Διελκυστίνδα «ειδικών» και ΜΜΕ για την ελληνική αναδιάρθρωση

«Λανθασμένη» λένε οι μεν, επιμένουν να «πιέζουν» τα δε...

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας, με εντονότατες παράλληλα τις διχογνωμίες ειδικών και μη.

Ενδεικτικό της... σύγχυσης ως προς την προσέγγιση της κατάστασης από όλους όσοι προχωρούν σε δημοσιοποίηση των προβλέψεών τους για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι και το γεγονός πως, τις τελευταίες ημέρες, οι περισσότεροι ειδικοί (οικονομολόγοι, κεντρικοί τραπεζίτες, αναλυτές) συγκλίνουν στην άποψη πως, στην παρούσα φάση, μια αναδιάρθρωση θα ήταν τουλάχιστον λανθασμένη και πάντως ατελέσφορη, ενώ τα διεθνή μέσα ενημέρωσης επιμένουν να παρουσιάζουν περίπου ως αναπόφευκτη μια τέτοια εξέλιξη.

Τις τελευταίες ώρες λοιπόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman van Rompuy, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα De Standaard, επανέλαβε την εκτίμησή του ότι το ελληνικό χρέος είναι διατηρήσιμο και πως η Ελλάδα δεν πρέπει να προσφύγει σε αναδιάρθρωση.

Μάλιστα, επέκρινε τους ανυπόμονους, όπως τους χαρακτήρισε, αναλυτές που σπεύδουν να κηρύξουν την αποτυχία του προγράμματος στην Ελλάδα, χωρίς να δίνουν αρκετά περιθώρια χρόνου για να αποδώσουν τα μέτρα. Και κατέληξε, λέγοντας ότι τα πλεονεκτήματα μιας πιθανής αναδιάρθρωσης δεν είναι τόσο σημαντικά όσο τα μειονεκτήματά της.

Ανάλογη η άποψη και του Κύπριου κεντρικού τραπεζίτη, Αθανάσιου Ορφανίδη, ο οποίος χαρακτηρίζει λανθασμένη μια αναδιάρθρωση και «μη επιθυμητή» τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για την οικονομία της ευρωζώνης.

Στον αντίποδα τα γερμανικά ΜΜΕ. Πρώτο το γερμανικό περιοδικό DerSpiegel που, στην ηλεκτρονική έκδοσή του, αναφέρεται στη χώρα μας, την οποία και χαρακτηρίζει ως το «πιο προβληματικό παιδί της Ευρώπης». Σημειώνει πως οι πιθανές λύσεις για την Ελλάδα είναι είτε η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους με υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης -κάτι που εκ των προτέρων θεωρεί ανέφικτο- είτε η αναδιάρθρωση.

Από την πλευρά της, η Frankfurter Neue Presse αναφέρει πως η Ελλάδα δεν τρέχει σε μαραθώνιο, αλλά ότι βρίσκεται σε μια Οδύσσεια και κανείς δεν γνωρίζει εάν θα φτάσει στον προορισμό της.

Και η γερμανική έκδοση των Financial Times κάνει λόγο για μεγαλύτερη του αναμενομένου «δημοσιονομική τρύπα» στην Ελλάδα και για «αγορές ομολόγων που αντιδρούν με φρίκη». Συνεπώς, καταλήγει, πρέπει να αναληφθεί πειστική δράση, όπως μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Σε όλα αυτά οι αγορές όντως αντιδρούν με... φρίκη, με αποτέλεσμα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα να καταγράφουν και σήμερα νέα ιστορικά ρεκόρ. Κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από την Goldman Sachs, που σε report της εκτιμά πως τα ελληνικά 30ετή ομόλογα πέρασαν το «σημείο χωρίς επιστροφή», επίπεδο κάτω από το οποίο η αμερικανική επενδυτική τράπεζα θεωρεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανακάμψουν.

Στην απογοητευτική αυτή εκτίμηση της Goldman Sachs προστίθεται η δήλωση του Μοχάμεντ Ελ Εριάν στη μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας, Handelsblatt. Ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου fund στον κόσμο που επενδύει στις αγορές ομολόγων, της Pimco, εκτιμά ότι «η Ελλάδα ίσως έχει μπροστά της μια χαμένη δεκαετία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr