Αλ. Μορντάσοφ, ο Ρώσος (τουριστικός) πράκτορας των 21,2 δισ. δολαρίων

Ο κύριος Αλεξέι Μορντάσοφ είναι ένας από τους ταχύτατα ανελιχθέντες Ρώσους επιχειρηματίες της μετά-Γκορμπατσόφ και Γιέλτσιν εποχής. Στα 42 του χρόνια είναι δισεκατομμυριούχος, συγκεκριμένα είναι ο 18ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με τα στοιχεία του περιοδικού Forbes. Διαφέρει όμως από τους υπολοίπους Κροίσους της πατρίδας του – και όχι μόνο – ως προς τον τρόπο με τον οποίο απέκτησε την κολοσσιαία περιουσία του. Γιατί, σε αντίθεση με τους συνομήλικους συμπατ

Ο κύριος Αλεξέι Μορντάσοφ είναι ένας από τους ταχύτατα ανελιχθέντες Ρώσους επιχειρηματίες της μετά-Γκορμπατσόφ και Γιέλτσιν εποχής. Στα 42 του χρόνια είναι δισεκατομμυριούχος, συγκεκριμένα είναι ο 18ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με τα στοιχεία του περιοδικού Forbes. Διαφέρει όμως από τους υπολοίπους Κροίσους της πατρίδας του – και όχι μόνο – ως προς τον τρόπο με τον οποίο απέκτησε την κολοσσιαία περιουσία του. Γιατί, σε αντίθεση με τους συνομήλικους συμπατριώτες του επιχειρηματίες, ο κ. Μορντάσοφ ΔΕΝ ασχολείται ΜΟΝΟ με πετρέλαια, χαλυβουργίες ή πρώην κρατικές εταιρείες. Αντιθέτως, βγάζει λεφτά καλύπτοντας τις ανάγκες όλων αυτών που πλούτισαν το ίδιο άξαφνα όσο και αυτός ...

Για την ακρίβεια, ο μίστερ Μορντάσοφ «βλέπει» ρούβλια και δολάρια εκεί όπου όλοι οι υπόλοιποι βλέπουν ένα ταξίδι αναψυχής ή διακοπών. Σε λιγότερο ή περισσότερο εξωτικά μέρη, στο εσωτερικό της Ρωσίας ή αλλαχού, το σίγουρο είναι ότι όταν οι περισσότεροι Ρώσοι θέλουν να ταξιδέψουν πιθανότατα θα το πράξουν μέσω του κυρίου Μορντάσοφ!

Από τη χαλυβουργία στα ταξίδια

Βέβαια δεν ήταν πάντα αυτό το κυρίως αντικείμενο ενασχόλησής του. Ο Αλεξέι Μορντάσοφ διόλου δεν διαφοροποιήθηκε από τους άλλους «Κροίσους της μιας βραδιάς» που «γέννησε» η κατάρρευση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αφού την αρχική του περιουσία την δημιούργησε με την εξαγορά, αντί ευτελέστατου αντιτίμου, της πανίσχυρης χαλυβουργίας Severstal.

Έχοντας όμως πλέον τα απαραίτητα δισεκατομμύρια και τις ακόμα πιο απαραίτητες διασυνδέσεις, ο κ.Μορντάσοφ κατάλαβε γρήγορα ότι έπρεπε να ανοιχθεί σε τρίτες δραστηριότητες προκειμένου και την περιουσία του να μεγαλώσει και να διασφαλίσει εαυτόν από τις «ευαίσθητες ισορροπίες» της ρωσικής ελίτ των Κροίσων που «χρωστάνε πολλά» στην εκάστοτε κρατική εξουσία. Έτσι, και με δεδομένη την συχνότατη επαφή του με εκπροσώπους δυτικοευρωπαϊκών εταιρειών, εντόπισε ένα κενό στη ρωσική οικονομία: αυτό του τουρισμού!

Η αλήθεια είναι ότι πλέον υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες ζάμπλουτοι Ρώσοι που αναζητούν τρόπους να ξοδέψουν τα χρήματά τους, αλλά και αρκετές δεκάδες χιλιάδες στελέχη μεγάλων ρωσικών επιχειρήσεων που μπορούν να αντεπεξέλθουν – εύκολα – του κόστους πολυήμερων και «ξεχωριστών» διακοπών. Μόνο που δεν υπήρχαν πολλοί που θα μπορούσαν να τους τις προσφέρουν! Και κάπου εδώ αποφάσισε να αναλάβει δράση.

Joint venture με την ΤUI και την Thomas Cook

Ο σύντροφος Μορντάσοφ επένδυσε στην τουριστική βιομηχανία της Ρωσίας. Για την ακρίβεια αποφάσισε να την χτίσει ο ίδιος!

Πρώτο του βήμα η δημιουργία μιας κοινοπραξίας, ενός joint venture, με την διάσημη TUI Travel, τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό tour operator. Μετά ήρθε η σειρά της βρετανικής Thomas Cook να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τον «σύντροφο» Μορντάσοφ. Η συνεργασία συνίσταται στην προσφορά εξειδικευμένων πακέτων διακοπών για τους Ρώσους ολιγάρχες, αλλά και για τα στελέχη τους. Αναλόγως της οικονομικής επιφάνειας ενός εκάστου, η τουριστική εταιρεία που ίδρυσε ο κύριος Μορντάσοφ προσφέρει το ανάλογο πακέτο διακοπών.

Ο Ρώσος Κροίσος γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον τις παραξενιές και τα γούστα των ... ομολόγων του! Και φροντίζει να τα καλύπτει αποκομίζοντας ταυτόχρονα τεράστια κέρδη. Στηριζόμενος στο - προφανές - αξίωμα πως οπουδήποτε εκτός Ρωσίας το κλίμα είναι καλύτερο και πιο ζεστό, ο δαιμόνιος Ρώσος έπεισε τους Γερμανούς και Βρετανούς συνεταίρους του να αναδείξουν σε υπ’ αριθμόν ένα προορισμούς για τους Ρώσους ταξιδιώτες την Τουρκία και την Αίγυπτο -αφού προηγουμένως είχε εξαγοράσει σημαντικά μερίδια σε τοπικά ξενοδοχεία ...

Στη συνέχεια εκμεταλλεύθηκε τις γνωριμίες του σε επίπεδο ανωτάτων στελεχών στις πολυεθνικές Royal Dutch Shell και Total. Και έκτοτε «στέλνει» τα ανώτερα και ανώτατα στελέχη ρωσικών ενεργειακών εταιρειών στα ίδια μέρη όπου κάνουν διακοπές Βρετανοί και Ολλανδοί «πετρελαιάδες». Είναι διπλό το όφελος, καθώς πολλές δουλειές έχουν κλείσει σε περιόδους διακοπών, ή σε κάποιο μπαρ ξενοδοχείου σε τροπικό νησί.

Κάπως έτσι ο Ρώσος Κροίσος απέκτησε το προσωνύμιο «τουριστικός πράκτορας των Κροίσων». Παράλληλα απέκτησε και ποσοστό 10% από το μετοχικό κεφάλαιο της TUI και τώρα ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα: την εξαγορά της Hapag-Lloyd, της εταιρείας που διαχειρίζεται έναν μικρό στόλο κρουαζιερόπλοιων για λογαριασμό της TUI. Και, απ’ ό,τι φαίνεται, έχει κι άλλα στο μυαλό του ...

ΠΩΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣΕ …ΧΩΡΙΣ ΛΕΦΤΑ ΤΟΝ ΚΟΛΟΣΣΟ «SEVERSTAL»

Ο Αλεξέι Μορντάσοφ γεννήθηκε στη Μόσχα το 1965. Γιος εργατών ορυχείων, ο νεαρός Αλεξέι πέρασε τα παιδικά του χρόνια στα βόρεια της χώρας, στα ορυχεία όπου εργάζονταν οι γονείς του.

Υπήρξε ένας από τους εκλεκτούς του «πολιτεύματος Γιέλτσιν» που μετατράπηκαν σε ελάχιστο χρονικό διάστημε σε δισεκατομμυριούχους.

Σήμερα είναι ο κύριος μέτοχος και φυσικά ο πρόεδρος της εταιρείας Severstal, της δεύτερης μεγαλύτερης χαλυβουργίας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, πίσω μόνον από τον κολοσσό της Evraz Group.

Ο Αλεξέι Μορντάσοφ αποφοίτησε το 1988 από το πανεπιστήμιο του Λένινγκραντ (Leningrad Engineering-Economical Institute). Αμέσως μόλις τελείωσε τις σπουδές του ξεκίνησε να εργάζεται σε ένα μεγάλο μεταλλευτικό εργοστάσιο (Cherepovetskiy Metallurgical Plant), όπου παρέμεινε για λίγα χρόνια.

Στη συνέχεια παραιτήθηκε για να αναλάβει οικονομικός διευθυντής σε μια ιδιωτική εγκατάσταση επεξεργασίας μετάλλων στην πόλη Cherepovets, όπου μέσα σε λίγους μήνες έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιό του. Αντί μισθού επέλεξε να πληρώνεται σε μετοχές της μικρής εταιρείας. Μέσα σε δύο χρόνια είχε συγκεντρώσει αρκετές μετοχές ώστε να αναλάβει θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο, να πάρει δάνειο από άγνωστες μέχρι σήμερα πηγές και τελικά να εξαγοράσει την επιχείρηση.

Το ίδιο διάστημα είχε εξασφαλίσει άριστες σχέσεις με τοπικούς κυβερνητικούς παράγοντες, ενώ είχε διευρύνει και τον κύκλο γνωριμιών του εντός και εκτός Ρωσίας. Σε αυτό τον βοήθησε πολύ και η απόφασή του να συνεχίσει τις σπουδές του – παράλληλα με την εργασία του – στην Αγγλία (πήρε MBA από το Πανεπιστήμιο Northumbria University του Newcastle το 2001).

Με τις σωστές διασυνδέσεις και ως ιδιοκτήτης πλέον μεταλλευτικής εταιρείας έσπευσε να εκδηλώσει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που «έτρεξε» τότε απ’ άκρη σε άκρη της Ρωσίας, ο μίστερ Μορντάσοφ βρέθηκε ένα πρωί με την πλειοψηφία των μετοχών της χαλυβουργίας Severstal. Αντίτιμο της εξαγοράς η παλιά, μικρή εταιρεία που είχε αγοράσει πρακτικά χωρίς λεφτά!

Η ιστορία εξελίχθηκε έπειτα με γοργούς ρυθμούς και σήμερα η Severstal είναι μια γιγάντια πολυεθνική, με δραστηριότητες στο χώρο της χαλυβουργίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των ορυχείων, των μεταφορών αλλά και της διαχείρισης εμπορικών λιμανιών! 

Η Severstal εξαγόρασε πλείστες όσες μικρότερες εταιρείες αλλά και μεγάλες χαλυβουργίες τρίτων χωρών (όπως την αμερικανική Rouge Industries ή την ιταλική Lucchini) κι έχασε, το 2006, στο νήμα την υπόθεση της εξαγοράς της κολοσσιαίας χαλυβουργίας Arcelor που κατέληξε τελικά στον όμιλο επιχειρήσεων Mittal.

Η εταιρεία είναι πλέον εισηγμένη στα χρηματιστήρια της Μόσχας και του Λονδίνου, μετέχει σε όλα τα μεγάλα project μεταφοράς αερίου μέσω αγωγών και απασχολεί περίπου 53.000 άτομα προσωπικό!

Η προσωπική περιουσία του κυρίου Μορντάσοφ υπολογίζεται σήμερα στα 21,2 δισ. δολάρια! Είναι παντρεμένος (για δεύτερη φορά) και έχει τρία παιδιά.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr