα ήταν καταστροφή» για να συμπληρώσει πως «η Γερμανία θα στήριζε την εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους»!

Εμμέσως πλην σαφώς  θέση προς αυτή την κατεύθυνση πήρε και ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας ο οποίος και παλαιότερα είχε δηλώσει ότι η χώρα του θα στήριζε τυχόν αίτημα εκ μέρους της Ελλάδας για αναδιάρθρωση του χρέους της. Τώρα επανέρχεται και λέει πως η Ρωσία θεωρεί ότι «θα ήταν λάθος να περιγραφεί ενδεχόμενη αναδιάρθρωση ως χρεοκοπία από την ελληνική κυβέρνηση».

Ακριβώς τα συγκεκριμένα πολιτικά «παιχνίδια» αποκάλυψαν τα τελευταία 24ωρα και δημοσιεύματα του Economist και των Financial Times που ούτε λίγο, ούτε πολύ έλεγαν ότι η γερμανική κυβέρνηση από καιρό προετοιμάζεται για την ελληνική αναδιάρθρωση γιατί πολύ απλά αυτή είναι που ώθησε τη χώρα μας στο αδιέξοδο και στις αγκάλες του μηχανισμού διάσωσης (των συμφερόντων των γερμανικών τραπεζών!!!).

Κινδύνους στην αποπληρωμή των ελληνικών δανείων βλέπει και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Klaus Regling για να συμπληρώσει πως ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνει μια αναδιάρθρωση αργότερα, γεγονός που εξαρτάται από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων αλλά και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Ομοίως υπέρ της  αναδιάρθρωσης τάσσονται επιφανείς  οικονομολόγοι όπως οι εξ’ Αμερικής ορμώμενοι κύριοι Νουριέλ Ρουμπινί και, Λόρενς Σάμερς, αλλά και ο κορυφαίος διαχειριστής Μοχάμεντ ελ Εριάν της Pimco

Όσον αφορά στην ελληνική πραγματικότητα, θεωρητικά άπαντες είναι κατά του σεναρίου της αναδιάρθρωσης πλην βεβαίως του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ο οποίος, ως γνωστόν, διατείνεται πως «η αναδιάρθρωση του χρέους θα απελευθερώσει δυνάμεις» …
ΟΙ ΚΑΤΑ:

Πρώτος όλων ο  Ντομινίκ Στρος Καν: «Δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά στην πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της», λέει και πάλι ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επιμένει πως η προσπάθεια της χώρας μας να ανταπεξέλθει της κρίσης θα τελεσφορήσει χωρίς άλλες «θυσίες» (Σ.Σ: για τους πιστωτές μας).

Εκ μέρους του  ΔΝΤ τελευταίος χρονικά τοποθετήθηκε ο υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ΔΝΤ, Αντόνιο Μπόρχες. Ο οποίος κινήθηκε και αυτός στη «γραμμή  Στρος-Καν» και απέκλεισε κάθε θέμα αναδιάρθρωσης, λέγοντας απλώς πως εάν η χώρα μας δεν χαλαρώσει τις προσπάθειές της σε εύθετο χρονικό διάστημα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές.

Ανάλογη άποψη και  για τον έτερο εκπρόσωπο των  δανειστών μας, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Όλι Ρεν. Ο οποίος πάντως ενώ μέχρι πρότινος απέκλεισε κάθε συζήτηση για αναδιάρθρωση ή νέα μέτρα, χθες εμφανίστηκε περίπου ως … Σόιμπλε (!), λέγοντας πως «η τριμηνιαία έκθεση του καλοκαιριού θα κρίνει αν το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο και εάν θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα»!

Πιο ξεκάθαρη όλων πάντως ήταν η φράου Γκερτρούντε Τούμπελ- Γκούγκερελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας . Ερωτηθείσα σχετικά από τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt υπήρξε λακωνική: «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους της»!
ΚΑΙ ΤΑ ΞΕΝΑ ΜΜΕ

Τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης έχουν πια αναγάγει σε επιστήμη την  αναπαραγωγή σεναρίων για την  ελληνική οικονομία. Εσχάτως τα περισσότερα  ξένα ΜΜΕ «παίζουν» το σενάριο  της αναδιάρθρωσης του ελληνικού  χρέους. Τελευταία χρονικά η Wall Street Journal η οποία πάντως «ποντάρει» κόντρα στην επίσημη γραμμή του ΔΝΤ και επικαλείται τρεις διαφορετικές πηγές για να στοιχειοθετήσει την άποψη ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αποδίδει δε την άποψη αυτή στα στελέχη του Ταμείου, που φέρονται να έχουν ήδη ζητήσει από την ΕΕ και την ΕΚΤ να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης όλου του ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένου του χρέους που κατέχουν ιδιώτες και του λεγόμενου «παλαιού», μέχρι τα τέλη του 2012.

Να θυμίσουμε πως  προσώρας το «επίσημο» ΔΝΤ περιορίζεται να δηλώνει πως εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του δανείου. Το οποίο η Wall Street Journal χαρακτηρίζει ευθέως ως μια πρώτη μορφή αναδιάρθρωσης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr