«Οι Έλληνες τα νησιά τους, εσείς τα χρυσαφικά σας!»

Ανακοινώθηκε και επισήμως η βοήθεια των 78 δισ. ευρώ στη Λισαβόνα από ΕΕ και ΔΝΤ

Αφού πρότειναν στην Ελλάδα να πουλήσει νησιά της, ώστε να μειωθεί το ύψος του δανεισμού της από την ΕΕ και το ΔΝΤ, νέες φωνές ακούγονται τώρα από τη Γερμανία, ζητώντας από την Πορτογαλία να πουλήσει τα αποθέματά της σε χρυσό.

"Πριν διακινδυνεύσει τα χρήματα των άλλων, η Πορτογαλία θα έπρεπε να πουλήσει τα κοσμήματα της οικογένειας και ιδιαίτερα τα αποθέματά της σε χρυσό. Οποιαδήποτε άλλη στάση θα ήταν αντίθετη προς την αλληλεγγύη" υποστηρίζει σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild ο Φρανκ Σέφλερ, ένας βουλευτής εξειδικευμένος στα δημοσιονομικά θέματα, που ανήκει στους κόλπους του φιλελεύθερου κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), συμμάχου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Πρόκειται για τον ίδιο βουλευτή που, πριν από ένα χρόνο, είχε ζητήσει να πουλήσει η Ελλάδα μερικά νησιά της, για να ενισχυθεί οικονομικά. Η λαϊκή εφημερίδα επικαλείται επίσης τον αντιπρόεδρο της ομοσπονδίας Γερμανών φορολογουμένων, Ράινερ Χολτσνάγκελ, για τον οποίο "η Πορτογαλία πρέπει να βοηθήσει μόνη της τον εαυτό της, πριν απευθυνθεί στους Γερμανούς φορολογουμένους".

Στον ιστότοπο της εφημερίδας "Χάντελσμπλατ", ο Μαξ Ότε, ένας καθηγητής Οικονομικών, λέει πως "δεν μπορούμε να στηρίξουμε μια χώρα, προτού αυτή αντλήσει από τα δικά της αποθέματα".

Την Πέμπτη πάντως, η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ τη συμφωνία για το πακέτο διάσωσης της χώρας, ύψους 78 δισ. ευρώ. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιούργκεν Κρέγκερ, δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη Λισαβόνα, ότι η συμφωνία θα θέσει τις βάσεις για την ενίσχυση της πορτογαλικής οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Φερνάντο Τεσέιρα ντος Σάντος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του ενέκρινε το απαιτητικό πρόγραμμα, το οποίο απαιτεί θυσίες από όλους τους πολίτες. Οι όροι της συμφωνίας περιλαμβάνουν την επιτάχυνση και εμβάθυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της Πορτογαλίας, καθώς και σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Πορτογάλος υπουργός δήλωσε ότι το τριετές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προβλέπει την αύξηση των φόρων κατανάλωσης, αλλά όχι του φόρου εισοδήματος. Το χρέος της Πορτογαλίας, πρόσθεσε, θα αυξάνεται έως το 2013 και στη συνέχεια θα αρχίσει η αποκλιμάκωσή του.

Η εφαρμογή του σχεδίου στήριξης της Πορτογαλίας θα απαιτήσει την καταβολή "σημαντικών προσπαθειών", υποστήριξαν από την πλευρά τους ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, τονίζοντας την προθυμία των αρχών να το εφαρμόσουν κατά τρόπο "κοινωνικά ισορροπημένο".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr