Ανεβαίνουν και άλλο τα επιτόκια μέσα στο καλοκαίρι

Ανεβαίνουν και άλλο τα επιτόκια μέσα στο καλοκαίρι

Αμετάβλητο παρέμεινε σήμερα, όπως αναμενόταν, το βασικό επιτόκιο στο 1,25%...

Ανεβαίνουν και άλλο τα επιτόκια μέσα στο καλοκαίρι
Με τα βλέμματα στο Ελσίνκι, όπου συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, βρίσκονται οι αγορές, με τους αναλυτές να διαφωνούν μόνον ως προς το πότε θα πραγματοποιηθεί η επόμενη – ή οι επόμενες – κινήσεις της τράπεζας στην επιτοκιακή της πολιτική.

Στην παρούσα  φάση θεωρείται δεδομένο ότι η  ΕΚΤ διατήρησε σταθερό το βασικό επιτόκιο στο 1,25%, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Ωστόσο, η αγορά  αναμένει μία νέα αύξηση ως τον Ιούνιο ή το αργότερο τον Ιούλιο. Κι εδώ ακριβώς έγκειται η ... αναμονή των αναλυτών για τα όσα θα πει το απόγευμα ο μεσιέ Τρισέ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Κλείσιμο
Από τη στιγμή που  και τον Απρίλιο ο πληθωρισμός  στην Ευρωζώνη έσπασε εκ νέου αρνητικό ρεκόρ, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008, στο 2,8%, με το στόχο της  ΕΚΤ γνωστό, στο 2%, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του 2011 το βασικό ευρωεπιτόκιο θα έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον μισή ποσοστιαία μονάδα από τα τρέχοντα επίπεδά του, του 1,25%.

Αλλά εάν ο  Ζαν Κλοντ Τρισέ σήμερα χρησιμοποιήσει τη φράση "strong vigilance" (“αυξημένη  επαγρύπνηση”), οι αναλυτές θεωρούν  πως θα “φωτογραφίζει” μιαν αύξηση επιτοκίου τάχιστα, στην αμέσως επόμενη  συνεδρίαση του ερχόμενου Ιουνίου. Σε διαφορετική περίπτωση ο Ιούλιος θα είναι ο μήνας των αποφάσεων ...

Η φράση “αυξημένη  επαγρύπνηση” ήταν αυτή που χρησιμοποίησε  ο κύριος Τρισέ για να αιτιολογήσει την απόφαση αύξησης των επιτοκίων  στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση του Απριλίου. Οπότε εάν τη χρησιμοποιήσει εκ νέου η επόμενη αύξηση είναι προ των πυλών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης