Γίνεται και χειρότερα;

Η Τρόικα λέει πως τα μέτρα δεν φτάνουν, ενώ έναν χρόνο μετά το Μνημόνιο οι Έλληνες τα βλέπουν πιο μαύρα παρά ποτέ και τρεις στους πέντε δηλώνουν ότι μόλις τα βγάζουν πέρα…

Η πλήρης αποτυχία της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται και το αδιέξοδο στο οποίο αυτή έχει φέρει την ελληνική κοινωνία, αναδεικνύεται για άλλη μια φορά με τον πλέον καθαρό τρόπο και, δυστυχώς, σε πολλά μέτωπα και επίπεδα.

Τα (χαμηλόβαθμα) στελέχη της Τρόικας που βρίσκονται από χτες στην Αθήνα εμφανίζονται δύσπιστα έναντι των διαβεβαιώσουν που δίνουν οι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία εκτέλεσης του Μνημονίου και του Προγράμματος Σταθερότητας.

Οι πληροφορίες που μεταδίδονται από τις πρώτες συναντήσεις παραπέμπουν σε κλίμα απόλυτης αμφισβήτησης των κυβερνητικών υπολογισμών κατά τους οποίους τα νέα μέτρα των 3-3,5 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δρομολογηθεί (περικοπές επιδομάτων ακόμη και με κοινωνική διάσταση, κατάργηση φοροαπαλλαγών κλπ) είναι αρκετά για να επιτευχθούν οι φετινοί στόχοι της μείωσης του ελλείμματος.

Άρα, εύκολα γίνεται αντιληπτό τι μας περιμένει από’ βδομάδα με τους “μεγάλους” Πόλσεν, Μαζούχ και Μορς.
Η αμφισβήτηση της πορείας, σε συνδυασμό με το νέο εκτενές δημοσίευμα των Financial Times κατά το οποίο ένα haircut – και, μάλιστα, της τάξης του 55% - στα ελληνικά ομόλογα είναι αναπόφευκτο, οδηγεί σε νέα μεγάλη πτώση τις μετοχές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου ο γενικός δείκτης χάνει 2% και πλέον, βυθιζόμενος και πάλι κάτω από τις 1.400 μονάδες.

Παράλληλα, έπειτα από ένα διήμερο ηρεμία, εκδηλώνονται νέες πιέσεις στα ομόλογα, με το spread του 10ετούς να αναρριχάται στις 1.220 μονάδες, παραπέμποντας σε επιτόκιο δανεισμού για την χώρα της τάξης του 16%!
Το γεγονός ότι το πράγμα δεν βγαίνει καθίσταται σαφές και από τις δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Οικονομικών, με τις οποίες διευκρινίζεται ότι ζητείται νέα επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Τρόικα…

Την ίδια στιγμή, στην Οικονομική Συγκυρία που εξέδωσε για τον Απρίλιο το ΙΟΒΕ (ερευνητικό εργαλείο του ΣΕΒ), καταγράφεται μία νέα μεγάλη πτώση στο οικονομικό κλίμα της χώρας, με σημαντική επιδείνωση του δείκτης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Τα ελληνικά νοικοκυριά παραμένουν τα πλέον απαισιόδοξα στην Ευρώπη και, στο σύνολό τους σχεδόν, θεωρούν ότι και η ανεργία αλλά και οι τιμές θα αυξηθούν στο προσεχές μέλλον.

Μάλιστα, το ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών που αναφέρει ότι έχει αυξήσει λίγο ή πολύ την αποταμίευσή του κυμαίνεται στο 18-19% το τελευταίο δίμηνο, ενώ τρεις στους πέντε καταναλωτές αναφέρουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα». Όσοι δηλώνουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους παραμένουν στο 8% για τρίτο μήνα, ενώ όσοι αναφέρουν ότι έχουν χρεωθεί επίσης δεν μεταβάλλονται από το 14%.

Το ίδιο, δε, το ΙΟΒΕ επισημαίνει το αυταπόδεικτο: “Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ουσιαστικά βρίσκεται στα περυσινά επίπεδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ένα χρόνο μετά την προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, οι προσδοκίες επιχειρήσεων και καταναλωτών δεν έχουν βελτιωθεί. Δεν έχουν διαμορφωθεί δηλαδή συνθήκες σταθεροποίησης της οικονομίας, καθώς η αβεβαιότητα για πλήθος παραμέτρων της οικονομικής πολιτικής εμμένει. Διστακτικότητα και αδράνεια χαρακτηρίζει το οικονομικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα αφενός οι επιχειρηματικές προσδοκίες να είναι φτωχές, αφετέρου οι περισσότεροι καταναλωτές να δυσπιστούν απέναντι στη δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας”…

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr